logo-print

Άρθρο 43 - Νόμος 4611/2019 - Τροποποιήσεις Οργανογράμματος ΕΦΚΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/05/2019

Υπό κωδικοποίηση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 69Γ του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, με ισχύ από 23.1.2019, ως εξής:

«4. Οι ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 16 του ν. 4169/1961 (Α΄ 81), συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) και των Τοπικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του π.δ. 8/2019 (Α΄ 8). Η αποζημίωση των εν λόγω οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.».

2. Στην υποπερίπτωση δα΄ της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του π.δ. 8/2019 (Α΄ 8) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των ενταχθέντων ΦΚΑ στον ΕΦΚΑ.».

3. Στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του π.δ. 8/2019 προστίθεται υποπερίπτωση δθ΄ ως εξής:

«δθ. Τα τμήματα Οικονομικής Διαχείρισης, ως προς τις οικονομικές αρμοδιότητες, ελέγχονται και εποπτεύονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.».

4. Στην υποπερίπτωση λα΄ της παραγράφου 9 του άρθρου 34 του π.δ. 8/2019, μετά την υποπερίπτωση λαε΄ προστίθεται υποπερίπτωση λαστ΄ ως εξής:

«λαστ. Τμήμα Συντάξεων και Παροχών Ναυτικών.».

5. Στην παράγραφο 13 του άρθρου 34 του π.δ. 8/2019 προστίθεται περίπτωση η΄ ως εξής:

«η. Τμήμα Συντάξεων και Παροχών Ναυτικών.

ηα. Η παραλαβή και ο έλεγχος των αιτήσεων και δικαιολογητικών που κατατίθενται από τους ναυτικούς στην Τοπική Διεύθυνση Α΄ Πειραιώς, καθώς και στις λοιπές Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, ανικανότητας, ναυτικού ατυχήματος, ή θανάτου.

ηβ. Η παραλαβή και ο έλεγχος των αιτήσεων και δικαιολογητικών που κατατίθενται στην Τοπική Διεύθυνση Α΄ Πειραιώς, καθώς και στις λοιπές Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, για τη χορήγηση εξόδων κηδείας σε περίπτωση θανάτου ναυτικών, έως την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων από τα συστήματα πληροφορικής του Ν.Α.Τ. στα συστήματα πληροφορικής του ΕΦΚΑ.

ηγ. Η διαβίβαση αιτημάτων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) για τη διαπίστωση της ναυτικής υπηρεσίας και του χρόνου ασφάλισης των ναυτικών.

ηδ. Η παραλαβή από το Ν.Α.Τ. του χρόνου ασφάλισης αναλυτικά για την πραγματική υπηρεσία, τη συνθετική υπηρεσία και την υπηρεσία σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του π.δ. 913/1978 (Α΄ 220), των συντάξιμων αποδοχών και του ποσού σύνταξης πριν την 12.5.2016 που αφορά στη ναυτική υπηρεσία, καθώς και η μέριμνα για τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης που αφορά σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

ηε. Οι ενέργειες που αφορούν στον επαναπροσδιορισμό του ποσού σύνταξης στις περιπτώσεις επανάληψης του ναυτικού ή άλλου επαγγέλματος.

ηστ. Η παραλαβή από το Ν.Α.Τ. των σχετικών δικαιολογητικών και εγγράφων που αφορούν στις αιτήσεις για απονομή σύνταξης λόγω ανικανότητας ή ναυτικού ατυχήματος, καθώς και η έκδοση απόφασης χαρακτηρισμού ατυχήματος.

ηζ. Η συμπλήρωση και αποστολή στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις των Απογραφικών Δελτίων Συνταξιοδότησης (ΑΔΣ) και των Απογραφικών Δελτίων Παροχών (ΑΔΠ).

ηη. Η διαχείριση θεμάτων κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, θανάτου, ανικανότητας ή ναυτικού ατυχήματος των ασφαλισμένων ναυτικών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ηθ. Η παραλαβή, ο χειρισμός και η αντιμετώπιση αιτήσεων θεραπείας, προσφυγών και γενικά κάθε ενδίκου μέσου για θέματα του Τμήματος.

ηι. Η μέριμνα για τη συλλογή των απόψεων των συναρμόδιων υπηρεσιών και η σύνταξη εισηγήσεων επί ενστάσεων ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής (ΔΕ).

ηια. Η τήρηση και ενημέρωση ατομικών συνταξιοδοτικών φακέλων.

ηιβ. Η ενημέρωση των πολιτών και παροχή συμβουλών για θέματα σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση.».

6. Στην υποπερίπτωση δδ΄ της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του π.δ. 8/2019 η λέξη «πληρωμή» αντικαθίσταται από τις λέξεις «εκκαθάριση και ενταλματοποίηση».

7. Στην υποπερίπτωση εδ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του π.δ. 8/2019 η λέξη «πληρωμή» αντικαθίσταται από τις λέξεις «εκκαθάριση και ενταλματοποίηση».

8. Στην υποπερίπτωση αθ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 οι λέξεις «κατά του Δημοσίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατά του ΕΦΚΑ».

9. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 προστίθεται υποπερίπτωσης αι΄ ως εξής:

«αι. Η μέριμνα για τη χορήγηση και καταβολή των εγκεκριμένων προσωπικών δανείων στο προσωπικό του ΕΦΚΑ.».

10. Στην υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 μετά τη λέξη «εκκαθάριση» προστίθενται οι λέξεις «και ενταλματοποίηση».

11. Η υποπερίπτωση βγ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 καταργείται.

12. Οι υποπεριπτώσεις βδ΄ και βε΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 αναριθμούνται σε υποπερίπτωση βγ΄ και βδ΄ αντίστοιχα.

13. Στην υποπερίπτωση γα΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 η λέξη «ενταλματοποίηση» αντικαθίσταται από τη λέξη «πληρωμή».

14. Στην υποπερίπτωση γε΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 διαγράφονται οι λέξεις «έκδοση των σχετικών παραστατικών για την».

15. Στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 προστίθεται υποπερίπτωση γη΄ ως εξής:

«γη. Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (κλάδου υγείας και λοιπών) των ενταχθέντων ΦΚΑ στον ΕΦΚΑ.».

16. Η υποπερίπτωση δθ΄ της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του π.δ. 8/2019 αναριθμείται σε υποπερίπτωση δι΄ και προστίθεται νέα υποπερίπτωση δθ΄ ως εξής:

«δθ. Η τήρηση, παρακολούθηση και ενημέρωση Μητρώου Παγίων.».

17. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του π.δ. 8/2019 προστίθεται υποπερίπτωση αθ΄ ως εξής:

«αθ. Η μέριμνα για την έγκριση χορήγησης δανείων στο προσωπικό του ΕΦΚΑ.».

18. Η υποπερίπτωση γε΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του π.δ. 8/2019 καταργείται.

19. Η υποπερίπτωση γστ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του π.δ. 8/2019 αναριθμείται σε υποπερίπτωση γε΄.

20. Η περίπτωση στ΄ και οι υποπεριπτώσεις στα΄, στβ΄ και στγ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 43 του π.δ. 8/2019 αναριθμούνται σε περίπτωση ε΄ και υποπεριπτώσεις εα΄, εβ΄ και εγ΄ αντίστοιχα.

21. Στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 43 του π.δ. 8/2019 προστίθεται υποπερίπτωση εδ΄ ως εξής:

«εδ. Η γραμματειακή υποστήριξη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.».

22. Στο άρθρο 44 του π.δ. 8/2019 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Η Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το προσωπικό της υποχρεούται σε υπερωριακή εργασία κατά τις ημέρες αργιών και εορτών, ανάλογα με τις ανάγκες και με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και των υποδομών στέγασης των υπηρεσιών του Φορέα.».

23. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 45 του π.δ. 8/2019 διαγράφονται οι λέξεις «Στέγασης και».

24. Στην περίπτωση θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του π.δ. 8/2019 μετά τις λέξεις «Εντός των ορίων του Ανατολικού» προστίθεται η λέξη «Βόρειου».

25. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 77 του π.δ. 8/2019 η λέξη «Πρόνοιας» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

26. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 78 του π.δ. 8/2019 (Α΄ 8) μετά από τη φράση «Των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΚΕΑΟ προΐστανται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ κλάδου/ειδικότητας ΔιοικητικούΟικονομικού» προστίθενται οι λέξεις « ή ΠΕ Αναλογιστών ή υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ κλάδου/ειδικότητας Διοικητικού Λογιστικού».

27. Στην παράγραφο 8 του άρθρου 78 του π.δ. 8/2019 οι λέξεις «84» και «Πρόνοιας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «83» και «Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αντίστοιχα.

28. Στην παράγραφο 9 του άρθρου 78 του π.δ. 8/2019 η λέξη «Πρόνοιας» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

29. Στο άρθρο 87 του π.δ. 8/2019 προστίθεται περίπτωση η΄ ως εξής:

«η. Όλες οι περιφερειακές και τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς και η Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ διατηρούν την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου υγείας των ενταχθέντων ΦΚΑ στον ΕΦΚΑ, έως τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.».

30. Στο άρθρο 87 του π.δ. 8/2019 προστίθεται περίπτωση θ΄ ως εξής:

«θ. Τα Τμήματα που περιγράφονται στην με αριθμ. οικ. 11317/3547/9.3.2017 (Β΄ 1643) απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, συνεχίζουν να λειτουργούν και υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην ως άνω απόφαση. Η λειτουργία των Τμημάτων αυτών παύει με τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθώς το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους μεταφέρεται στις Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ.».

31. Στο άρθρο 87 του π.δ. 8/2019 προστίθεται περίπτωση ι΄ ως εξής:

«ι. Με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, μπορούν να συγχωνεύονται Υπηρεσιακές Μονάδες ή και να μεταφέρονται αρμοδιότητες μεταξύ των Υπηρεσιακών Μονάδων του ΕΦΚΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έως τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.».

32. Στο άρθρο 12 του π.δ. 8/2019 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, καταρτίζεται Κανονισμός Λειτουργίας των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ).».

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send