logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 1653/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/11/1986

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31

1. Η παρ. 2 του άρθρου 959 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο πλειστηριασμός γίνεται μέσα στην περιφέρεια της κοινότητας ή του δήμου όπου έγινε η κατάσχεση και κατά την κρίση του δικαστικού επιμελητή που ενεργεί την εκτέλεση, είτε στον τόπο της κατάσχεσης είτε στον τόπο που βρίσκονται τα κατασχεμένα είτε στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα του τόπου των κατασχεμένων κινητών πραγμάτων. Αν τα κατασχεμένα πράγματα βρίσκονται στην περιφέρεια περισσότερων δήμων ή κοινοτήτων, ο πλειστηριασμός γίνεται στον τόπο που ορίζει ο δικαστικός επιμελητής με το πρόγραμμα. Ο πλειστηριασμός γίνεται πάντοτε ημέρα Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι ως τις 2 το απόγευμα».

2. Η παρ. 2 του άρθρου 998 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο πλειστηριασμός γίνεται στην έδρα του δήμου, αν το ακίνητο που πλειστηριάζεται βρίσκεται στην περιφέρεια δήμου και στην έδρα της κοινότητας, αν βρίσκεται στην περιφέρεια κοινότητας και στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα, πάντα ημέρα Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 2 το απόγευμα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ορίζεται χρηματικό παράβολο που βαρύνει τον επισπεύδοντα και προκαταβάλλεται από αυτόν για τα έξοδα του δημοτικού ή κοινοτικού καταστήματος την ημέρα του πλειστηριασμού. Όταν επισπεύδον είναι το ελληνικό Δημόσιο, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του χρηματικού παράβολου».

3. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου.972 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

«Η αναγγελία πρέπει να επιδοθεί το αργότερο, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τον πλειστηριασμό».

4. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 965 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

«Η εγγύηση δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από το ένα τρίτο ούτε μικρότερη από το ένα όγδοο της τιμής της πρώτης προσφοράς».

5. Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 965, του εδαφ. τρίτου της παρ. 1 του άρθρου 972 και της παρ. 2 του άρθρου 998 του Κώδικα Πολ. Δικονομίας, όπως αντικαταστάθηκαν με τον παρόντα νόμο, καθώς και το προστιθέμενο εδάφιο στην παρ. 1 του άρθρου 965 του Κώδικα Πολ. Δικονομίας, εφαρμόζονται και στους πλειστηριασμούς οι οποίοι διενεργούνται σύμφωνα με το ν. 365/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.).

6. Στο άρθρο 969 του Κώδικα . Πολιτ. Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 3, πού έχει ως εξής: 

«3. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού είναι υποχρεωμένος να τον ενεργήσει, εκτός αν συμφωνούν στη ματαιωσή του ο επισπεύδων την εκτέλεση και όλοι οι αναγγελμένοι δανειστές που έχουν καταθέσει εκτελεστό τίτλο».

7. Στο άρθρο 1002 του Κώδικα Πολιτ. Δικονομίας προστίθεται παρ. 3, η οποία έχει ως εξής:

«3. Η παρ. 3 του άρθρου 969 εφαρμόζεται και εδώ».

8. Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του v.δ. 4114/1960 αντικαθίσταται ως εξής·

«3. Οι δημοσιεύσεις των προβλεπόμενων περιλήψεων από τα άρθρα 960, 961, 999 του Κώδικα Πολ. Δικονομίας γίνονται διά της κατά την παρ. 1 εφημερίδας ή περιοδικού, εφ' όσον αυτές αφορούν πλειστηριασμούς ενεργούμενους στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.

Το ίδιο ισχύει και για τα από το άρθρο 41 του ν. 5230/1931 και από τα άρθρα 42 παρ, 2 και 59 παρ, 2 του ν.δ. της 17ης Ιουλίου/13 Αυγούστου 1923 προβλεπόμενα, προγράμματα πλειστηριασμού και ειδοποιήσεις».

9. Η περιοχή Πευκακίων του Δήμου Παιανίας Αττικής, η οποία με το προεδρικό διάταγμα 76/1979 (ΦΕΚ 16Α/ 1979) έχει υπαχθεί στην περιφέρεια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αποσπάται από την περιφέρεια του υποθηκοφυλακείου Κρωπίας και υπάγεται στην περιφέρεια του υποθηκοφυλακείου Αγίας Παρασκευής.

10. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.δ. 1210/1972 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδεται το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους, προκηρύσσεται διαγωνισμός για το μήνα Νοέμβριο του ίδιου έτους για την πλήρωση των θέσεων δικαστικών επιμελητών της περιφέρειας κάθε πρωτοδικείου που είναι κενές κατά το χρόνο της προκήρυξης».

11. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 9 του ν.δ. 1210/ 1972 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«3. Η ικανότητα των εξετασθέντων στη γραπτή και προφορική δοκιμασία σημειώνεται με τους βαθμούς άριστα 10, λίαν καλώς 9 και 8, καλώς 7 και 6, σχεδόν καλώς 5, μετρίως 4 και 3 και κακώς 2 έως 0.

4. Επιτυχόντες ανακηρύσσονται και διορίζονται με τη σειρά της συνολικής τους βαθμολογίας, και εφ' όσον αυτή είναι  τουλάχιστον 5, τόσοι, όσες είναι οι κενές θέσεις που αναφέρονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Εάν μεταξύ των εξεταθέντων περιλαμβάνονται πολύτεκνοι και τέκνα, πολυτέκνων, αναπήρων, θυμάτων πολέμου και αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αυτοί προτιμώνται σε ποσοστό δέκα στους εκατό (10%) για να διοριστούν, επίσης με τη σειρά της συνολικής τους βαθμολογίας και εφ' όσον αυτή είναι τουλάχιστον 5.

Σε κάθε περίπτωση ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση από την εξεταστική επιτροπή, σε δημόσια συνεδρίαση. Η βαθμολογία των υπολοίπων δεν ανακοινώνεται δημόσια, δικαιούται όμως ο ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση της βαθμολογίας, του από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

12.α. Συνιστώνται τετρακόσιες (400) οργανικές θέσεις κλάδου ΔΕ Φυλάκων φυλακών, σώφρονιστικών και θεραπευτικών καταστημάτων.

Ο διορισμός των φυλάκων ενεργείται από πίνακα που ισχύει για ένα έτος, μετά από επιλογή, που γίνεται ενιαία για όλα τα καταστήματα της χώρας, με πρόταση επιτροπής που αποτελείται από έναν εισαγγελέα πρωτοδικών ως πρόεδρο, ένα διευθυντή φυλακών και έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο και που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Τμήματος Οργανώσεως και Διοικήσεως Προσωπικού Φυλακών.

Η επιλογή γίνεται μετά από συνέντευξη και γραπτή εξέταση. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη, ο τρόπος επιλογής και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Για το διορισμό στον εισαγωγικό βαθμό Γ, απατείται απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν αρτιμέλεια και ανάστημα, χωρίς υποδήματα, οι άνδρες  1,68 του μέτρου με περίμετρο στήθους 0,90 του μέτρου κατά την εκπνοή και οι γυναίκες, ανάστημα 1.60 του μέτρου τουλάχιστον. Αυτά διαπιστώνονται με ιατρική εξέταση γιατρών των φυλακών.

Οι διοριζόμενοι, σύμφωνα με την πιο πάνω διαδικασία, μονιμοποιούνται κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, με την προϋπόθεση οτι θα έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία, από τη σχολή σωφρονιστικών υπαλλήλων.

β. Οι θέσεις προσωπικού των φυλακών, σωφρονιστικών καταστημάτων και ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων αυξάνονται ως ακολούθως:

Του κλάδου ΠΕΙ διοικητικού κατά πενήντα (50),  δηλαδή από πενήντα (50) σε εκατό (100).

Του κλάδου ΤΕ5 κοινωνικών λειτουργών κατά είκοσι (20), δηλαδή από πενήντα εννέα (59) σε εβδομήντα εννέα (79). Του κλάδου ΔΕΙ Διοικητικού κατά πενήντα (50), δηλαδή από εκατόν τέσσερις (104)  σε εκατόν πενήντα τέσσερις (154).

γ. Το άρθρο 3 «Πλήρωση θέσεων υπαρχιφυλάκων» του ν. 692/1977 (ΦΕΚ 260) καταργείται.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send