logo-print

Άρθρο 5 - Οδηγία 2/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Ηλεκτρονική συγκατάθεση για την αποστολή σύντοµων γραπτών µηνυµάτων και µηνυµάτων πολυµέσων (SMS, MMS)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2011

Κωδικοποιημένο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

1. Όταν ο συνδροµητής ή χρήστης δηλώνει τη συγκατάθεσή του για την αποστολή διαφηµιστικών σύντοµων γραπτών µηνυµάτων ή αντίστοιχων µηνυµάτων πολυµέσων σε συγκεκριµένο τηλεφωνικό αριθµό, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει καταρχάς να επιβεβαιώνει ότι ο συνδροµητής ή χρήστης έχει πρόσβαση στον αριθµό αυτό. Η ηλεκτρονική δήλωση της συγκατάθεσης στην περίπτωση αυτή γίνεται συνήθως είτε µε την αποστολή σύντοµου γραπτού µηνύµατος ή µηνύµατος πολυµέσων από τον συνδροµητή ή χρήστη σε τηλεφωνικό αριθµό του υπεύθυνου επεξεργασίας, είτε µε άλλο τρόπο, όπως π.χ. µέσω της ιστοσελίδας του υπεύθυνου επεξεργασίας.

2. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ακολουθεί ειδικές διαδικασίες για την επιβεβαίωση της δήλωσης συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη, όπως οι ακόλουθες:

α) ∆ιαδικασία δήλωσης συγκατάθεσης µε πρόσθετη ενηµέρωση. H διαδικασία αυτή εφαρµόζεται καταρχήν όταν ο συνδροµητής ή χρήστης δηλώνει τη συγκατάθεσή του µέσω αποστολής σύντοµου γραπτού µηνύµατος ή µηνύµατος πολυµέσων. Στην περίπτωση αυτή, µετά τη δήλωση της συγκατάθεσης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να αποστέλλει άµεσα στο συνδροµητή ή χρήστη ένα αντίστοιχο γραπτό µήνυµα, µε το οποίο θα τον ενηµερώνει για το γεγονός ότι έχει δηλώσει τη συγκατάθεσή του για τη συγκεκριµένη επεξεργασία, για την προέλευση του µηνύµατος (π.χ. ταυτότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας), καθώς και για τη δυνατότητα ανάκλησης της συγκατάθεσης οποιαδήποτε χρονική στιγµή ο συνδροµητής ή χρήστης το επιθυµήσει. Η ανάκληση της συγκατάθεσης µπορεί να γίνεται µέσω αποστολής από το συνδροµητή ή χρήστη νέου µηνύµατος προς συγκεκριµένο τηλεφωνικό αριθµό του υπεύθυνου επεξεργασίας. Η παραπάνω διαδικασία µπορεί να εφαρµοστεί και στην περίπτωση που η δήλωση της συγκατάθεσης πραγµατοποιείται µε υπηρεσία διαφορετική της τηλεφωνικής (π.χ. µέσω ιστοσελίδας) µε την προϋπόθεση ότι η δυνατότητα αποστολής σύντοµου γραπτού µηνύµατος ανάκλησης της συγκατάθεσης από τον συνδροµητή ή χρήστη προσφέρεται ατελώς (χωρίς χρέωση) από τον υπεύθυνο επεξεργασίας και ο αποδέκτης του µηνύµατος ενηµερώνεται για αυτό.

β) ∆ιαδικασία επιβεβαιωµένης συγκατάθεσης. H διαδικασία αυτή µπορεί να εφαρµόζεται για τη δήλωση συγκατάθεσης που πραγµατοποιείται µε υπηρεσία διαφορετική της τηλεφωνικής, όπως π.χ. στην περίπτωση που ο συνδροµητής ή χρήστης παρέχει µέσω της ιστοσελίδας του υπεύθυνου επεξεργασίας τη συγκατάθεσή του για αποστολή διαφηµιστικών σύντοµων γραπτών µηνυµάτων στο κινητό του τηλέφωνο [βλ. ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ 4].

αα) Μετά τη δήλωση συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη, ο υπεύθυνος επεξεργασίας αποστέλλει ένα αρχικό επιβεβαιωτικό σύντοµο γραπτό µήνυµα προς τον αριθµό τηλεφώνου που έχει δηλωθεί, στο οποίο περιλαµβάνεται τυχαίος κωδικός αριθµός, τουλάχιστον τεσσάρων ψηφίων (π.χ. µε τη µορφή του PIN). Ο συνδροµητής ή χρήστης καλείται να εισάγει τον κωδικό αυτό αριθµό σε ειδικό υπερσύνδεσµο στην ιστοσελίδα του υπεύθυνου επεξεργασίας, ώστε να ενεργοποιήσει τη δήλωση συγκατάθεσής του.

ββ) Στο επιβεβαιωτικό µήνυµα πρέπει να αναγράφεται ο σκοπός αποστολής του (για τη ενεργοποίηση της δήλωσης συγκατάθεσης), η προέλευσή του (π.χ. ταυτότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας ή/και ιστοσελίδα από την οποία έχει προέλθει το µήνυµα) και να παρέχεται ο υπερσύνδεσµος στην ιστοσελίδα όπου ο συνδροµητής ή χρήστης θα πρέπει να εισάγει τον κωδικό αριθµό για να γίνει η ενεργοποίηση της συγκατάθεσης. Ο υπερσύνδεσµος µπορεί να παραλείπεται αν ο χρήστης οδηγείται αυτόµατα στην ιστοσελίδα αυτή µετά από την αρχική δήλωση της συγκατάθεσής του στην ιστοσελίδα του υπεύθυνου επεξεργασίας.

γγ) Η συγκατάθεση θεωρείται έγκυρη µόνο εφόσον η δήλωσή της ενεργοποιηθεί µε την χρήση του κωδικού αριθµού. Αν η ενεργοποίηση δεν πραγµατοποιηθεί εντός χρονικού διαστήµατος, που ορίζεται από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, τότε ο αριθµός τηλεφώνου που έχει δηλωθεί πρέπει να διαγράφεται αυτόµατα από το αρχείο του υπευθύνου επεξεργασίας.

3. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να καταγράφει, µε ασφαλή τρόπο, τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την απόδειξη της δήλωσης της συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη. Συγκεκριµένα οφείλει να καταγράφει τον τρόπο δήλωσης της συγκατάθεσης για τον συγκεκριµένο τηλεφωνικό αριθµό, καθώς και την ηµέρα και ώρα της δήλωσης. Στην περίπτωση της επιβεβαιωµένης συγκατάθεσης, τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να τηρούνται τόσο για την αρχική δήλωση, όσο και για την επιβεβαίωση της δήλωσης συγκατάθεσης (π.χ. την εισαγωγή του κωδικού αριθµού από τον συνδροµητή ή χρήστη).

4. Η ανάκληση της συγκατάθεσης πρέπει να είναι δυνατή ανά πάσα στιγµή µε χρήση συστήµατος αντίστοιχου µε αυτό µέσω του οποίου δηλώθηκε η συγκατάθεση, π.χ. µε αποστολή µηνύµατος σε συγκεκριµένο αριθµό ή µέσω ειδικού υπερσυνδέσµου στον διαδικτυακό τόπο του υπεύθυνου επεξεργασίας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προσωπικές Εταιρείες
send