logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 2298/1995

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

04/04/1995

Μη κωδικοποιημένο
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 931 του Κ,Πολ.Δ. προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής:

"Αν η αναγκαστική εκτέλεση δεν πραγματώθηκε, ο δικαστικός επιμελητής συντάσσει σχετική έκθεση στην οποία αναφέρει και τους λόγους".

2. Στο άρθρο 936 του Κ,Πολ.Δ. προστίθεται παράγραφος 3 που έχει ως εξής:

"3. Τρίτος που απέκτησε το δικαίωμα από τον καθ ου η εκτέλεση με απαλλοτρίωση που διαρρήχθηκε ως καταδολιευτική κατά τα άρθρα 939 επ. του Αστικού Κώδικα, δεν μπορεί να αντιτάξει το δικαίωμα αυτό κατά του επισπεύδοντος που πέτυχε τη διάρρηξη ούτε κατά του υπερθεματιστή και των διαδόχων του."

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 938 του Κ,Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"3. Οι κατά την παράγραφο 1 αιτήσεις ασκούνται και δικάζονται κατά τα άρθρα 686 επ,. Η, αίτηση με την οποία ζητείται η αναστολή πλειστηριασμού είναι απαράδεκτη αν δεν κατατεθεί το αργότερο οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες πριν απο την ημέρα του πλειστηριασμού. Η απόφαση πρέπει να δημοσιεύεται έως τις 12.00' το μεσημέρι της Δευτέρας που προηγείται του πλειστηριασμού".

4 Στις προθεσμίες που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 147 του Κ.Πολ.Δ. προστίθενται και αυτές που ορίζονται με το άρθρα 971 παρ. 1, 972 παρ. 1 εδ. γ', 974, 979 παρ. 2. 985 παρ. 1 και 988 παρ 1 του ίδιου Κώδικα.

5. Το ανώτατο όριο της χρηματικής ποινής που αναφέρεται στα άρθρα 946 παρ. 1 και 947 παρ, 1 του Κ.Πολ.Δ. αυξάνεται σε δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές.

6. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 953 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται εδάφιο γ', που έχει ως εξής:

"γ) όταν πρόκειται για κινητά πράγματα που είχαν μεταβιβαστεί από τον οφειλέτη σε τρίτο, εφόσον η κατάσχεση επιβάλλεται από δανειστή που πέτυχε τη διάρρηξη της μεταβίβασης ως καταδσλιευτικής κατά τα άρθρα 939 επ, του Αστικού Κώδικα."

7. Στο άρθρο 954 του Κ Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στο τέλος της παραγράφου 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο.

"Στην έκθεση αναφέρονται επίσης οι όροι που τυχόν έθεσε, σχετικά με τον πλειστηριασμό, ο υπέρ ου η εκτέλεση με την κατά το όρθρο 927 εντολή."

β) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής.

"4. Ύστερα από ανακοπή του επισπεύδοντος ή του καθ' ου η εκτέλεση ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον, το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, δικάζοντας κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. Μπορεί επίσης να επιβάλει πρόσθετα μέτρα δημοσιότητας πέρα από αυτά που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 960. Η ανακοπή είναι απαράδεκτη αν δεν κατατεθεί το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η απόφαση πρέπει, κατά το δυνατόν, να δημοσιεύεται έως τις 12.00' το μεσημέρι της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας. Αν η ανακοπή γίνει δεκτή, εφόσον ο υπολειπόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας, ορίζεται με την απόφαση νέα ημέρα πλειστηριασμού. Η απόφαση αυτή κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και. αφού η σχετική διόρθωση γίνει και στην περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, τηρούνται οι διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 παρ. 2."

8. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 955 του Κ.Πολ,Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"Αντίγραφο η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του υπέρ ου και του καθ ου η εκτέλεση, τον εκτελεστό τίτλο, συνοπτική περιγραφή των πραγμάτων που κατασχέθηκαν, την εκτίμηση της αξίας τους, την τιμή πρώτης προσφοράς, την ημέρα, την ώρα και τον τόπο του πλειστηριασμού και το όνομα του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, καθώς και τους όρους του πλειστηριασμού που έχουν τυχόν τεθεί από τον υπέρ ου η εκτέλεση με την κατά το άρθρο 927 εντολή, επιδίδεται μόλις περατωθεί η κατάσχεση στον καθ' ου η εκτέλεση, αν είναι παρών, και, αν αυτός αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο που του επιδίδεται, ο επιμελητής συντάσσει έκθεση για την άρνηση του."

