logo-print

Άρθρο 93 - Νόμος 4611/2019 - Παραχώρηση της Βαμβακουργίας Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/05/2019

Υπό κωδικοποίηση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Για τα παραρτήματα βλέπε ΦΕΚ Α. 73/17.5.2019, σελ. 2145-2147

1. Παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για ενενήντα εννέα (99) έτη η χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση δύο (2) ακινήτων, μετά των συστατικών και παραρτημάτων τους, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως τα ακίνητα αυτά εμφαίνονται στο προσαρτημένο στον παρόντα νόμο, ως Παράρτημα Ι, τοπογραφικό διάγραμμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, που συντάχθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Κωνσταντίνο Γούλα τον Ιανουάριο του 2019 και αποτυπώνει σε κλίμακα 1:1.000 τα ακίνητα με τα στοιχεία:

α) Οικόπεδο (1) υπό τα στοιχεία (Α55, Α4, Α3, Α2, Α56, Α57, Α55) και με εμβαδό 1.871,00 τ.μ.

β) Γήπεδο (2) υπό τα στοιχεία (Α1, Α2, Α3, Α4, Α5, Α6, Α7, Α8, Α9, Α10, Α54, Α53, Α52, Α25, Α26, Α27, Α28, Α29, Α30, Α31, Α32, Α33, Α34, Α35, Α36, Α37, Α38, Α39, Α40, Α41, Α42, Α43, Α44, Α45, Α46, Α47, Α48, Α49, Α1) και με εμβαδό 86.531,77 τ.μ.

Οι κτιριακές και κάθε είδους κατασκευές και εγκαταστάσεις, που βρίσκονται επί των παραχωρούμενων ακινήτων, αποτυπώνονται στο προσαρτημένο στον παρόντα νόμο, ως Παράρτημα Ι, τοπογραφικό διάγραμμα.

2. Η παραχώρηση γίνεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ανάπλαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση του χώρου, την ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών σκοπών, που εξειδικεύονται με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΟΑΕΔ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

3. Τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων ακινήτων και των συστατικών και παραρτημάτων τους ασκούνται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παραχώρησης. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποχρεούται να επιτρέπει και να ανέχεται την εκ μέρους του ΟΑΕΔ χρήση τμημάτων των παραχωρούμενων ακινήτων για λόγους που ανάγονται στην εξυπηρέτηση των σκοπών της παραχώρησης.

4. Τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις που τυχόν κατασκευάστηκαν μη νομίμως εντός των παραχωρούμενων ακινήτων από τον ΟΑΕΔ ή προγενέστερους ιδιοκτήτες, δύναται να διατηρούνται και να χρησιμοποιούνται, κατόπιν απόφασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον εξυπηρετούν ή πρόκειται να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της παραχώρησης. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για τη νομιμοποίηση, αποκλειστικά με δικές του δαπάνες, των έργων και κατασκευών του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4495/2017 (Α’ 167). Εφόσον οι αιτήσεις αυτές υποβληθούν σύννομα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης αναστέλλεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων και η λήψη των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών μέτρων προστασίας και ποινικών διώξεων, η παραγραφή των απαιτήσεων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΕΔ, η παραγραφή των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατασκευή και χρήση των έργων και εγκαταστάσεων του παρόντος και η αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων, επιπλέον δε αναβάλλονται υποχρεωτικά ποινικές δίκες που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, οι διοικητικές κυρώσεις και τα μέτρα παύουν να υφίστανται, ομοίως δε παύουν τυχόν ασκηθείσες ποινικές διώξεις.

5. Η παραχώρηση του παρόντος άρθρου τελεί υπό τους ακόλουθους όρους:

α) Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλαμβάνει, με αποκλειστική ευθύνη, μέριμνα και δαπάνη του, την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την τήρηση των προβλεπόμενων πολεοδομικών και λοιπών διατάξεων για την υλοποίηση των σκοπών της παραχώρησης, καθώς και τη δαπάνη των απαιτούμενων διαδικασιών, ενεργειών και εργασιών.

β) Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποχρεούται, αποκλειστικά με δικές του δαπάνες, στη συντήρηση, βελτίωση και επισκευή των παραχωρούμενων ακινήτων και των επ’ αυτών κτιρίων, έργων και εγκαταστάσεων, που παραμένουν επ’ ωφελεία των ακινήτων και του ΟΑΕΔ, δυνάμενο να προβεί σε κατεδάφιση ή τροποποίηση των υφιστάμενων κτιρίων και κατασκευών και σε ανέγερση νέων, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έκδοσης των προβλεπόμενων νόμιμων αδειών. Κατά του ΟΑΕΔ ουδεμία αξίωση για καταβολή της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών του προηγούμενου εδαφίου ή για αποζημίωση για τις ίδιες αιτίες δύναται να προβληθεί, μετά τη λήξη του χρόνου παραχώρησης ή σε περίπτωση άρσης ή αυτοδίκαιης ανάκλησης αυτής.

γ) Ο ΟΑΕΔ απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση επισκευής, συντήρησης, βελτίωσης ή φύλαξης των ακινήτων που παραχωρούνται και των συστατικών και παραρτημάτων τους, ακόμη και αν η δαπάνη αυτή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.

δ) Ο ΟΑΕΔ δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε πραγματικά ή νομικά ελαττώματα των ακινήτων και των συστατικών και παραρτημάτων τους, των οποίων παραχωρεί τη χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση.

ε) Μετά τη λήξη του χρόνου της παραγράφου 1, η παραχώρηση αίρεται αυτοδίκαια, κατόπιν δε αυτοψίας των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, τα ακίνητα, τα έργα και οι επ’ αυτών εγκαταστάσεις αποδίδονται στον ΟΑΕΔ με πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Τα ακίνητα, με όλα τα συστατικά και παραρτήματά τους, πρέπει να αποδοθούν σε καλή κατάσταση, δεκτική χρήσης για αντίστοιχους σκοπούς, λαμβανομένων πάντως υπόψη της εύλογης φθοράς από τη συνήθη χρήση, των τυχόν φθορών, καταστροφών ή ζημιών που οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας, καθώς και σε εγκεκριμένες από το Δημόσιο αποξηλώσεις ή κατεδαφίσεις εγκαταστάσεων ή κτιρίων.

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send