logo-print

Πρόστιμο σε υποψήφια βουλευτή για αζήτητη τηλεφωνική επικοινωνία (ΑΠΔΠΧ)

03/09/2020

03/09/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε υποψήφια βουλευτή για παραβίαση της νομοθεσίας περί πολιτικής επικοινωνίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Αρχής έπειτα από καταγγελία του Α, η οποία αφορά πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων στον τηλεφωνικό του αριθμό εκ μέρους της Β, για προώθηση της υποψηφιότητας της τελευταίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ως άνω καταγγελία, ημέρα Κυριακή, ο καταγγέλλων έλαβε δύο κλήσεις στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο περί ώρες 10.30 π.μ. και 19.00 μ.μ. περίπου.

Κατά τη δεύτερη κλήση την οποία απάντησε, η συνομιλήτριά του (χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της) δήλωσε ότι καλεί εκ μέρους της καταγγελλόμενης και σκοπός της κλήσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της ως Υποψήφιας Βουλευτή στις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι ο εν λόγω τηλεφωνικός του αριθμός είναι καταχωρημένος στο μητρώο του άρθρου 11 παρ. 2 ν. 3471/2006 που τηρεί ο πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τον οποίο έχει συμβληθεί.

Περαιτέρω, ο καταγγέλλων αναφέρει ότι, κατά την ανωτέρω αναφερθείσα συνομιλία του, η καλούσα δεν ενημέρωσε για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης στα δεδομένα που τηρεί, ούτε παρείχε κάποια εκ των πληροφοριών του άρθρου 14 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων του.

Περαιτέρω, ο καταγγέλλων δεν έλαβε, όπως αναφέρει, καμία απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας και άσκησης δικαιωμάτων πρόσβασης και ενημέρωσης που απέστειλε στην καταγγελλόμενη.

Η καταγγελόμενη υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω κλήση έγινε εκ παραδρομής, καθώς και ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις για προώθηση της υποψηφιότητάς της πραγματοποιήθηκαν από ομάδα εθελοντριών οι οποίες καλούσαν τηλεφωνικά κατ’ αρχάς φίλους, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις κάποιος φίλος μπορούσε να υποδείξει τον τηλεφωνικό αριθμό άλλου φίλου.

Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στην προκειμένη περίπτωση ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν είχε λάβει, πριν την πραγματοποίηση των τηλεφωνικών κλήσεων, τα μητρώα «opt-out» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων προκειμένου να εξαιρεί, από τις προωθητικές τηλεφωνικές ενέργειες, εκείνους τους τηλεφωνικούς αριθμούς για τους οποίους δεν είχε ειδική προς τούτο συγκατάθεση για την πραγματοποίηση των εν λόγω κλήσεων.

Συναφώς επισημαίνεται ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν υπέβαλε κανένα στοιχείο το οποίο να καταδεικνύει ότι πραγματοποιούσε τηλεφωνικές κλήσεις μόνο σε αριθμούς για τους οποίους είχε ειδική προς τούτο συγκατάθεση.

Γενικότερα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν υπέβαλε στην Αρχή έγγραφο υπόμνημα μετά την ακρόασή του και, ως εκ τούτου, δεν παρείχε και αναλυτικές πληροφορίες στην Αρχή για τις ακριβείς διαδικασίες που ακολούθησε στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας (όπως εκτίμηση του αριθμού των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποίησε και εξειδίκευση των πηγών των καλούμενων αριθμών – πέραν της γενικής προφορικής αναφοράς ότι πρόκειται για φίλους, αλλά και για άτομα που υποδείκνυαν οι φίλοι).

Λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από παράγοντες, η Αρχή επέβαλε στην Β, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, το αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με τις ειδικότερες περιστάσεις αυτής, ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00) ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dpa.gr

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

send