logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 2145/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/05/1993

Υπό κωδικοποίηση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

1. Το άρθρο 501 του Κ.Πολ,Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"Ανακοπή κατά απόφασης που έχει εκδοθεί ερήμην επιτρέπεται, αν εκείνος που δικάσθηκε ερήμην δεν κλητεύθηκε καβάλου ή δεν κλητεύθηκε νόμιμα ή εμπρόθεσμα ή αν συντρέχει λόγος ανώτερης βίας".

2. Στο άρθρο 513 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται τρίτη παράγραφος, που έχει ως εξής:

"3. Αν προσβληθεί με έφεση ερήμην απόφαση, επιτρέπεται η προβολή κάθε πραγματικού και νομικού ισχυρισμού, καθώς και η προσαγωγή και επίκληση αποδεικτικών μέσων".

3. Στο τέλος του άρθρου 575 τουΚ.Πολ.Δ. προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Σε κάθε περίπτωση αναβολής της συζήτησης το δικαστήριο μπορεί να διατηρήσει την κατά το άρθρο 565 παράγραφο 2 αναστολή".

4. Το άρθρο 625 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"Αρμόδιος να εκδόσει διαταγή πληρωμής είναι ο ειρηνοδίκης. Για την έκδοση διαταγής πληρωμής δεν γίνεται συζήτηση στο ακροατήριο".

5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 632 του Κ.ΠολΔ. αντικαθίσταται ως εξής:

1. Ο οφειλέτης κατά του οποίου στρέφεται η διαταγή πληρωμής έχει το δικαίωμα μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες από την εκδοσή της να ασκήσει ανακοπή, η οποία απευθύνεται στο δικαστήριο, το οποίο είναι καθ' ύλην αρμόδιο. Η επίδοση της ανακοπής και της αίτησης αναστολής της επόμενης παραγράφου μπορούν να γίνουν είτε στο δικηγόρο που υπέγραψε την αίτηση για την έκδοση της διαταγής πληρωμής είτε στη διεύθυνση εκείνου κατά του οποίου στρέφονται, η οποία αναφέρεται στη διαταγή πληρωμής, εκτός αν γνωστοποιηθεί με δικόγραφο μεταβολή που τυχόν έχει επέλθει. Τα αντίγραφα των εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν την απαίτηση παραμένουν στη γραμματεία του δικαστηρίου μέχρι την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ανακοπής κατά την παρούσα παράγραφο".

6. Στο άρθρο 633 παρ. 2 εδ. α' του Κ.Πολ.Δ. η φράση "μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών" αντικαθίσταται με τη φράση "μέσα σε προθεσμία δέκα εργασίμων ημερών".

7. Στο τέλος της παραγράφου 1 των άρθρων 653 και 673, της παραγράφου 3 των άρθρων 507 και 764, καθώς και της παρ. 1 του άρθρου 469 του Κ.Πολ.Δ. προστίθενται οι λέξεις "ή αν συντρέχει λόγος ανώτερης βίας".

8. α. Στο τέλος της παραγράφου 2 tou άρθρου 674 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

"Σε περίπτωση ερημοδικίας του εκκαλούντος εφαρμόζονται ως προς την έφεση οι διατάξεις του άρθρου 531 παρ. 1".

β. Μετά το άρθρο 675 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται άρθρο 675 Α, που έχει ως εξής:

"Το άρθρο 656 εφαρμόζεται και στις υποθέσεις που δικάζονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 663 επ. του Κ.Πολ.Δ."

9. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 681 Β του Κ.ΠολΑ προστίθεται περίπτωση γ, που έχει ως εξής:

"γ. τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων".

10. Μετά το άρθρο 681 Γ του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται άρθρο 681 Δ, που έχει ως εξής:

"Άρθρο 681 Δ'. Διαφορές που αφορούν σε προσβολές από δημοσιεύματα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

1. Κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 666 παρ.1, 667, 670, 671 παρ.1 έως 3 και 672-676 δικάζονται από το καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο οι πάσης φύσεως διαφορές που αφορούν σε αποζημιώσεις οποιασδήποτε μορφής περιουσιακής ζημίας ή ηθικής βλάβης που προκλήθηκε δια του τύπου ή με ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές, ως και οι συναφείς προς αυτές αξιώσεις προστασίας της προσωπικότητας των προσβληθέντων.

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 681 Β εφαρμόζεται και εν προκειμένω."

11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 690 του Κ.Πολ,Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Το μονομελές πρωτοδικείο ή το ειρηνοδικείο δικάζουν την αίτηση με τη σύμπραξη γραμματέα, ο οποίος τηρεί πρακτικά".

12. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 804 του Κ.Πολ.Δ. προστίθενται εδάφια, που έχουν ως εξής:

"Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης δεν διατάσσεται αν εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση έχει κριθεί και πιστοποιείται ότι φέρει αναπηρία σε ποσοστά 67% και άνω, λόγω νοητικής καθυστέρησης ή αυτισμού, με απόφαση της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής Στρατού ή οικείου ασφαλιστικού φορέα, με την οποία απονέμεται σύνταξη ή καθίσταται προστατευόμενο μέλος συνταξιούχου γονέα. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται σχετική απόφαση, η πραγματογνωμοσύνη μπορεί να διενεργείται σε δημόσιο νοσοκομείο από ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων".

13. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 871 του Κ.Πολ.Δ. μετά τις λέξεις "έχει ανατεθεί" αντικαθίσταται η φράση "και πριν περάσουν τρία έτη" με τη φράση "και πριν περάσει ένα έτος".

14. Στο άρθρο 882 παράγραφος 5 του Κ.Πολ,Δ. προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

"Σε κάθε περίπτωση η διαιτητική απόφαση μπορεί να ορίζει ότι τα μέρη είναι υπόχρεα εις ολόκληρο για την καταβολή της αμοιβής και των εξόδων, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 480 επ. του Αστικού Κώδικα".

15. Στο άρθρο 899 του Κ.Πολ,Δ. προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής:

"3. Η άσκηση της αγωγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης. Εφόσον η αγωγή ασκήθηκε παραδεκτά, το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί, κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., να χορηγήσει αναστολή, με ή και χωρίς εγγύηση, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της αγωγής, αν πιθανολογεί την ευδοκίμηση κάποιου λόγου ακύρωσης.

16. Στο άρθρο 901 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής:

"3. Η άσκηση της αγωγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης. Εφόσον η αγωγή ασκήθηκε παραδεκτά, το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί κατά τη διαδικασία των άρθρων 666 επ., να χορηγήσει αναστολή με εγγύηση ή και χωρίς εγγύηση, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της αγωγής, αν πιθανολογεί την ευδοκίμηση κάποιου λόγου ανυπαρξίας".

17. Το εδάφιο τελευταίο της παραγράφου 2 του άρθρου 882 του Κ.Πολ,Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"Σε κάθε περίπτωση διαιτησίας που δεν είναι διεθνής, το ποσό της αμοιβής κατά διαιτητή ή επιδιαιτητή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια".

18. Η παραγρ. 7 του άρθρου 882 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"7. Στους διαιτητές και επιδιαιτητές καταβάλλεται ποσοστό της αμοιβής ίσο με το ογδόντα τοις εκατό (80%). Το υπόλοιπο ποσό της αμοιβής καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Ο περιορισμός της αμοιβής των διαιτητών ή επιδιαιτητών, δεν ισχύει σε διεθνείς διαιτησίες".

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send