logo-print

Οι πρόσφατες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό (Εγκύκλιος ΕΦΚΑ)

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Με εγκύκλιό του το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κοινοποίησε το ν.4549/2018 και συγκεκριμένα τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ του Τμήματος Θ΄ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4469/2017 (Α΄62)».

Με τα κοινοποιούμενα άρθρα τροποποιούνται διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα κατά το μέρος που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.

1. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα µε τις διατάξεις του ν.4469/2017 παρεχόταν δυνατότητα ρύθμισης για οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και 2 έχουν βεβαιωθεί μέχρι την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Με τις διατάξεις του άρθρου 45 και της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ν.4549/2018 και μετά την τροποποίηση των απαιτούμενων λειτουργικών προδιαγραφών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., στην συμφωνία αναδιάρθρωσης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών εντάσσονται οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. που βεβαιώθηκαν έως το χρόνο υποβολής της αίτησης και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

2. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του ν.4469/17, στις αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών όπου εντάσσονται οφειλές πέραν του ενός πιστωτή και ορίζεται συντονιστής, από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης συμμετοχής από τον τελευταίο στους πιστωτές αναστέλλονται αυτοδικαίως, για χρονικό διάστημα 70 ημερών, τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη, εκκρεμή ή μη, που αφορούν απαιτήσεις για τις οποίες αιτείται εξωδικαστική ρύθμιση.

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 52 και τις προστιθέμενες διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 53 του παρόντος νόμου, το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα αυτοδίκαιης αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης επιμηκύνεται από εβδομήντα σε ενενήντα (90) ημέρες. Η παρούσα τροποποίηση έχει άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου. Επιπλέον, η ανωτέρω αναστολή εφαρμόζεται αναλογικά και στους υπαγόμενους στις διατάξεις της παρ. 21 του αρ. 15 του ν.4469/17 [δηλαδή στις συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές κάτω των 20.000€, στις διμερείς διαπραγματεύσεις και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες)].

Με τις παραγράφους 2 έως 4 του ίδιου άρθρου, επεκτείνεται η αυτοδίκαιη αναστολή και σε διοικητικά μέτρα, τα οποία επιβάλλονται αυτοδικαίως ή με πράξη της 3 Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων για τις οποίες ζητείται η ρύθμιση και τα οποία συνεπάγονται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Σκοπός των διατάξεων είναι να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η εν λόγω προσθήκη έχει εφαρμογή και σε τυχόν εκκρεμείς, κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, υποθέσεις.

Διευκρινίζεται ότι τυχόν πρόωρη παύση της συγκεκριμένης αναστολής, δεν απαιτεί δικαστική απόφαση, αλλά πράξη της διοίκησης από την οποία να προκύπτει πως η παύση υπαγορεύεται από πιθανολογούμενη ανεπανόρθωτη προσβολή του δημοσίου συμφέροντος.

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Κ.Ε.Α.Ο. ΠΡΟΪΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν.4469/17 προβλέπεται ότι για σύνολο βασικής οφειλής το οποίο υπολείπεται των 20.000€, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό τυχόν υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών, το Κ.Ε.Α.Ο. δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ούτε υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών και οι οφειλές προς αυτό προσμετρώνται στις θετικές ψήφους των συμμετεχόντων πιστωτών, εφόσον στο τελικό σχέδιο έχουν τηρηθεί οι υποχρεωτικοί κανόνες των άρθρων 9 και 15.

Περαιτέρω, στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι ο αριθμός και το ύψος των δόσεων προσδιορίζεται με κριτήριο τη μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής, τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας σύμφωνα με τις περ. α΄ και β΄ της παρ.2 του άρθρου 9 (μη χειροτέρευση της θέσης των πιστωτών βάσει της αξίας ρευστοποίησης).

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Κατόπιν της προσθήκης που προκύπτει βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 53, η προαναφερόμενη μη συμμετοχή του Κ.Ε.Α.Ο. ισχύει εφόσον συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ιδιώτες πιστωτές (πιστωτικά ιδρύματα, προμηθευτές κ.λπ.) Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που συμμετέχουν μόνο το Δημόσιο και το Κ.Ε.Α.Ο., η υπηρεσία συμμετέχει κανονικά στη διαπραγμάτευση.

Με την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 53 των κοινοποιούμενων διατάξεων και τη διαγραφή της φράσης «σύμφωνα με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 9», για τη διαμόρφωση του ύψους και του αριθμού των δόσεων, η καθαρή παρούσα αξία λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο των υποχρεωτικών κανόνων και όχι μόνο ως προς την αξία ρευστοποίησης.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του ΚΕΑΟ εδώ.

Διαβάστε επίσης: Νέες διευκρινίσεις για τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ)

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