logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 1264/1982 - Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/07/1982

Υπό κωδικοποίηση
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση

1. Για την ύπαρξη ενός από τους λόγους του άρθρου 14 παρ. 10 αποφασίζει πριν από την καταγγελία κατά πλειοψηφία επιτροπή η οποία αποτελείται :

α) Από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών της περιφέρειας όπου παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος ή Πρωτοδίκη που ορίζεται από αυτόν με την αναφερόμενη στο άρθρο 11 παρ. 3 εδάφ. β΄ σειρά για ετήσια θητεία.

β) Από έναν αντιπρόσωπο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της περιφέρειας και αν δεν λειτουργεί Επιμελητήριο, του Εμπορικού Συλλόγου. 'Οταν εκδικάζεται υπόθεση που αφορά μισθωτό βιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ή ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Βιομηχάνων, όπου υπάρχει, υποδείχνει έναν εκπρόσωπό του που συμμετέχει στην Επιτροπή αντί του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου.

γ) Από έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων που υποδείχνει η πιο αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση.

2. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε χρόνο ο Πρόεδρος κάθε Πρωτοδικείου καλεί τις παραπάνω οργανώσεις να υποδείξουν μέσα στον Ιανουάριο έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο για το ερχόμενο ημερολογικό έτος.

Εάν οι παραπάνω οργανώσεις δεν υποδείξουν εκπροσώπους, ο Πρόεδρος ορίζει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου έναν εργοδότη και έναν αναπληρωματικό του καθώς και έναν εργαζόμενο και έναν αναπληρωματικό του και με απόφασή του συγκροτεί την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών της περιφέρειάς του. Ένας από τους υπαλλήλους της δικαστικής γραμματείας ορίζεται γραμματέας της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρο με αίτηση του εργοδότη που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου μέσα σε οκτώ (8) μέρες από την υποβολή της αίτησης και συζητεί την υπόθεση εφαρμόζοντας ανάλογα τις διατάξεις του άρθρου 739 έως 759 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να εκδόσει την απόφασή της μέσα σε δέκα (10) μέρες από τη μέρα της συνεδρίασης.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6