logo-print

Άρθρο 56 - Νόμος 4209/2013 - Τροποποίηση του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/11/2013

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η περίπτωση Β' της παρ. 1 του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

β) Σε κάθε ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα, η μητρική επιχείρηση της οποίας είναι ασφαλιστική εταιρεία χαρτοφυλακίου ή μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών ή ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας.

2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970 προστίθεται παράγραφος 1Α ως εξής:

1Α. α. Αν μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών υπόκειται σε ισοδύναμες διατάξεις δυνάμει του παρόντος και του ν. 3455/2006, ειδικότερα όσον αφορά την εποπτεία με βάση τους κινδύνους, η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη να ασκεί τη συμπληρωματική εποπτεία μπορεί να αποφασίσει, μετά από διαβούλευση με τις λοιπές ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές, να εφαρμόσει στην εν λόγω μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών μόνο τις οικείες διατάξεις του ν. 3455/2006.

β) Αν μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών υπόκειται σε ισοδύναμες διατάξεις δυνάμει του παρόντος και του ν. 3601/2007, ειδικότερα όσον αφορά την εποπτεία με βάση τους κινδύνους, η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη να ασκεί τη συμπληρωματική εποπτεία, σύμφωνα με το παρόν, μπορεί να αποφασίσει, κατόπιν συμφωνίας με την αρχή ενοποιημένης εποπτείας του τραπεζικού τομέα και του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών, να εφαρμόσει μόνον τις διατάξεις σχετικά με τον πλέον σημαντικό τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3455/2006 ή της Οδηγίας 2002/87/ΕΚ.

γ) Η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για την άσκηση συμπληρωματικής εποπτείας ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που έχει συσταθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων που έχει συσταθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται δυνάμει της παρούσας παραγράφου.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

2. Κατά την άσκηση της συμπληρωματικής εποπτείας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να εποπτεύει δια του παρόντος ατομικώς την ασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας, την αντασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας, την ασφαλιστική εταιρεία χαρτοφυλακίου ή την μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών ή την ασφαλιστική εταιρία χαρτοφυλακίου μεικτής δραστηριότητας, με την επιφύλαξη των άρθρων 62 έως 78 του παρόντος διατάγματος.

4. Η παρ. 5 του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

5. Αν ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα μαζί με άλλη ή άλλες ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, που έχουν έδρα στην Ε.Ε. και στον Ε.Ο.Χ., έχουν ως μητρική τους επιχείρηση την ίδια ασφαλιστική εταιρεία χαρτοφυλακίου, αντασφαλι-στική ή ασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας ή μεικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών ή ασφαλιστική εταιρεία χαρτοφυλακίου μεικτής δραστηριότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να συμφωνήσει με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των εν λόγω κρατών-μελών ποια εξ αυτών θα ασκεί τη συμπληρωματική εποπτεία.

5. Οι περιπτώσεις β' και γ' της παρ. 12 του άρθρου 6α του ν.δ. 400/1970 αντικαθίστανται ως εξής:

β) Στην ίδια ανωτέρω περίπτωση, στο σχετικό υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλες οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας χαρτοφυλακίου, της μικτής χρηματοοικονομικής εταιρείας συμμετοχών, της αντασφαλιστικής ή ασφαλιστικής επιχείρησης τρίτης χώρας, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο άρθρο 6γ του παρόντος διατάγματος.

γ) Αν, με βάση τον ανωτέρω υπολογισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο ή ενδέχεται να υπονομευθεί το περιθώριο φερεγγυότητας και η εν γένει φερεγγυότητα μιας ασφαλιστικής ή αντασφαλιστικής επιχείρησης με έδρα στην Ελλάδα θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας χαρτοφυλακίου, της μικτής χρηματοοικονομικής εταιρείας συμμετοχών, της αντασφαλιστικής ή της ασφαλιστικής επιχείρησης τρίτης χώρας, λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα, που αναφέρονται στις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 17γ του παρόντος.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 1 παράγραφοι 2, 3, 4, 5, 6της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Πολιτειολογία
send