logo-print

Άρθρο 15 - Προεδρικό Διάταγμα 68/2020 - Διαιτητική απόφαση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/08/2020

Κωδικοποιημένο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

1. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τρείς μήνες από την περάτωση της αποδεικτικής διαδικασίας.

2. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί από το Συμβούλιο Διαιτησίας μετά από αίτηση των διαιτητών και μετά από συνεκτίμηση της περιπλοκότητας της υπόθεσης.

3. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας της παρ. 1, έκαστος διάδικος μπορεί να ζητήσει από το Συμβούλιο Διαιτησίας να τάξει προθεσμία στους διαιτητές για την έκδοση της διαιτητικής απόφασης.

4. Αν η προθεσμία της παρ. 2 παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι τα μέλη του διαιτητικού δικαστηρίου έχουν παραιτηθεί και αντικαθίστανται αμελλητί με επιμέλεια του Συμβουλίου Διαιτησίας. Για την ανασυγκρότηση του διαιτητικού δικαστηρίου τηρείται η διαδικασία του άρθρου 10 του παρόντος.

5. Η διαιτητική απόφαση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να αναφέρει:

α) το όνομα και το επώνυμο του επιδιαιτητή και των διαιτητών,

β) τον τόπο και το χρόνο της έκδοσής τους,

γ) τα ονόματα και τα επώνυμα εκείνων που έλαβαν μέρος στη διαιτητική διαδικασία,

δ) τη συμφωνία για διαιτησία στην οποία βασίστηκε,

ε) το αιτιολογικό και

στ) το διατακτικό.

Με τη συμφωνία διαιτησίας μπορεί να οριστεί ότι η διαιτητική απόφαση αρκεί να αναφέρει τη συμφωνία διαιτησίας και το διατακτικό.

6. Πλήρης λογίζεται η αιτιολογία της απόφασης εφόσον: α) εκτίθενται με σαφήνεια έστω και συνοπτικά τα περιστατικά που αποδείχθηκαν από την αποδεικτική διαδικασία, β) προκύπτει ποιοι ισχυρισμοί και ενστάσεις απορρίφθηκαν και για ποιους λόγους, γ) οι διατάξεις τις οποίες εφήρμοσε το διαιτητικό δικαστήριο, δ) παρατίθεται η γνώμη της μειοψηφίας.

7. Το διατακτικό της απόφασης πρέπει να καθορίζει κατά τρόπο σαφή τις υποχρεώσεις και δικαιώματα που επιδικάζονται υπέρ και σε βάρος των διαδίκων, τις τυχόν αιρέσεις, όρους ή προθεσμίες υπό τις οποίες τελούν αυτά και την εκκαθάριση της αποδοτέας δικαστικής δαπάνης.

8. Η απόφαση υπογράφεται από τους διαιτητές και κατατίθεται στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ή αν η διαιτησία διεξήχθη σε άλλο τόπο, στη γραμματεία του οικείου Πρωτοδικείου. Η κατάθεση ενεργείται από τον επιδιαιτητή ή το μοναδικό διαιτητή. Αν η διαιτητική απόφαση εκδόθηκε από πολυμελές διαιτητικό δικαστήριο, για την κατάθεση αρκεί η υπογραφή της από την πλειοψηφία των διαιτητών.

9. Το Συμβούλιο Διαιτησίας μπορεί να αποκλείσει από τον κατάλογο διαιτητών του Δ.Σ.Θ. , πρόσωπο το οποίο ενεργών ως μοναδικός διαιτητής ή επιδιαιτητής αρνήθηκε την υπογραφή σε τρίτα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας