logo-print

Άρθρο 66 - Νόμος 4546/2018

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/06/2018

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. α) Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3704/1957 (Α΄98) διαγράφονται οι λέξεις: «ως και τα της συνθέσεως του Συμβουλίου αυτού».

β) Στο τέλος του άρθρου 2 του ν. 3704/1957 προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:

«3.α) Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΑΟΣΑΚ αποτελείται από εννέα (9) μέλη με τους αναπληρωτές τους και η σύνθεσή του, στην οποία αναφέρεται η παράγραφος 8 της κυρούμενης πράξης, καθορίζεται ως εξής:

αα) δύο (2) υπάλληλοι του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Κορινθίας, της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι προτείνονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

ββ) ένας (1) υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ο οποίος προτείνεται από τον Περιφερειάρχη,

γγ) ένας (1) υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής ΕλλάδαςΙονίου,

δδ) πέντε (5) αιρετά μέλη, ως εκπρόσωποι των καλλιεργητών της περιοχής δικαιοδοσίας του ΑΟΣΑΚ, από τους οποίους δύο (2) από την περιοχή Βόχας (Δήμου Βέλου Βόχας) και από ένας (1) από τις περιοχές Κιάτου (Δήμου Σικυωνίων), Κορίνθου (Δήμος Κορίνθου) και Στυμφαλίας Νεμέας (Δήμου Νεμέας και Δ.Ε. Αλέας του Δήμου Άργους).

β) Του Συμβουλίου προεδρεύει ο κατά βαθμόν ανώτερος υπάλληλος και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος. Τα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές.

γ) Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. του ΑΟΣΑΚ γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα αιρετά μέλη του Δ.Σ., κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης, διατηρούν τη θέση τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους.».

2.α) Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 17 του ν.δ. 3881/1958 (Α΄ 181), αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Οι ΓΟΕΒ διοικούνται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) το οποίο συγκροτείται από δύο (2) αιρετά και πέντε (5) μη αιρετά μέλη, με τους αναπληρωτές τους. Ως μη αιρετά μέλη των Δ.Σ. των ΓΟΕΒ ορίζονται:

α) ένας υπάλληλος, κατά προτίμηση κλάδου ΠΕ Γεωπονικού, από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου εδρεύει ο ΓΟΕΒ, ως πρόεδρος, μετά από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού υπαλλήλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου εδρεύει ο ΓΟΕΒ, μετά από πρόταση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

β) δύο (2) υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου εδρεύει ο ΓΟΕΒ, κατά προτίμηση κλάδου ΠΕ Διοικητικού μετά από πρόταση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

γ) δύο (2) υπάλληλοι της Περιφέρειας, όπου εδρεύει ο ΓΟΕΒ, κατά προτίμηση κλάδων ΠΕ Γεωπονικού και ΠΕ Μηχανικών, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη.

Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού υπαλλήλων από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζονται υπάλληλοι των ίδιων κλάδων από την οικεία Περιφέρεια, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη.

Οι ιδιότητες των μη αιρετών μελών του Δ.Σ. στην ανωτέρω συγκρότηση μπορούν να τροποποιούνται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα αιρετά μέλη είναι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 44 του από 13.9.1959 βασιλικό διάταγμα (Α΄243). Έως την εκλογή των αιρετών μελών η διοίκηση ασκείται νόμιμα από τους μη αιρετούς και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία των παρόντων μελών. Η θητεία του Δ.Σ. είναι τετραετής. Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. των ΓΟΕΒ γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκδίδεται πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ.. Τα ορισμένα, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης, μέλη των Δ.Σ. των ΓΟΕΒ διατηρούν τη θέση τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους.

4. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων της Περιφέρειας σε ΓΟΕΒ εποπτείας της, με απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση της αρμόδιας για τους ΟΕΒ υπηρεσίας της Περιφέρειας και γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερα (4) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για μια τετραετία.».

β) Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 23 του ν.δ. 3881/ 1958 αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Τα Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΠΓΣΕΕ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 είναι πενταμελή, λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του και την υπ’ αριθμ. 3252/99092/22.9.2017 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 3452) και συγκροτούνται από:

α) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τα θέματα εγγείων βελτιώσεων στην οικεία Περιφέρεια, ως πρόεδρο,

β) δύο (2) προϊστάμενους Διευθύνσεων ή Τμημάτων της οικείας Περιφέρειας, κλάδων ΠΕ Γεωπονικού και ΠΕ Μηχανικών,

γ) δύο (2) υπαλλήλους, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, της αρμόδιας για τα θέματα εγγείων βελτιώσεων υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Οι ιδιότητες των μελών των ΠΓΣΕΕ στην ανωτέρω συγκρότηση μπορούν να τροποποιούνται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέλη των ΠΓΣΕΕ ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Χρέη γραμματέα των ΠΓΣΕΕ εκτελούν υπάλληλοι των οικείων Περιφερειών.

4. Ο ορισμός των μελών των ΠΓΣΕΕ γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.».

3. Στο άρθρο 2 του από 16.8.1959 βασιλικού διατάγματος (Α΄ 183) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Οι ΟΕΒ, όταν υποβάλλονται αιτήσεις προς αυτούς, οφείλουν να αποφαίνονται μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας, ο ΟΕΒ οφείλει, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα τους λόγους της καθυστέρησης με ειδική αιτιολογία.».

4.α) Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 3 του από

13.9.1959 βασιλικού διατάγματος (Α΄ 243) αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Τα κεφάλαια του Οργανισμού κατατίθενται σε τράπεζα ή τράπεζες της επιλογής του. Η επιλογή γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού, η οποία, στην περίπτωση των ΤΟΕΒ, εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) αυτών. Κάθε οφειλή προς τον Οργανισμό (μελών του ή άλλων προσώπων), ποσού άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, είτε κατατίθεται σε πίστωση τηρούμενου από αυτόν λογαριασμού είτε εξοφλείται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Για τα ποσά αυτά εκδίδονται από τον Οργανισμό αποδείξεις ταμειακής είσπραξης, για φορολογική ή άλλη νόμιμη χρήση.

4. Όλες οι πληρωμές του Οργανισμού για ποσά άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ γίνονται μέσω τραπεζών ή μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτές ή με επιταγή που εκδίδεται σε βάρος του λογαριασμού που διατηρεί ο Οργανισμός σε τράπεζα της επιλογής του. Όταν οι πληρωμές αφορούν σε συναλλαγή του Οργανισμού με επιτηδευματία για την προμήθεια υλικών ή και την λήψη υπηρεσιών, το όριο των πεντακοσίων (500) ευρώ αφορά στην, κατά εκδιδόμενο παραστατικό, συνολική αξία της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Οι επιταγές είναι έγκυρες όταν υπογράφονται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον ταμία του Οργανισμού.»

β) Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση που το Περιφερειακό ΓΣΕΕ απορρίψει την αίτηση, κρίνοντας ότι δεν ενδείκνυται η σύσταση του ΤΟΕΒ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την απόρριψη της αίτησης στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος αποφασίζει οριστικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την άσκηση της προσφυγής, για την έναρξη ή μη της διαδικασίας σύστασης ΤΟΕΒ.».

γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 30 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Το αποθεματικό κεφάλαιο κατατίθεται σε τράπεζα επιλογής του Οργανισμού με απόφαση του Δ.Σ. του και χρησιμοποιείται για την κάλυψη ζημιών του ΤΟΕΒ. Το αποθεματικό κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιείται και σε έκτακτες περιπτώσεις για έξοδα κατασκευής ή συμπλήρωσης ή συντήρησης ή λειτουργίας των έργων. Για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού κεφαλαίου αποφασίζει ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας όπου έχει την έδρα του ο Οργανισμός.»

δ) Η παράγραφος 2 του άρθρου 50 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι ΤΟΕΒ μπορεί να υποβάλλουν ένσταση κατά απόφασης των ΓΟΕΒ, ενώπιον του οικείου Περιφερειάρχη μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης σε αυτούς. Αν η ένσταση απορριφθεί, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης σε αυτόν, ο ΤΟΕΒ μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος αποφαίνεται οριστικά.».

5. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 1277/1972 (Α΄ 213) αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Κάθε Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) συντάσσει εγκαίρως κάθε έτος τεχνική έκθεση με προϋπολογισμό των απαιτούμενων δαπανών συντήρησης των έργων αρμοδιότητάς του, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η τεχνική έκθεση υποβάλλεται για έγκριση στην οικεία Περιφέρεια, η οποία την επιστρέφει στον Οργανισμό, με τις τυχόν τροποποιήσεις, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία των είκοσι (20) ημερών τεκμαίρεται η έγκριση της Περιφέρειας. Ο Οργανισμός, λαμβάνοντας υπόψη την ως άνω εγκεκριμένη τεχνική έκθεση και τον προϋπολογισμό των δαπανών συντήρησης, συντάσσει τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων της χρήσεως και συγκαλεί την τακτική Γενική Συνέλευση (ΓΣ) για την έγκρισή του. Αν ο ΤΟΕΒ είναι μέλος Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και αδυνατεί να συντάξει την τεχνική έκθεση, αυτή μπορεί να συνταχθεί από τον ΓΟΕΒ, και ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία έγκρισης.

3. Η Γ.Σ. του ΤΟΕΒ αποφασίζει την επιβολή των εισφορών και ψηφίζει τον προϋπολογισμό της χρήσεως, βάσει των προβλεπόμενων ετήσιων δαπανών και έχοντας υπόψη και τις δαπάνες συντήρησης της παραγράφου 2. Ο προϋπολογισμός της χρήσεως υποβάλλεται στην οικεία Περιφέρεια για έγκριση. Αν ο ΤΟΕΒ παραλείψει ή αρνηθεί να εγγράψει στον προϋπολογισμό ή να καταβάλει τις παραπάνω δαπάνες συντήρησης, η οικεία Περιφέρεια μπορεί με απόφασή της, μετά από γνωμοδότηση του οικείου Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων, να επιβάλει την αναγκαστική εγγραφή στον προϋπολογισμό των απαραίτητων κατά την κρίση της δαπανών συντήρησης ή την έγκριση ή την καταβολή ή την αύξηση των ήδη εγγραφέντων, καθορίζοντας και τον τρόπο κάλυψης τους. Κατά της ως άνω απόφασης της Περιφέρειας, ο Οργανισμός μπορεί να υποβάλει ένσταση μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοσή της, ενώπιον του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος αποφαίνεται οριστικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες.».

6. Το άρθρο 2 του ν. 414/1976 (Α΄ 212) τροποποιείται ως εξής:

α) Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) οι δαπάνες που αφορούν στην πρόληψη ή αποκατάσταση ζημιών σε έργα Α΄ και Β΄ τάξης, οι οποίες προέρχονται από πλημμύρες ή άλλες αιτίες που συνιστούν ανωτέρα βία, κατά το μέρος που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ωφελούμενους.».

β) Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 2 καταργούνται και μετά την παράγραφο 2 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

«2.α. Οι δαπάνες της παραγράφου 2 καταβάλλονται ως εξής:

α) οι δαπάνες των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄, για έργα μη περατωμένα και μέχρι την περάτωσή τους, βαρύνουν το χρηματοδοτούμενο, από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων έργο, εντασσόμενες στις δαπάνες κατασκευής αυτού.

β) Οι δαπάνες των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄, για έργα περατωμένα και μη ενταγμένα στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων καταβάλλονται σε βάρος του προϋπολογισμού αυτού, με εγγραφή σε αυτόν ειδικού κονδυλίου.

γ) Οι δαπάνες της περίπτωσης δ΄, για έργα μη περατωμένα και μέχρι την περάτωσή τους, βαρύνουν το χρηματοδοτούμενο, από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων έργο, εντασσόμενες στις δαπάνες κατασκευής αυτού.

δ) Οι δαπάνες της περίπτωσης δ΄, για έργα περατωμένα και μη ενταγμένα στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων καταβάλλονται είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είτε σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, με εγγραφή σε αυτόν κονδυλίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εγγειοβελτιωτικών έργων.».

γ) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων και η έγκριση πραγματοποίησης των δαπανών που βαρύνουν τον Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1 και τις περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 2α ενεργείται, κατά περίπτωση, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών ή με κοινές αποφάσεις όλων αυτών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων ή του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, αντίστοιχα. Η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων και η έγκριση πραγματοποίησης των δαπανών που βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 2α ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από υποβολή από την Περιφέρεια, εγκεκριμένης από αυτήν μελέτης και σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων.».

