logo-print

Άρθρο Μόνο - Υπουργική Απόφαση 109088/14.12.2011

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/12/2012

Κωδικοποιημένο
Η Διαμεσολάβηση
Η Διαμεσολάβηση

Α. Καθορίζουμε τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων διαπίστευσης διαμεσολαβητών από φορέα κατάρτισης της αλλοδαπής ως έξης:

Οι τίτλοι διαπιστευμένου διαμεσολαβητή από φορέα κατάρτισης της αλλοδαπής αναγνωρίζονται ως ισότιμοι από την Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών κατά την ακόλουθη διαδικασία:

1. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για αναγνώριση τίτλου διαπιστευμένου διαμεσολαβητή. Η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο, το οποίο καθορίζεται από την Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών και αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των πραγματικών γεγονότων που αναφέρονται σ αυτήν. Η Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών μπορεί να ζητεί πρόσθετα στοιχεία και να καλεί τον ενδιαφερόμενο για συμπληρωματικές επεξηγήσεις.

2. Το έντυπο της αίτησης συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου πιστοποίησης,

β) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, με εκτενή αναφορά στις σπουδές, ξένες γλώσσες, συμμετοχές σε σεμινάρια, συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα κλπ, καθώς και σε τυχόν περαιτέρω εκπαίδευση και εμπειρία σε διαδικασίες διαμεσολάβησης.

γ) Πιστοποιητικό του φορέα κατάρτισης που απευθύνεται στην Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του άρθρου 6 παρ. 1 του νόμου 3898/2010, με το οποίο βεβαιώνεται:

αα) ο συνολικός αριθμός των ωρών εκπαίδευσης,

ββ) η διδαχθείσα ύλη,

γγ) ο τόπος διεξαγωγής της εκπαίδευσης,

δδ) ο αριθμός των συμμετεχόντων,

εε) ο αριθμός και τα προσόντα των εκπαιδευτών,

ζζ) η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των υποψηφίων και ο τρόπος κατοχύρωσης του αδιάβλητου χαρακτήρα αυτών.

3. Εάν η εκπαίδευση και αξιολόγηση έγινε στην ημεδαπή από φορέα αλλοδαπής προέλευσης, πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών, απαιτείται και πιστοποιητικό του φορέα κατάρτισης που απευθύνεται στην Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του άρθρου 6 παρ. 1 του νόμου 3898/2010, με το οποίο βεβαιώνεται ότι η ποιότητα της παρασχεθείσας εκπαίδευσης και αξιολόγησης είναι εφάμιλλη εκείνων που θα παρείχοντο, εάν η εκπαίδευση είχε γίνει στο κράτος προέλευσης του φορέα κατάρτισης.

4. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναθέτει το φάκελο του ενδιαφερόμενου σε μέλος της Επιτροπής, το οποίο, μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, συντάσσει εισήγηση που την υποβάλλει στον Πρόεδρο. Η εισήγηση με το σχετικό φάκελο εισάγεται από τον Πρόεδρο προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών εντός 15 ημερών από την υποβολή της εισήγησης και η απόφαση τη Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών λαμβάνεται εντός 15 ημερών.

5. Η Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών δέχεται την ισοτιμία του τίτλου διαπίστευσης, εφόσον ο εν λόγω τίτλος προέρχεται από αναγνωρισμένου κύρους φορέα της αλλοδαπής και ο ενδιαφερόμενος έχει αποδεδειγμένη εμπειρία τριών τουλάχιστον συμμετοχών σε διαδικασίες διαμεσολάβησης ως διαμεσολαβητής ή βοηθός διαμεσολαβητή ή νομικός παραστάτης ενός εκ των μερών. Η Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο την υποβολή του σε συμπληρωματική εξέταση, ιδίως στην περίπτωση που η κατάρτιση του πραγματοποιήθηκε στην ημεδαπή από φορέα αλλοδαπής προέλευσης.

Αναφορικά με την αναγνώριση ισοτιμίας τίτλου διαπίστευσης που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή ή από αναγνωρισμένου κύρους φορέα κατάρτισης αλλοδαπής προέλευσης κατόπιν εκπαίδευσης παρασχεθείσας στην Ελλάδα, η Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών δύναται να δέχεται την ισοτιμία του τίτλου διαπίστευσης, ακόμη και εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει αποδεδειγμένη εμπειρία τριών τουλάχιστον συμμετοχών σε διαδικασίες διαμεσολάβησης ως διαμεσολαβητής ή βοηθός διαμεσολαβητή ή νομικός παραστάτης ενός εκ των μερών, εφόσον από τα εν γένει στοιχεία του φακέλου του ενδιαφερομένου προκύπτει αναμφισβήτητα η συνεχής επιμόρφωση του και η συστηματική του ενασχόληση με το θεσμό της διαμεσολάβησης και εφόσον ο τίτλος αυτός αποκτήθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.

6. Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου που καθορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Β. Θεσπίζουμε Κώδικα Δεοντολογίας διαπιστευμένων διαμεσολαβητών ως εξής:

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send