logo-print

Άρθρο 9 - Οδηγία 2/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Τεχνικά µέτρα για την αποφυγή µαζικής αποστολής µηνυµάτων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2011

Κωδικοποιημένο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

1. Όταν ο υπεύθυνος επεξεργασίας διατηρεί ιστοσελίδα µέσω της οποίας είναι δυνατή η δήλωση ηλεκτρονικής συγκατάθεσης των συνδροµητών ή χρηστών για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών ή την αποστολή προσκλήσεων σε άλλους συνδροµητές ή χρήστες, κατά τα αναφερόµενα στα άρθρα 4 έως και 8 της Οδηγίας, οφείλει να λαµβάνει τεχνικά µέτρα ώστε να µην επιτρέπει τις µαζικές καταχωρίσεις στα αντίστοιχα πεδία. Τα µέτρα αυτά έχουν ως σκοπό την αποφυγή µαζικών καταχωρίσεων, ιδίως διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, ή µαζικής αποστολής προσκλήσεων, µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο, που µπορεί να είναι ενοχλητικά για τους συνδροµητές ή χρήστες και να οδηγούν σε τεχνικά προβλήµατα λειτουργίας του διαδικτυακού τόπου του υπεύθυνου επεξεργασίας.

2. Τεχνικά µέτρα που µπορούν να λαµβάνονται κυρίως κατά το στάδιο της δήλωσης της συγκατάθεσης συνδροµητών ή χρηστών ή την αποστολή προσκλήσεων σε συνδροµητές ή χρήστες µέσω ιστοσελίδας του υπεύθυνου επεξεργασίας είναι ενδεικτικά τα ακόλουθα:

α) Η χρήση κωδικών οπτικής επιβεβαίωσης (captcha) και η εναλλακτική χρήση ηχητικών κωδικών για άτοµα µε ειδικές ανάγκες (ΑµΕΑ).

β) Η χρήση απλών ερωτήσεων ώστε να πιστοποιείται ότι ο συνδροµητής ή χρήστης είναι φυσικό πρόσωπο και όχι αυτόµατο µηχάνηµα.

γ) Ο περιορισµός του αριθµού των καταχωρίσεων για κάθε συνδροµητή (π.χ. σε υπηρεσίες αποστολής προσκλήσεων σε φίλους µπορούν να επιτρέπονται έως 3 προσκλήσεις από τον ίδιο συνδροµητή ή χρήστη ανά ώρα).

δ) Ο αρχικός τεχνικός έλεγχος ορθότητας των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου µε αυτόµατα µέσα.

ε) Ο έλεγχος των πεδίων επικεφαλίδας του χρησιµοποιούµενου από το συνδροµητή ή χρήστη λογισµικού περιήγησης (έλεγχος πεδίων browser header π.χ. User-Agent, Referrer) για την ανίχνευση πιθανών αυτόµατων µηχανών (bot).

στ) Η διαγραφή δηλώσεων συγκατάθεσης για όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις διαπιστώνεται ότι είναι µη έγκυρες ή µη λειτουργικές (π.χ. µέσω µηνυµάτων που δεν παραδίδονται ορθά – bounce). 

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send