9. Η παράγραφος 3 του άρθρου 956 του Κ.Πολ,Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"3. Αν κατασχέθηκαν χρήματα ή άλλα πράγματα δεκτικά κατά το νόμο κατάθεσης, ο δικαστικός επιμελητής τα καταθέτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 965 παρ. 4."

10, Στο άρθρο 959 του Κ.Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στο τέλος του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 η φράση "με το πρόγραμμα" αντικαθίσταται με τη φράση "με την κατασχετήρια έκθεση".

β) Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 959 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να διαθέτουν για τη διενέργεια των πλειστηριασμών κατάλληλη αίθουσα με έδρα ειδικά διαρρυθμισμένη για τον υπάλληλο του πλειστηριασμού".

γ) Στο τέλος της παραγράφου 3 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

"Η αίτηση είναι απαράδεκτη αν δεν κατατεθεί το αργότερο οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, εφόσον ο υπολειπόμενος χρόνος δεν επαρκεί, ορίζεται με την απόφαση νεα ήμερα πλειστηριασμού. Η απόφαση αυτή κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και αφού σημειωθούν στην περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης oι μεταβολές που επήλθαν, τηρούνται οι διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπονται στο άρθρο 960 παρ. 2"

δ) Στην παράγραφο 4 προπτιθεται το ακόλουθο εδάφιο

"Αν η ημέρα του πλειστηριασμού ορίστηκε σε χρόνο απώτερο του τριμήνου από την ημέρα της κατάσχεσης, εφαρμόζεται η διάταξη του όρθρου 973 παρ 4"

11. Στο άρθρο 960 του Κ ΠολΔ επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές

α) Η παράγραφος 1 καταργείται.

β) Η παράγραφος 2 αριθμείται ως παράγραφος 1 και αντικαθίσταται ως εξής:

" 1. Η κατά το άρθρο 955 παρ. 1 περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης δημοσιεύεται δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ήμερα του πλειστηριασμού, στο κύριο φύλλο καθημερινής εφημερίδας που εκδίδεται στο δήμο ή στην κοινότητα της περιφέρειας του τόπου του πλειστηριασμού και, αν δεν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα, σε κύριο φύλλο καθημερινής εφημερίδας που εκδίδεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα. Αν δεν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα ή αν η αξία των κινητών είναι κατώτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) δραχμών, η περίληψη ανακοινώνεται δημόσια α) με τοιχοκόλληση στο γραφείο του δήμου ή της κοινότητας, όπου ο τόπος του πλειστηριασμού, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό και β) με κήρυξη από κήρυκα, στην έδρα του δήμου η της κοινότητας, όπου ο τόπος του πλειστηριασμού, στο συνηθισμένο για τους πλειστηριασμούς τόπο την προηγούμενη του πλειστηριασμού Τετάρτη από τις 12.00' το μεσημέρι έως τις 14 00 το απόγευμα. Για την κήρυξη ο δικαστικός επιμελητής συντάσσει έκθεση που υπογράφεται και απο τον κήρυκα".

γ) Η παράγραφος 3 καταργείται.

δ) Η παράγραφος 4 αριθμείται ως παράγραφος 2 και αντικαθίσταται ως εξής:

"2 Ο πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατυπώσεις δημοσιότητας της παραγράφου 1, διαφορετικό είναι άκυρος"

12.Το άρθρο 961 του Κ.Πολ Δ καταργείται.

13. Στο άρθρο 965 του Κ.Πολ Δ, επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές:

α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Η πλειοδοσία αρχίζει με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς. Δεν μπορούν να πλειοδοτήσουν ο οφειλέτης, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και οι υπάλληλοι του. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει, αν προβληθεί αντίρρηση από τον επισπεύδοντα ή τον καθ ου η εκτέλεση ή από οποιονδήποτε πλειοδότη να αποκλείσει από την πλειοδοσία κάθε πρόσωπο εις βάρος του οποίου επισπεύδεται αναπλειστηριασμός, εφόσον το γεγονός αυτό προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή ομολογείται. Κάθε πλειοδότης οφείλει να καταθέτει, σε μετρητά ή με εγγυητική επιστολή τράπεζας ή με επιταγή, που έχει εκδοθεί από τράπεζα ή από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εγγυοδοσία ίση προς το ένα τρίτο της τιμής της πρώτης προσφοράς Αν υπερθεματιστής αναδείχθηκε άλλος ή αν η κατακύρωση ματαιώθηκε από οποιονδήποτε λόγο, η εγγυοδοσία επιστρέφεται σε εκείνον που την είχε καταθέσει αμέσως μετά το πέρας του πλειστηριασμού."

β) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής:

"4. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να προβεί σε δημόσια κατάθεση του πλείστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων".

γ) Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:

5. Αν ο υπερθεματιστής δεν καταβάλει εμπροθέσμως το πλειστηριασμό, ο υπάλληλος ταυ πλειστηριασμού οφείλει μέσα στις επόμενες δύο (2) εργάσιμες ημέρες να τον οχλήσει με εξώδικη πρόσκληση που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή. Αν ο υπερθεματιστής δεν καταβάλει το πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες από την όχληση πέντε (5) εργάσιμες ήμερες, η κατακύρωση σε αυτόν ανατρέπεται, η εγγυοδοσία που έχει καταθέσει καταπίπτει καλούνται δε οι επόμενοι πλειοδότες, η προσφορά των οποίων, αθροιζομένη με το ποσό της εγγυοδοσίας που κατέπεσε, είναι ίση με το πλειστηρίασμα, να καταβάλουν σε τακτή ημέρα που ορίζεται στην πρόσκληση, το ποσόν που είχαν προσφέρει. Η πρόσκληση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή. Αν εμφανιστούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι συντάσσεται σχετική έκθεση από το συμβολαιογράφο και η κατακύρωση γίνεται σε εκείνον που είχε προσφέρει κατά τον πλειστηριασμό το μεγαλύτερο ποσόν

Το πλειστηριασμό συνίσταται στο άθροισμα του ποσού που καταβλήθηκε και της εγγυοδοσίας τ ου αρχικού υπερθεματιστή που κατέπεσε. Αν κατά την ελεύθερη κρίση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, η κατά τα προηγούμενα εδάφια πρόσκληση των επομένων πλειοδοτών είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής για λογούς που εκτίθενται σε σχετική έκθεση, καθώς και σε κάθε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν τελεσφόρησε, γίνεται αναπλειστηριασμός κατά τις διατάξεις των επόμενων εδαφίων. Η επίσπευση του αναπλειστηριασμού γίνεται είτε με επιμέλεια του υπαλλήλου του πλειστηριασμού είτε από τον υπέρ ου ή από τον καθ' ου η εκτέλεση ή από κάθε δανειστή που έχει αναγγελθεί με τίτλο εκτελεστό. Ο αναπλειστηρισομος επισπεύδεται με πράξη του υπάλληλου του πλειστηριασμού ή με δήλωση προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού του υπέρ ου ή του καθ' ου ή του δανειστή, για την οποία συντάσσεται πράξη. Περίληψη της πράξης, η οποία περιέχει και όσα πρέπει να περιλαμβάνονται στην περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 παρ. 2. Η διάταξη του άρθρου 959 παρ. 4 ισχύει αναλόγως και η σχετική προθεσμία υπολογίζεται αφότου συνταχθεί η πράξη. Ο αρχικός υπερθεματιστής, που δεν κατέβαλε το πλειστηρίασμα, δεν μπορεί να πλειοδοτήσει, δικαιούται όμως, έως ότου αρχίσει η πλειοδοσία, να καταβάλει το οφειλόμενο πλειστηριασμό, με τον τόκο υπερημερίας, καθώς και τα έξοδα του αναπλειστηριασμού και να ζητήσει να του κατακυρωθεί το πράγμα."

δ) Η παράγραφος 6 αντικαθίσταται ως εξής:

"6. Αν κατά τον αναπλειστηριασμό δεν επιτευχθεί το ίδιο πλειστηρίασμα. ο πρώτος υπερθεματιστής, που δεν κατέβαλε, ευθύνεται γιο τη διαφορά εντόκως, με το επιτόκιο υπερημερίας. Η εγγυοδοσία που είχε καταθέσει, με τους τυχόν τόκους της, καταλογίζεται στη διαφορά για την οποία ευθύνεται. Αν απομένει επιπλέον διαφορά, η έκθεση του αναπλειστηριασμού αποτελεί εναντίον του τίτλο εκτελεστό για τη συμπλήρωση. Αν έγιναν περισσότεροι αναπλειστηριασμοί, όλοι οι προηγούμενοι διαδοχικοί υπερθεματιστές, που δεν κατέβαλαν, εξακολουθούν να ευθύνονται εις ολόκληρον για την τυχόν διαφορά μεταξύ του αρχικού πλειστηριάσματος και του πλειστηριάσματος που τελικά επιτεύχθηκε και καταβλήθηκε, χωρίς όμως η ευθύνη του καθενός να υπερβαίνει το ποσόν της διαφοράς από τη δική του οφειλή. Οι εγγυοδοσίες που είχαν κατατεθεί από τους προηγούμενους διαδοχικούς υπερθεματιστές δεν επιστρέφονται έως ότου καταβληθεί το πλειστηριασμό από τον τελικό υπερθεματιστή, προκειμένου να γίνει ο ως άνω καταλογισμός στην τυχόν διαφορά. Ο υπερθεματιστής που δεν κατέβαλε δεν δικαιούται, αν κατά τον αναπλειστηριασμό επιτεύχθηκε μεγαλύτερο πλειστηριασμό, να απαιτήσει το επιπλέον."

ε) Στο τέλος του ίδιου άρθρου 965 προστίθεται παράγραφος 7 που έχει ως εξής:

"7. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού μπορεί, αν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη, να ζητεί την παρουσία κατά τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού αστυνομικού οργάνου, στο οποίο παρέχει τις αναγκαίες οδηγίες για την τήρηση της τάξης."

14. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 966 προστίθεται η φράση "με την ίδια ή κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς."

15 Στο άρθρο 973 του Κ.Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές: α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής: "1 Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με εντολή προς το δικαστικό επιμελητή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση. Η εντολή κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και συντάσσεται σχετική πράξη Η νέα ημέρα πλειστηριασμού ορίζεται με την εντολή συνέχισης της εκτέλεσης ή με την πράξη κατάθεσης της. Η διάταξη του άρθρου 959 παρ. 4 εφαρμόζεται αναλόγως και η σχετική προθεσμία υπολογίζεται από τη χρονολογία της πράξης κατάθεσης της εντολής συνέχισης. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται με βάση την περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, η οποία υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 παρ. 2." β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: "3. Οταν ένας δανειστής, άλλος από τον επισπεύδοντα, θέλει να επισπεύσει τον πλειστηριασμό, κατά την παρ, 2, πρέπει να το δηλώσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού κάι να συνταχθεί σχετική πράξη. Η διάταξη του άρθρου 959 παρ. 4 εφαρμόζεται αναλόγως και η σχετική προθεσμία υπολογίζεται από τη χρονολογία της πράξης. Αντίγραφο της πράξης επιδίδεται στον επισπεύδοντα Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται με βάση την περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, η οποία υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 παρ. 2. Ο πλειστηριασμός γίνεται ενώπιον του ίδιου υπαλλήλου." γ) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής: "4. Κάθε δανειστής της παραγράφου 2 μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., να του επιτρέψει να επισπεύσει αυτός την εκτέλεση, αν ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε για δεύτερη φορά χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που από τη στάση του επισπεύδοντος προκύπτει συμπαιγνία ή ολιγωρία. Η ανάθεση της επίσπευσης στον αιτούντα μπορεί να εξαρτηθεί από τη ματαίωση του τυχόν επισπευδόμενου πλειστηριασμού Ο δανειστής, στον οποίο ανατέθηκε η επίσπευση, οφείλει να προβεί στην κατά την παράγραφο 3 δήλωση. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται κατά τις διατάξεις της παράγραφου αυτής, δ) Προστίθεται παράγραφος 5 που έχει ως εξής: "5. Αν στην περίπτωση της παραγράφου 3 εμφανίστηκαν ταυτόχρονα περισσότεροι δανειστές που θέλουν, να επισπεύσουν την εκτέλεση ή, στην περίπτωση της παραγράφου 4, οι αιτούντες είναι περισσότεροι, το κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, ύστερα από αυτοτελή παρεμπίπτουσα αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, δικάζοντας κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ. επιλέγει τον καταλληλότερο στον οποίο και αναθέτει την επίσπευση. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3."

16. Στο τέλος του άρθρου 974 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Η πέρα του διμήνου από τη λήξη των προθεσμιών αυτών καθυστέρηση σύνταξης του πίνακα αποτελεί γιο τον υπάλΛηλο του πλειστηριασμού πειθαρχικό παράπτωμα "

17. α) Στο άρθρο 975 του Κ,Πολ.Δ. τίθεται αριθμός 4 που έχει ως εξής:

"4. Οι απαιτήσεις αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών από πώληση αγροτικών προϊόντων, αν προέκυψαν κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού ή της κήρυξης της πτώχευσης."

β) οι αριθμοί 4, 5 και 6 του αυτού ως άνω άρθρου γίνονται 5, 6 και 7 αντιστοίχως.

18. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 979 του Κ.Πολ.Δ η αρχική φράση "Μέσα σε οκτώ ημέρες" αντικαθίστσται με τη φράση "Μέσα σε δώδεκα εργάσιμες ημέρες."

19. Η παράγραφος 1 του άρθρου 992 του Κ,Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Μπορεί να γίνει κατάσχεση ακινήτου που ανήκει στην κυριότητα του οφειλέτη ή εμπράγματου δικαιώματος του οφειλέτη επάνω σε ακίνητο. Ακίνητο που έχει μεταβιβαστεί από τον οφειλέτη σε τρίτο κατάσχεται στην περιουσία του οφειλέτη από το δοναστή που πέτυχε τη διάρρηξη της μεταβίβασης αυτής ως καταδολιευτικής, κατά τα άρθρα 939 επ, του Αστικού Κώδικα, αφού η απόφαση που απαγγέλλει τη διάρρηξη σημειωθεί στο περιθώριο της μεταγραφής της απαλλοτριωτικής πράξης. Οι διατάξεις για την κατάσχεση ακινήτου εφαρμόζονται και για την κατάσχεση δικαιωμάτων στα οποία ισχύουν οι σχετικοί με τα ακίνητα κανόνες, καθώς και για την κατάσχεση πλοίων και αεροσκαφών."

20. Στο άρθρο 993 του Κ.Πολ.Δ, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στο τέλος της παραγράφου 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Αν για το ακίνητο που κατάσχεται προβλέπεται αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η εκτίμηση δεν μπορεί να υπολείπεται της αξίας αυτής, όπως ισχύει κατά το χρόνο της κατάσχεσης."

β) Προστίθεται παράγραφος 3 που έχει ως εξής: "3. Για την επιβολή της κατάσχεσης κυι την περιγραφή του ακινήτου ο δικασπκός επιμελητής έχει το δικαίωμα να εισέρχεται σε αυτό έστω και αν κατέχεται από τρίτο."

21. Η τελευταία φράση του άρθρου 994 του Κ.Πολ.Δ. "για τη σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού αντικαθίσταται με τη φράση "για την επίσπευση του πλειστηριασμού."

22. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 997 του Κ,Πολ.Δ, προστίθενται τα εξής εδάφια:

"Μετά την κατάσχεση του ακινήτου η εκμίσθωση του από τον οφειλέτη ή τον τρίτο κύριο ή νομέα ή η παραχώρηση της χρήσης ή κατοχής του βάσει άλλης έννομης σχέσης, μπορεί να καταγγελθεί από τον υπερθεματιστή μέσα οε προθεσμία τριών (3) μηνών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακμρωτικής έκθεσης. Με την καταγγελία αυτή η μίσθωση ή άλλη σχέση λύεται μετά εξάμηνο και χωρεί η κατά το άρθρο 1005 παρ. 2 εκτέλεση. Δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσης κατά το άρθρο 615 του Αστικού Κώδικα δεν θίγεται και εφαρμόζεται η διάταξη του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 1009."

23. Στο άρθρο 998 του Κ.Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στο τέλος της παραγράφου 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να διαθέτουν για τη διενέργεια των πλειστηριασμών κατάλληλη αίθουσα με έδρα ειδικό διαρρυθμισμένη για τον υπάλληλο του πλειστηριασμού".

β) Στο τέλος της παραγράφου 4 προστίθεται το' ακόλουθο εδάφιο:

"Αν η ημέρα πλειστηριασμού ορίστηκε σε χρόνο απώτερο ταυ τετράμηνου από την ημέρα της κατάσχεσης, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 973 παρ. 4."

