logo-print

Άρθρο 5 - Απόφαση 165/2011 Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών - Πολιτική Φυσικής Ασφάλειας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/05/2012

Υπό κωδικοποίηση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

5.1. Σκοπός - Εύρος Πολιτικής

Η Πολιτική Φυσικής Ασφάλειας καθορίζει τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης φυσικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του υπόχρεου προσώπου, στις οποίες είναι εγκατεστημένα ΠΕΣ, εξαιρουμένων εκείνων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του κοινού, τον έλεγχο της πρόσβασης σε αυτές καθώς και την προστασία των ΠΕΣ.

5.2. Γενικές Απαιτήσεις

5.2.1. Το υπόχρεο πρόσωπο οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα για τη φυσική προστασία των εγκαταστάσεών του, ώστε να αποτρέπεται κάθε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτές, καθώς και για τον έλεγχο της φυσικής πρόσβασης, ώστε αυτή να επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

5.2.2. Το υπόχρεο πρόσωπο οφείλει να συντάξει και να εφαρμόζει διαδικασία φυσικής πρόσβασης, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την πρόσβαση των εργαζομένων και των συνεργατών του σε εγκαταστάσεις και σε χώρους εντός των εγκαταστάσεών του, όπου είναι εγκατεστημένα ΠΕΣ.

5.2.3. Για την παροχή εξουσιοδότησης φυσικής πρόσβασης, στους εργαζόμενους ή τους συνεργάτες του υπόχρεου προσώπου σε εγκαταστάσεις και σε χώρους εντός των εγκαταστάσεών του όπου είναι εγκατεστημένα ΠΕΣ, πρέπει να προβλέπεται υποχρεωτικά η προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια διοικητική οντότητα ή το αρμόδιο φυσικό πρόσωπο. Το υπόχρεο πρόσωπο οφείλει να διατηρεί αρχείο με το ιστορικό όλων των φυσικών προσβάσεων που έχουν εγκριθεί, στο οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν έκαστη έγκριση (ενδεικτικά, χρονικό διάστημα, εγκατάσταση ή χώρο με δικαίωμα πρόσβασης).

5.2.4. Η φυσική πρόσβαση των εξουσιοδοτημένων προσώπων στις εγκαταστάσεις του υπόχρεου προσώπου πρέπει να καταγράφεται (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, ώρα εισόδου και εξόδου) σε σχετικό αρχείο. Στην περίπτωση πρόσβασης συνεργάτη του υπόχρεου προσώπου ή άλλου επισκέπτη, στο αρχείο της παρούσας παραγράφου καταγράφεται επιπλέον ο λόγος της πρόσβασης, καθώς και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και ιδιότητα) του εργαζομένου που πρόκειται να συναντήσει.

5.2.5. Το υπόχρεο πρόσωπο οφείλει να ορίσει ασφαλείς χώρους εντός των εγκαταστάσεών του, στους οποίους εγκαθίστανται τα ΠΕΣ. Οι χώροι αυτοί, πρέπει να προστατεύονται με ισχυρούς μηχανισμούς ασφάλειας (ενδεικτικά, συστήματα άμεσης ανίχνευσης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και συστήματα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης) και ελεγχόμενης πρόσβασης (ενδεικτικά, κάρτες ελεγχόμενης εισόδου) τηρουμένης της κείμενης νομοθεσίας. Η φυσική πρόσβαση στους χώρους της παρούσας παραγράφου καταγράφεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 5.2.4 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση πρόσβασης συνεργατών του υπόχρεου προσώπου ή άλλων επισκεπτών στους χώρους της παρούσας παραγράφου, αυτοί θα πρέπει να συνοδεύονται από εξουσιοδοτημένο εργαζόμενο σε όλο το διάστημα παραμονής τους. Οι χώροι της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι μηχανισμοί ασφάλειας και ελεγχόμενης πρόσβασης, καταγράφονται σε αρχείο.

5.2.6. Το υπόχρεο πρόσωπο οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα φυσικής προστασίας και ελεγχόμενης πρόσβασης για την προστασία των ΠΕΣ, τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία του και τοποθετούνται εκτός των εγκαταστάσεών του. Οι μηχανισμοί ασφάλειας για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να περιγράφονται σε αρχείο.

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