logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 4623/2019 - Ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής των άρθρων 155 και 157 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

09/08/2019

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

1. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 155 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Στους ΟΕΥ προβλέπονται τουλάχιστον οι θέσεις προσωπικού των μεταβατικών ΟΕΥ της παραγράφου 4, στις οποίες κατατάσσεται το κατανεμημένο προσωπικό, με απόφαση του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.»

2. Ο ορκωτός ελεγκτής που ορίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 157 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), παραδίδει στην Επιτροπή Κατανομής Περιουσίας του Καταργούμενου δήμου (εφεξής Επιτροπή) έως την 10η Αυγούστου τρέχοντος έτους την έκθεση απογραφής - αποτίμησης της περιουσίας του καταργούμενου δήμου, ανεξαρτήτως του σταδίου κατάρτισής της.

3. Με βάση την έκθεση της προηγούμενης παραγράφου, η Επιτροπή πραγματοποιεί την κατανομή της περιουσίας στους νέους δήμους με απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς να απαιτείται έγκρισή της από το δημοτικό συμβούλιο του καταργούμενου δήμου.

4. Ο καταργούμενος δήμος συνεχίζει να πραγματοποιεί εισπράξεις και πληρωμές έως την 31η Αυγούστου τρέχοντος έτους.

5. Το έργο του ορκωτού ελεγκτή λήγει με την κατάθεση συμπληρωματικής έκθεσης στην Επιτροπή μετά την 31η Αυγούστου, σε εύλογο χρόνο και πάντως όχι πέραν του διμήνου, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τις μεταβολές που έγιναν έως την ημερομηνία αυτή, συνεπικουρούμενος από την οικονομική υπηρεσία του νέου δήμου που αποτελούσε την έδρα του καταργηθέντος ομοίου. Σε περίπτωση όπου, από τη συμπληρωματική έκθεση του ορκωτού, προκύπτει ανάγκη ανακατανομής της περιουσίας, η Επιτροπή επιλαμβάνεται άμεσα με τροποποιητική - συμπληρωματική πράξης της, ανεξαρτήτως εάν τα πρόσωπα που τη συνθέτουν απώλεσαν την ιδιότητα του αιρετού, ή το αξίωμά τους. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και ολοκληρώνεται το έργο της Επιτροπής. Εάν προκύπτει ανάγκη επιμερισμού διαθεσίμων, λαμβάνεται ως μοναδικό κριτήριο το μέγεθος του πληθυσμού των δήμων και καταβάλλονται τα αναλογούντα ποσά, από τους προϊστάμενους των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων.

6. Τα στοιχεία της απόφασης της Επιτροπής, λαμβάνονται υπόψη και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του νέου δήμου, καθώς και για την απογραφή έναρξης. Ειδικότερα, για την απογραφή έναρξης, απαιτείται η συγκρότηση Επιτροπής Απογραφής με απόφαση του οικείου δημάρχου. Οποιεσδήποτε διαφορές στις ποσότητες και αξίες της απογραφής που τυχόν θα προκύψουν σε μεταγενέστερο έλεγχο της απογραφής, ή/και διαφορές της αρχικής απογραφής και αποτίμησης σε σχέση με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, εγκρίνονται και καταχωρούνται στους οικείους λογαριασμούς κατόπιν αποδοχής από το δημοτικό συμβούλιο.

7. Για την χρήση από 1.1.2019 έως 31.8.2019, καθώς και για τυχόν προηγούμενες χρήσεις για τις οποίες δεν έχουν συνταχθεί οικονομικές καταστάσεις, αυτές συντάσσονται από τον δήμο που αποτελούσε την έδρα του καταργηθέντος. Μετά τον έλεγχό τους από ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος ορίζεται από τον εν λόγω δήμο, η αμοιβή του οποίου βαρύνει όλους τους δήμους, οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίνονται μόνο από το δημοτικό συμβούλιο του ανωτέρω δήμου.

8. Υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 157 του ν. 4600/2019, ο δήμος που αποτελούσε την έδρα του καταργηθέντος, διατηρεί τους λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα ή/και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και είναι ο καθολικός διάδοχος αυτού, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις ενεργές συμβάσεις και να εισπράξει και να καταβάλλει όλες τις απαιτήσεις και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Υποβάλλει οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ή δήλωση σε ασφαλιστικό φορέα, εφόσον απαιτείται. Τα ποσά που εισπράχθηκαν ή/και καταβλήθηκαν, επιμερίζονται, στο σύνολο των νέων δήμων.