24. Το άρθρο 999 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Ο αρμόδιος για την εκτέλεση δικαστικός επιμελητής καταρτίζει περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, που περιέχει συνοπτική περιγραφή του ακινήτου που κατασχέθηκε κατά το είδος, τη θέση, τα όρια και την έκτασή του, με τα συστατικά και όσα παραρτήματα συγκατάσχονται. καθώς και με μνεία των υποθηκών ή προσημειώσεων που υπάρχουν επάνω στο ακίνητο, το ονο ματεπώνυμο του υπέρ ου και του καθ' ου η εκτέλεση, το όνομα του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, τον τόπο, την ημέρα και την ώρα του πλειστηριασμού, την τιμή της πρώτης προσφοράς και τους όρους του πλειστηριασμού που θέτει τυχόν ο υπέρ ου η εκτέλεση και που γνωστοποιήθηκαν στο δικαστικό επιμελητή με την εντολή για εκτέλεση του άρθρου 927.

2. Ο δικαστικός επιμελητής σημειώνει επίσης στην περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, με ειδική ευδιάκριτη σφραγίδα, τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για τις αιτήσεις αναστολής του πλειστηριασμού, διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης και αλλαγής τόπου πλειστηριασμού, κατά τα άρθρα 938 παρ. 3, 1000, 954 παρ. 4 και 959 παρ. 3.

3. Την κατά την παράγραφο 1 περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης ο δικαστικός επιμελητής επιδίδει μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την ημέρα της κατάσχεσης στον οφειλέτη, στον τρίτο κύριο ή νομέα και στους ενυπόθηκους δανειστές, καταθέτει δε την περίληψη αυτή μέσα στην ίδια προθεσμία στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ο οποίος συντάσσει σχετική πράξη.

Απόσπασμα της κατααχετήριας έκθεσης, το οποίο πρέπει να περιέχει τα ονοματεπώνυμα του υπέρ ου και του καθ ου η εκτέλεση, συνοπτική περιγραφή του ακινήτου κατά το είδος, τη θέση και την έκταση του με τα συστατικά αυτού, μνεία του αριθμού των εγγεγραμμένων υποθηκών και προσημειώσεων, την τιμή της πρώτης προσφοράς, το όνομα και την ακριβή διεύθυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, κοθώς και τον τόπο, την ημέρα και την ώρα του πλειστηριασμού, δημοσιεύεται σε κύριο φύλλο καθημερινής εφημερίδας που εκδίδεται στο δήμο ή στην κοινότητα όπου βρίσκεται ο τόπος του πλειστηριασμού και, αν δεν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα, δημοσιεύεται σε κύριο φύλλο καθημερινής εφημερίδας, που εκδίδεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας όπου υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Μέσα στην ίδια προθεσμία η κατά τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου περίληψη επιδίδεται στον ειρηνοδίκη του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση. Ο ειρηνοδίκης οφείλει να καταχωρίσει την περίληψη της έκθεσης σε ειδικό βιβλίο με αλφαβητικό ευρετήριο, με βάση τα ονοματεπώνυμα των καθ' ων η κατάσχεση. Αν δεν εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, η περίληψη της έκθεσης ανακοινώνεται δημόσια: α) με τοιχοκόλληση, δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό, στο γραφείο της κοινότητας ή του δήμου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο και β) με κήρυξη από κήρυκα στην έδρα του δήμου ή της κοινότητας, όπου ο τόπος του πλειστηριασμού, και στο συνηθισμένο για τους πλειστηριασμούς τόπο, την προηγούμενη του πλειστηριασμού Τετάρτη, από τις 12.00' το μεσημέρι έως τις 14,00' το απόγευμα. Για την κήρυξη ο δικαστικός επιμελητής συντάσσει έκθεση που υπογράφεται και οπό τον κήρυκα.

4. Ο πλειστηριασμός με ποινή ακυρότητας δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατυπώσεις που ορίζονται στην παρ. 1 και στην παρ, 3 εδάφια πρώτο, δεύτερο, τρίτο, πέμπτο και έκτο.

5. Οι διατάξεις των άρθρων 972 και 973 εφαρμόζονται και εδώ εφόσον στο άρθρο αυτό δεν ορίζεται διαφορετικά."

