logo-print

Άρθρο 32 - Νόμος 4712/2020 - Ρύθμιση θεμάτων οικονομικής διαχείρισης του ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ και του ΕΣΥΔ - Καθιέρωση σημάτων πιστοποίησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/07/2020

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

1. Η παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄16) αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου:α) Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» (Ε.Ι.Μ.), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 2231/1994 (Α΄ 139) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αποκεντρωμένη αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του Ε.Ι.Μ. επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας».

β) Η Ανώνυμη Εταιρεία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. - Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.», η οποία συνεστήθη με το άρθρο 11 του ν. 3066/2002 (Α΄ 252) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., όπως ορίζονται στο άρθρο 12 του ν. 3066/2002, επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας».

γ) Η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. - ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.», η οποία συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 372/1976 (Α΄ 166) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μετετράπη σε Α.Ε. με το π.δ. 155/1997 (Α΄ 131) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., που ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 372/1976, επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας». Το άρθρο 19 του ν. 4038/2012 (Α΄14), εξακολουθεί να ισχύει. Το δικαίωμα της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. επί των εκδοθησόμενων, λόγω της απόσχισης και εισφοράς του ως άνω κλάδου, μετοχών της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ μεταφέρεται ατελώς και χωρίς άλλη διατύπωση στο Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών, με ταυτόχρονη ισόποση της αποτιμηθείσας καθαρής αξίας του εισφερθέντος κλάδου απόσβεση οφειλών της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόσβεση του προηγούμενου εδαφίου αφορά σε οιεσδήποτε οφειλές του Ε.Σ.Υ.Π., ήδη καθολικού διαδόχου της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., προς το Ελληνικό Δημόσιο, υφιστάμενες ή μελλοντικές, από οποιαδήποτε αιτία και γίνεται επιπλέον της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του Ε.Σ.Υ.Π.»

2. Οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία του νομικού προσώπου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας», που έχει ιδρυθεί δυνάμει του άρθρου 6 του ν. 4109/2013, καθώς και του νομικού προσώπου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης», που έχει ιδρυθεί δυνάμει του άρθρου 1 του ν. 4468/2017 (Α΄ 61), οι οποίες εμφανίζουν εκατέρωθεν απαιτήσεις και υποχρεώσεις, γεννηθείσες έως και την 31η.10.2017, συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων πενήντα εννέα χιλιάδων εκατόν δέκα και εβδομήντα λεπτών (1.859.110,70) ευρώ, διαγράφονται, θεωρούμενες ως μηδέποτε γεννήσασες έννομες συνέπειες, και οι αντιστοιχούσες σε αυτές απαιτήσεις και υποχρεώσεις αποσβένονται αυτοδικαίως αφότου γεννήθηκαν.

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 19 του ν. 4038/2012 (Α΄14) αντικαθίσταται και η παρ. 6 του άρθρου 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Από την ολοκλήρωση της απόσχισης και σε κάθε περίπτωση το αργότερο την 30ή Ιουνίου 2012 καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στην απονομή σημάτων και πιστοποιητικών ποιότητας και συμμόρφωσης από την ΕΛΟΤ Α.Ε. και ιδίως οι διατάξεις των παρ. 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 2 του ν. 372/1976. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτού του άρθρου αναφορικά με τους όρους και τη διαδικασία της απόσχισης και εισφοράς του ως άνω κλάδου, τη μεταφορά και την ένταξη του προσωπικού, την καθιέρωση και απονομή σημάτων και πιστοποιητικών ποιότητας και συμμόρφωσης από την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

4. Η περ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 372/1976 (Α΄166) αντικαθίσταται, οι περ. στ΄ και ζ΄ της παρ. 1 καταργούνται και η παρ. 1 του άρθρου 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Σκοπός του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. είναι η προαγωγή και εφαρμογή της τυποποίησης και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτή (π.χ. πιστοποίηση, πληροφόρηση, έλεγχοι και δοκιμές), με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο. Στις αρμοδιότητες του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ειδικότερα:

α) Η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα, και σε διεργασίες, δραστηριότητες, οργανισμούς, συστήματα, πρόσωπα ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τυποποίησης.

β) Η σύσταση και υποστήριξη επιτροπών ή ομάδων εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που εμπίπτουν στο σκοπό και στις αρμοδιότητές του, η ανάθεση τέτοιων μελετών σε υφιστάμενες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή πρόσωπα, καθώς και ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των σχετικών εργασιών και μελετών που αφορούν την τυποποίηση στην Ελλάδα.

γ) Η δημιουργία αρχείου ελληνικών, διεθνών και εν γένει αλλοδαπών προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και η συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιευμάτων και πληροφοριών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.

δ) Η έκδοση κάθε είδους εργασιών, μελετών και περιοδικών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.

ε) Η καθιέρωση σημάτων πιστοποίησης και η υποβολή σχετικής αίτησης κατάθεσης από το ΕΣΥΠ διά της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας ΕΛΟΤ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2007/1001 και τουν. 4679/2020 (Α΄71), άνευ αρμοδιότητας πιστοποίησης.

στ) Η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικών με τον σκοπό και τις αρμοδιότητές του.

ζ) Η υλοποίηση ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με τον σκοπόν του.»

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send