δ) Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κρατικές πιστώσεις, οι οποίες διατίθενται για την αντιμετώπιση των δαπανών της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, μπορεί να μεταβιβάζονται προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, με τη μορφή επιχορήγησης. Η μεταβίβαση των πιστώσεων ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων. Μετά το τέλος των εργασιών συντάσσεται απολογισμός που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για έλεγχο και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εκτέλεση των σχετικών εργασιών, η προμήθεια κάθε είδους υλικού και εξοπλισμού και η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε βάρος των ανωτέρω πιστώσεων, πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους Οργανισμούς, σύμφωνα με τις ισχύουσες για αυτούς διατάξεις.».

7.α. Το άρθρο 61 του ν. 2538/1997 (Α΄ 242) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 61

Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών υπέρτων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

1. Οι υπόχρεοι για την καταβολή των δαπανών της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 1277/1972 (Α΄ 213) (πάγιες εισφορές, αρδευτικά τέλη και λοιπά δικαιώματα), υπέρ των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ), του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας Κορινθίας (ΑΟΣΑΚ), των Προσωρινών Διοικουσών Επιτροπών (ΠΔΕ) και των Τοπικών Επιτροπών Αρδεύσεων (TEA), υποχρεούνται να υποβάλλουν στον οικείο Οργανισμό, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους που επωφελούνται από τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δήλωση των στοιχείων επικοινωνίας και του αριθμού φορολογικού μητρώου τους (Α.Φ.Μ.), μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης. Αν η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τον ιδιοκτήτη του σε άλλο πρόσωπο και έχει συμφωνηθεί η καταβολή των οφειλών να γίνεται από το πρόσωπο αυτό, ιδιοκτήτης και παραχωρησιούχος υποβάλλουν κοινή δήλωση, που υπογράφεται και από τους δύο και περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας τους και τους Α.Φ.Μ. τους. Ο οικείος Οργανισμός δημοσιεύει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο πρόσκληση για την υποβολή των δηλώσεων. Αν μεταβληθεί οποιοδήποτε από τα ανωτέρω στοιχεία, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλουν νέα δήλωση με τα επικαιροποιημένα στοιχεία μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μεταβολή.

2. Με βάση τις ετήσιες οφειλές της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 1277/1972 οι Οργανισμοί της παραγράφου 1 καταρτίζουν πίνακα των υπόχρεων για την καταβολή των οφειλών, που δημοσιεύεται με ανάρτηση στα γραφεία τους και στον οικείο τόπο δημοσίευσης του Δήμου ή της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας όπου έχουν την έδρα τους. Κατά του πίνακα οφειλών επιτρέπεται η άσκηση ένστασης μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευσή του, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού. Οι ενστάσεις εξετάζονται υποχρεωτικά μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Μετά την έκδοση απόφασης επί των ενστάσεων ο πίνακας οφειλών καθίσταται οριστικός μετά τη θεώρησή του από την οικεία Περιφέρεια.

3. Οι υπόχρεοι καταβάλουν τις οφειλές τους στους οικείους Οργανισμούς της παραγράφου 1 μέσα σε ένα (1) μήνα από την οριστικοποίηση του πίνακα σύμφωνα με την παράγραφο 2. Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αυτής οι Οργανισμοί αποστέλλουν με κάθε πρόσφορο μέσο ειδοποίηση προς τους υπερήμερους οφειλέτες σχετικά με το ύψος των οφειλών τους. Με την ίδια ειδοποίηση, τους ενημερώνουν για τη διαδικασία είσπραξης σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 και για τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος (Α΄ 243) και το άρθρο 40 του ν.δ. 3881/1958 (Α΄ 181).

4. Μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την κατά την παράγραφο 2 οριστικοποίηση του πίνακα και το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες, οι οικείοι Οργανισμοί της παραγράφου 1 καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των υπερήμερων οφειλετών με τις αντίστοιχες ετήσιες οφειλές τους και τον αποστέλλουν στις οικείες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για είσπραξη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. Η βεβαίωση των οφειλών συντελείται με την εγγραφή των υπόχρεων στον ανωτέρω πίνακα, χωρίς να απαιτείται η σύνταξη χρηματικού καταλόγου από τον οικείο Οργανισμό. Οι ΔΟΥ προβαίνουν στην είσπραξη των οφειλών και αποδίδουν στους δικαιούχους Οργανισμούς τα εισπραττόμενα ποσά. Όταν παρέλθουν τρεις (3) μήνες από την ειδοποίηση των υπόχρεων από τις ΔΟΥ, η οποία πρέπει να κοινοποιείται και στους δικαιούχους Οργανισμούς, οι Οργανισμοί προβαίνουν στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος και το άρθρο 40 του ν.δ. 3881/1958.

5.α) Οι Οργανισμοί μπορούν, με απόφαση του Δ.Σ. μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση των ΤΟΕΒ, και με απόφαση του Δ.Σ. των ΓΟΕΒ ή του ΑΟΣΑΚ, να ρυθμίζουν την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλα τα μέλη τους. Η διάρκεια καταβολής των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες και ο χρόνος καταβολής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο παραγραφής των οφειλών κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.δ. 1277/1972. Τα μέλη τα οποία δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απεντάσσονται από τη διαδικασία ρύθμισης. Το ανωτέρω διάστημα μπορεί να παρατείνεται για τέσσερις (4) μήνες ακόμα σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού και έγκριση από την οικεία Περιφέρεια, μετά από αίτημα του μέλους.

Οι Οργανισμοί καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των οφειλών των οφειλετών που έχουν απενταχθεί από τη διαδικασία ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τον οποίο αποστέλλουν μέσα σε δύο (2) μήνες στις οικείες ΔΟΥ για είσπραξη, σύμφωνα με την παράγραφο 4.

β) Οι διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τις οφειλές των μελών του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κωπαΐδας», ο οποίος καταργήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 4250/2014(Α΄ 74) και έχει τεθεί σε εκκαθάριση με το άρθρο 61 του ν. 4305/2014 (Α΄ 237). Όπου στις διατάξεις της περίπτωση α΄ ορίζεται αρμοδιότητα Οργανισμού ή Δ.Σ. αυτού, εννοείται, για τον «Οργανισμό Κωπαΐδας», ο ορισθείς εκκαθαριστής.

6. Οι υπερήμεροι, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφειλέτες των Οργανισμών της παραγράφου 1, οφείλουν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς αυτούς ή να προβούν σε ρύθμιση της καταβολής αυτών σε δόσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 5, μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, οι οικείοι Οργανισμοί καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των οφειλών των υπερήμερων οφειλετών, τον οποίο αποστέλλουν μέσα σε δύο (2) μήνες στις οικείες ΔΟΥ για είσπραξη, σύμφωνα με την παράγραφο 4.

7. Στους υπόχρεους, που δεν υποβάλλουν τη δήλωση της παραγράφου 1 μέσα στην προθεσμία που ορίζεται, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που οφείλουν για το αντίστοιχο διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Στους υπόχρεους που υποβάλλουν ανακριβή δήλωση επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της ανακριβούς δήλωσης μέχρι τη διόρθωσή της. Τα ανωτέρω πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδα του οικείου Οργανισμού, επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ. του.».

β) Η παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.δ. 1277/1972 παραγραφή αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την κατά τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 61 αποστολή των πινάκων των υπόχρεων στις οικείες ΔΟΥ, για είσπραξη των οφειλών, μέχρι την τυχόν επιστροφή των οφειλών ως ανείσπρακτων στους δικαιούχους Οργανισμούς. Ο χρόνος της αναστολής δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία.».

8. Η υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4456/2017 (Α΄24) αντικαθίσταται ως εξής:

«ββ) Η Περιφέρεια ελέγχει τη νομιμότητα του αιτήματος και το διαβιβάζει, μέσα σε έναν (1) μήνα από την παραλαβή του, στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την τελική έγκριση.».

9. Καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου το άρθρο 20α του ν.δ. 3881/1958, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν. 3399/2005 (Α΄255), καθώς και κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, η οποία έρχεται σε αντίθεση ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος άρθρου.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
send