25 Τα τρία πρώτα εδάφια του όρθρου 1000 του Κ.Πολ Δ αντικαθίστανται ως ακολούθως:

"Ύστερα από αίτηση του καθ ου η εκτέλεση, η οποία κατατίθεται, με ποινή απαραδέκτου, οκτώ (8) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού, το δικαστήριο του άρθρου 933. δικάζοντας κατα τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία του πλειστηριασμού έως έξι (6) μήνες από την αρχική ημέρα πλειστηριασμού, αν δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του επισπεύδοντος και εφόσον προσδοκάται βάσιμα ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει μέσα στο χρονικά αυτό διάστημα τον επισπεύδοντα ή ότι, αν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηρίασμα. Αν με την αρχική αναστολή δεν εξαντλήθηκε τα εξάμηνο, επιτρέπεται χορήγηση και δεύτερης αναστολής μόνον εφόσον συντρέχουν έκτακτοι λόγοι που αναφέρονται συγκεκριμένα στην απόφαση, όχι όμως πέρα από τους έξι (6) συνολικά μήνες από αρχική ημέρα πλειστηριασμού. Η αναστολή χορηγείται πάντοτε υπό τον όρο της καταβολής: α) των τυχόν εξόδων επίσπευσης του πλειστηριασμού, τα οποία καθορίζονται κατά προσέγγιση στην απόφαση και β) του ενός τετάρτου τουλάχιστον του οφειλόμενου στον επισπεύδοντα κεφαλαίου, εκτός αν γιο εξαιρετικούς λόγους, που αναφέρονται συγκεκριμένα στην απόφαση, το καταβλητέο έναντι του κεφαλαίου αυτού ποσόν πρέπει να οριστεί μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την αναστολή πρέπει να δημοσιεύεται έως τις 12.00' το μεσημέρι της Δευτέρας που προηγείται του πλειστηριασμού".

26. Από το άρθρο 1001 Α του Κ.Πολ.Δ., που προστέθηκε με το άρθρο 14 του ν, 1682/1987, καταργούνται τα δύο τελευταία εδάφια της τελευταίας υποπαραγράφου γ'.

27. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1003 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"4. Οι διατάξεις των άρθρων 965 παρ. 4 έως 7 και 966 παρ. 1 έως 4 εφαρμόζονται αναλόγως."

28. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1004 του Κ Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Ο υπερθεματιστής οφείλει να καταβάλει αμέσως ολόκληρο το πλειστηριασμό, εκτός αν ο υπάλληλος του πλειστηριασμού του επιτρέψει να καταβάλει το πέραν της εγγυοδοσίας οφειλόμενο πλειστηριασμό ή μέρος του μέσα σε δεκαπέντε (15) το αργότερο ημέρες. Στην τελευταία περίπτωση ο υπάλληλος του πλειστηριασμού μπορεί, εκτός οπό το ποσόν που έχει προκαταβληθεί ή για το οποίο έχει κατατεθεί εγγυοδοσία κατά το άρθρο 965 παρ. 1 εδ. β', να ζητήσει από τον υπερθεματιστή και περαιτέρω εγγυοδοσία για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του."

29. Στο άρθρο 1012 του Κ.Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στην παράγραφο 2 η φράση "το πρόγραμμα του πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση "η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης".

β) Στην παράγραφο 3 η φράση "τοιχοκόλληση του προγράμματος του πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση "τοιχοκόλληση της περίληψης της κατασχετήριας έκθεσης"

γ) Στην παράγραφο 5 η φράση "το πρόγραμμα" αντικαθίσταται με τη φράση "η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης.

30. Στο άρθρο 1013 του Κ.Πολ.Δ. η φράση "και το πρόγραμμα του πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση "και την περίληψη της".

31. Στο άρθρο 1015 του Κ.Πολ.Δ. επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στην παράγραφο 2 η φράση "Το πρόγραμμα του πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση "Η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης".

β) Στην παράγραφο 3 η φράση "Τοιχοκόλληση του προγράμματος του πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση "Τοιχοκόλληση της περίληψης της κατασχετήριας έκθεσης."

32. Στο άρθρο 1016 του Κ.Πολ.Δ. η φράση "και του προγράμματος πλειστηριασμού" αντικαθίσταται με τη φράση 'και της περίληψης της".