9. Τα ανταλλακτικά, είδη συντήρησης, καύσιμα, γραφική ύλη και κάθε είδους διαθέσιμα υλικά κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, που δεν έχουν αναλωθεί από τον καταργούμενο δήμο, ή ακόμη δεν έχουν παραληφθεί έως την παραπάνω ημερομηνία και προορίζονταν για την επικράτεια του δήμου, τα διαχειρίζεται ο δήμος που αποτελούσε την έδρα του καταργηθέντος και αφορούν στην εξυπηρέτηση, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, ή για το χρόνο που προβλέπεται κατά περίπτωση από ενεργή σύμβαση με προμηθευτή, του συνόλου των νέων δήμων, οι ανάγκες των οποίων είχαν εκτιμηθεί και συνυπολογιστεί κατά τη διενέργεια των προμηθειών.

10. Η διαδικασία εκκαθάρισης και καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου του ν. 4600/2019 αφορά και στην ενταλματοποίηση και πληρωμή των σχετικών δαπανών από τον οικείο δήμο.

11. Για την εφαρμογή των παραγράφων 6 έως 9 του παρόντος συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του δήμου που αποτελούσε την έδρα του καταργούμενου και των λοιπών εμπλεκομένων δήμων. Σε αυτές καθορίζονται μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις των συμβαλλόμενων φορέων, ο τρόπος καταβολής και είσπραξης των ποσών που τους αφορούν, ο τρόπος απασχόλησης του προσωπικού αυτών εφόσον απαιτείται, καθώς και οι επιτροπές παρακολούθησης για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης. Εφόσον προκύπτει οικονομική επιβάρυνση, ή/και έσοδο για τους δήμους, που δεν συνυπολογίστηκαν στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και αφορούν τουλάχιστον δύο δήμους, επιμερίζονται από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του εν λόγω δήμου, με μοναδικό κριτήριο το μέγεθος του πληθυσμού τους. Η δαπάνη μισθοδοσίας, αφορά στο σύνολό της αποκλειστικά τον δήμο που απασχολεί το αντίστοιχο προσωπικό.

12. Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προβλέψεις του π.δ. 315/1999 (Α΄ 302). Για τα αποθέματα, στην περίπτωση που δεν υφίσταται οργανωμένη αποθήκη, ή τα πάσης φύσεως έπιπλα και τον εξοπλισμό για τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανευρεθούν σχετικά στοιχεία, αρκεί κατά τη σύνταξη της έκθεσης της παραγράφου 1 του παρόντος, μια ενδεικτική περιγραφή του είδους και των ποσοτήτων τους ανά χώρο αποθήκευσης ή θέσης που βρίσκονται, που πραγματοποιείται με τη συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου.

13. Έως ότου αρχίσει να ισχύει ο νέος προϋπολογισμός για το τετράμηνο από 1.9.2019 έως 31.12.2019, και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, ισχύει για όλους τους νέους δήμους ο προϋπολογισμός του καταργούμενου δήμου που έχει λήξει, ως προς τις δαπάνες που τους αφορούν. Μετά την πάροδο του μήνα απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε δαπάνη με βάση τον προϋπολογισμό του καταργούμενου δήμου, πλην αυτών που αφορούν τις αποδοχές προσωπικού και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και κάθε είδους δαπάνες που αφορούν σε έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες.

14. Τα έπιπλα γραφείου, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές, καθώς και ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους διοικητικούς υπαλλήλους στους δήμους που κατατάσσονται από την 1.9.2019.

15. Για την παράδοση - παραλαβή των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων, υλικών, αρχείων κ.λπ. συντάσσονται σχετικά πρωτόκολλα από τις αντίστοιχες επιτροπές που έχουν συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό από τους οικείους δημάρχους.

16. Η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής γίνεται από υπαλλήλους της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τηρούνται συνοπτικά πρακτικά.

17. Κατά την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημάρχων και πριν την έκδοση της πράξης κατάταξης του προσωπικού, τοποθετούνται οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των αντίστοιχων οργανικών μονάδων που ορίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 3584/2007.

18. Οι διατάξεις του άρθρου 157 του ν. 4600/2019, οι οποίες δεν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου, εξακολουθούν να ισχύουν.

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send