logo-print

Άρθρο 14 - Νόμος 3460/2006

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/05/2006

Υπό κωδικοποίηση
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1 .α. Οι έλεγχοι (επιθεωρήσεις) ποιότητας - καταλληλότητας και φυτοϋγείας των φυτών και φυτικών προϊόντων - τροφίμων φυτικής προέλευσης και ζωοτροφών, τα οποία εισάγονται και διακινούνται στη χώρα ή εξάγονται από αυτήν, διενεργούνται στα σημεία εισόδου - εξόδου και εκτελωνισμού όπως και σε λοιπά σημεία ελέγχων, τα οποία καθορίζονται προς τούτο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

β. Οι εν λόγω έλεγχοι (επιθεωρήσεις) διενεργούνται από τους αρμόδιους Ελεγκτές - Γεωπόνους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής, καθώς και της Διεύθυνσης Μεταποίησης - Τυποποίησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, αλλά και εκτός του κανονικού ωραρίου και κατά τις αργίες, εφόσον οι προγραμματισμένες διαδικασίες μίας εγκατάστασης ή το είδος και η φύση των προς έλεγχο προϊόντων καθιστούν αναγκαία την παρουσία Ελεγκτή.

γ. Επιβάλλονται υπέρ του Δημοσίου τέλη για τη διενέργεια των φυτοϋγειονομικών ελέγχων όπως και των ελέγχων ποιότητας - καταλληλότητας, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, χρησιμοποιούνται δε αποκλειστικώς για την κάλυψη αποζημιώσεων και οδοιπορικών εξόδων των Ελεγκτών - Γεωπόνων που διενεργούν τους ως άνω ελέγχους και επιθεωρήσεις.

δ. Το τέλος ορίζεται για κάθε ώρα απασχόλησης του Ελεγκτή, ανά ελεγχόμενη περίπτωση, στο ένα τρίτο (1/3) της κανονικής και πλήρους ημερήσιας αποζημίωσης του άρθρου 9 του ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α') και προσαυξάνεται με τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής του από τον τόπο της διαμονής ή την έδρα της Υπηρεσίας του, όπως αυτά υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας του ελέγχου, το καταβαλλόμενο τέλος, ανά ελεγχόμενη περίπτωση, δεν μπορεί να είναι κατώτερο του αναλογούντος σε έλεγχο, διάρκειας μίας (1) ώρας.

ε. Το τέλος εισπράττεται σε ξεχωριστό Κωδικό Αριθμό Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού μόνο με την έκδοση αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β' από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης Υπηρεσία.

στ. Στην καταβολή τελών υπόκειται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εισάγει

- εξάγει και διακινεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φορτία που περιέχουν φυτά ή προϊόντα φυτικής προέλευσης, γεωργικά προϊόντα - τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ζωοτροφές, υποκείμενα σε έλεγχο ποιότητας

- καταλληλότητας ή και φυτοϋγειονομικό έλεγχο. Επίσης, την ίδια υποχρέωση υπέχουν και τα πρόσωπα

στις περιπτώσεις που, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προβλέπεται η υποβολή (οικειοθελούς) αιτήσεως τους για υπαγωγή στους ως άνω ελέγχους ποιότητας - καταλληλότητας όπως και σε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, που αφορούν σε φυτά ή φυτικά προϊόντα ή γεωργικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία εισάγονται -εξάγονται ή διακινούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και της χώρας.

ζ. Κάθε ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει εκ των προτέρων και εγκαίρως στην αρμόδια Υπηρεσία Ποιοτικού ή και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου αίτηση που να περιέχει τον τόπο του ελέγχου, τον επιθυμητό χρόνο διεξαγωγής του, το βάρος, τον όγκο και το κατ' είδος περιεχόμενο του φορτίου. Με βάση την αίτηση αυτή, την εκτιμώμενη διάρκεια του ελέγχου και τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής καθορίζεται από τον οικείο Προϊστάμενο το ακριβές ποσό του τέλους, συντασσομένου προς τούτο ειδικού σημειώματος.

Στη συνέχεια εκδίδεται από τον Προϊστάμενο έγγραφη εντολή πραγματοποίησης του ελέγχου.

η. Η πληρωμή των δικαιούχων γίνεται ανά δίμηνο με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, η οποία συντάσσεται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, ανάλογα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο καθένας.

θ. Πέραν των παροχών της παραγράφου αυτής, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβούν μηνιαίως το ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ, δεν καταβάλλονται άλλες αποζημιώσεις για έξοδα ελέγχων, υπερωρίες, νυκτερινά και εξαιρέσιμα, καθώς και οδοιπορικά.

ι. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ 223 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αυξάνεται μέχρι έξι (6) έτη το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου.»

3. Στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται και οι ζημιές που προκαλούνται στη φυτική παραγωγή από άγρια κουνέλια. Η ασφαλιστική αυτή κάλυψη πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α., όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send