33 Στο άρθρο 1019 του Κ.Πολ.Δ., όπως ισχύει μετά το ν. 2145/1993, επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές:

α) Στην παράγραφο 2 η φράση "σύμφωνα με τα άρθρα 961 και 966 παράγραφοι 3 και 4" αντικαθίσταται με τη φράση "σύμφωνα με το άρθρο 966 παράγραφοι 3 και 4.' β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: "3. Αν πριν από την έκδοση της κατά την παρ. 1 απόφασης είχαν αναγγελθεί δανειστές με τα προσόντα αυτοτελούς κατάσχεσης, κατά το άρθρα 972 παρ. 2 εδ. β' και 1006 παρ. 1 εδ. α', η ανατροπή επέρχεται ως προς αυτούς μόνο αν οι ως άνω προθεσμίες είχαν συμπληρωθεί και ως προς αυτούς από τις αναγγελίες τους. Διαφορετικά, η κατάσχεση ως προς αυτούς διατηρείται και ισχύει αυτοτελής προθεσμία ανατροπής της από την αναγγελία τους, η προθεσμία όμως αυτή ουδέποτε συμπληρώνεται πριν από την παρόδο εξαμήνου από την ανατροπή."

34. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1021 του Κ.Πολ.Δ αντικαθίσταται ως εξής:

"Όταν σύμφωνα με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ή με συμφωνία των μέρων γίνεται εκούσιος "ίλειοτηριοσμός ενώπιον συμβολαιογράφου, η διαδικασία αρχίζει με έκθεση περιγραφής, η οποία συντάσσεται από δικαστικό επιμελητή και περιέχει όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου  955, αν πρόκειται για κινητό, ή του άρθρου  999,  αν  πρόκειται  για ακίνητο. Περαιτέρω, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 954 παρ. 4, 955 παρ. 1. 960 παρ, 2, 965, 966, 967, 969 παρ.1, 999, 1001 παρ. 1, 1002, 1003 παρ, 1, 2 και 4, 1004, 1005 παρ. 1 και 2 και 1010."

35. Οι διατάζεις του ν. δ/τος 356/1974 (Κ.Ε.Δ Ε.) και του ν.δ/τος πις 17ης Ιουλίου - 13ης Αυγούστου 1923 "περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών" δεν θίγονται. Οπου όμως οι διατάξεις αυτές ή άλλες διατάξεις νόμων, διαταγμάτων ή κανονιστικών διοικητικών πράξεων αναφέρονται στο κατά τα άρθρα 960 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως είχαν πριν από την τροποποιησή τους, "πρόγραμμα πλειστηριασμού", νοείται εφεξής η κατά τα άρθρα 955 παρ. 1 ή 999 παρ. 1, όπως τροποποιούνται με το άρθρο αυτά, "περίληψη ή το οπόσπασμο της κατασχετήριας έκθεσης".

36, Η δημοσίευση στις εφημερίδες, που προβλέπεται στο άρθρο 59 παρ. 2 του ν.δ.τος της 17ης Ιουλίου -13ης Αυγούστου 1923 "περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών", περιορίζεται σε περίληψη του προγράμματος, στην οποία περιέχονται συνοπτικά τα στοιχεία που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 955 ή του 999 του Κ.Πολ.Δ,, όπως αντικαταστάθηκαν με τις παραγράφους 8 και 24 του άρθρου αυτού αντίστοιχα.

37, Οι διατάξεις που τροποποιούνται με το παρόν άρθρο εφαρμόζονται από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού ως προς το ατέλεστο μέρος της διαδικασίας. Το κύρος όμως και οι έννομες συνέπειες των πράξεων της διαδικασίας που έχουν ήδη γίνει δεν θίγονται. Αν έχει εκδοθεί αρχικό πρόγραμμα πλειστηριασμού, σε διόρθωση κατά το άρθρο 961 υπόκειται αυτό, ο πλειστηριασμός επισπεύδεται βάσει αυτού κοι τυχόν περαιτέρω επισπεύσεις, μετά ματαίωση ή υποκατάσταση, καθώς και η επίσπευση αναπλειστηριασμού, γίνονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποιησή τους. Οι διατάξεις όμως που αφορούν την υποκατάσταση στη θέση του επισπεύδοντος, την πλειοδοσία, τη διαδικασία του άρθρου 965 παρ. 5, την ευθύνη επί αναπλειστηριασμού, την κατάθεση του πλειστηριάσματος και τη σύνταξη του πίνοκα κατάταξης εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση στο ατέλεατο μέρος της διαδικασίας. Η προθεσμία του άρθρου 979 παρ. 2, όπως τροποποιείται, ισχύει για τις ανακοπές με τις οποίες προσβάλλονται πίνακες που συντάχθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