logo-print

Οι μετακινήσεις σε δικηγόρο πρέπει να επιτρέπονται και μετά το όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, σύμφωνα με το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντίθετη ερμηνεία οδηγεί σε σοβαρή και προδήλως παράνομη επέμβαση στη θεμελιώδη ελευθερία άσκησης αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, σύμφωνα με το Conseil d'État

06/04/2021

09/04/2021

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'État N° 449764/3.3.2021) έκρινε ότι οι μετακινήσεις σε δικηγόρο πρέπει να επιτρέπονται και μετά τις 6.00 μ.μ. που έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει το γαλλικό ΣτΕ, αντίθετη ερμηνεία οδηγεί σε σοβαρή και προδήλως παράνομη επέμβαση στη θεμελιώδη ελευθερία άσκησης αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της κηρυχθείσας κατάστασης ανάγκης για την αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων της επιδημίας covid-19, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ατόμων από τον τόπο κατοικίας τους μεταξύ 6 μ.μ. και 6 π.μ.

Καμία από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται σε αυτήν την απαγόρευση δεν επιτρέπει ειδικώς στους ανθρώπους να βρίσκονται μακριά από την κατοικίας τους, προκειμένου να επισκεφθούν έναν επαγγελματία του δικαίου ή δικηγόρο.

Η τηλεδιάσκεψη δεν επαρκεί για να εγγυηθεί σε όλες τις περιπτώσεις το απόρρητο των επικοινωνιών μεταξύ του δικηγόρου και του πελάτη του.

Ο δικαστής des référés σημειώνει, αφενός, ότι η απουσία ειδικής εξαίρεσης για να συμβουλευτεί ένα πρόσωπο έναν νομικό επαγγελματία μετά τις 6 μ.μ. είναι πιθανό να καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατη στην πράξη, υπό όρους σύμφωνους με τις απαιτήσεις σεβασμού των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Ειδικότερα, για άτομα που υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς, ιδίως λόγω του επαγγέλματός τους, η διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι, ακόμη και όταν είναι ουσιαστικά δυνατή, δύναται εκ φύσεως να μην διασφαλίζει τον αποτελεσματικό σεβασμό της αρχής της μυστικότητας της επικοινωνίας μεταξύ του δικηγόρου και του πελάτη του, ιδίως όσον αφορά οικογενειακές διαφορές ή εν γένει προσωπικού χαρακτήρα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας λειτουργεί κατά τρόπο άνισο για τους διαδίκους.

Ο δικαστής σημειώνει αφετέρου ότι, σε ορισμένες διαφορές, όπως αυτές μεταξύ καταναλωτή και επαγγελματία ή εργαζομένου κατά της εταιρείας του, η απαγόρευση κυκλοφορίας ενδέχεται να επιβάλει άνισους περιορισμούς μεταξύ των μερών.

Έτσι, η γενική εξαίρεση που επιτρέπει σήμερα τις μετακινήσεις για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας μπορεί να επιτρέψει στον επαγγελματία ή τον επικεφαλής της εταιρείας να μεταβεί, μετά τις 6 μ.μ., στο γραφείο του δικηγόρου του για να τον συμβουλευτεί.

Αντιθέτως, ο καταναλωτής ή ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε διένεξη με αυτόν τον επαγγελματία ή αυτήν την εταιρεία δεν έχουν την ίδια δυνατότητα.

Κατά συνέπεια, ο δικαστής κρίνει ότι η απουσία κάθε εξαίρεσης που επιτρέπει τη μετάβαση μετά τις 6 μ.μ. σε νομικό επαγγελματία, και ειδικότερα δικηγόρο για πράξη ή διαδικασία που δεν μπορεί να διενεργηθεί εξ αποστάσεως, συνεπάγεται σοβαρή και προδήλως παράνομη επέμβαση στην θεμελιώδης ελευθερία άσκησης αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου.

Μετάφραση απόφασης: Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Πρωτοδίκης Δ.Δ.-Δ.Ν., ddikastes.gr

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