logo-print

Άρθρο 85 - Νόμος 4706/2020 - Δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/07/2020

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 5 του ν. 3891/2010 (Α΄ 188), το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων κυριότητας της Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (ΟΣΕ), συμπεριλαμβανομένων των επ’ αυτών κτηρίων, εντός εδαφικής περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Χερσαία Ζώνη Λιμένος και υπάγεται στην αρμοδιότητα Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. με βάση Σύμβαση Παραχώρησης που έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 4597/2019 (Α΄ 35), περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα αυτά, από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι τη λήξη της οικείας Σύμβασης Παραχώρησης.

2. Ο οικείος Οργανισμός Λιμένος Α.Ε., στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα της παρ. 1, καταβάλλει αντάλλαγμα προς τη «ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» (ΓΑΙΑΟΣΕ), το οποίο είναι σε άμεση συνάρτηση με το αντάλλαγμα της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4597/2019 και αναλογικό προς το κλάσμα του εμβαδού ακινήτου εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος προς το συνολικό εμβαδόν της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται το αντάλλαγμα που καταβάλλεται από τον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε. προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος, ιδίως σε περίπτωση υποχρέωσης συμμόρφωσης προς τελεσίδικη δικαστική απόφαση περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτου της παρ. 1.

3. Το αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλεται από τον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4597/2019 (Α΄ 35), μειώνεται κατά το ισόποσο του ανταλλάγματος που καταβάλλεται από τον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε. προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με την παρ. 2.

4. α) Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρούνται τα ακίνητα και τμήματα των ακινήτων που εξυπηρετούν λειτουργικά τη σιδηροδρομική υποδομή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3891/2010 (Α΄ 188).

β) Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν τις αρμοδιότητες του ΟΣΕ ως διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, σύμφωνα με τον ν. 3891/2010 (Α΄ 188).

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση