logo-print

Άρθρο 58 - Νόμος 4807/2021 - Παροχή υπηρεσιών ταφής μουσουλμάνων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/06/2021

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

1. Οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3647/2008 (Α’ 37) δύνανται να παρέχουν, εντός των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου αντίστοιχα, υπηρεσίες ταφής αποκλειστικά και μόνο για τεθνεώτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, σύμφωνα με τα ισλαμικά ταφικά έθιμα και κανόνες. Τις ίδιες υπηρεσίες δύνανται να παρέχουν Βακουφικές Επιτροπές της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3647/2008 που εδρεύουν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων κατοίκων και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, έκαστος φορέας εντός της περιφερειακής ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα του, καθώς και το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» του ν. 3512/2006 (Α’ 264) εντός της Περιφέρειας Αττικής.

2. Η παροχή των υπηρεσιών ταφής μπορεί να γίνεται είτε σε κατάλληλες προς τούτο εγκαταστάσεις εντός των μουσουλμανικών νεκροταφείων, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, είτε σε ιδιαίτερο στεγασμένο χώρο του φορέα εκτός των νεκροταφείων. Στην τελευταία περίπτωση, ο χώρος αυτός πληροί σε κάθε περίπτωση τις υγειονομικές και κτιριοδομικές προϋποθέσεις, καθώς και τους όρους ίδρυσης των γραφείων τελετών, λαμβάνοντας σχετική προς τούτο ειδική «άδεια παροχής υπηρεσιών ταφής για μουσουλμάνους» από τον αρμόδιο Δήμαρχο, η οποία άδεια εκδίδεται υποχρεωτικά εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ίδρυση γραφείου τελετών. Η άδεια εκδίδεται ανεξαρτήτως ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

3. Οι φορείς της παρ. 1 δικαιούνται να κατέχουν και να χρησιμοποιούν όχημα μεταφοράς σωρού ή να συνεργάζονται με γραφεία τελετών για τη μεταφορά της σωρού. Ιδιόκτητα οχήματα των ανωτέρω φορέων μπορούν να ταξινομούνται κατά μετατροπή σε οχήματα ειδικής χρήσης ειδικού σκοπού (νεκροφόρες), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση κάθε φορέα της παρ. 1, καθορίζονται τα ελάχιστα και τα ανώτατα όρια τιμών ανά επιμέρους υπηρεσία ταφής και ανά φορέα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Οι φορείς δύνανται, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ιδίως εάν συντρέχουν λόγοι κήδευσης δημοσία δαπάνη ή απόδοσης ιδιαίτερης τιμής στον νεκρό, λόγοι οικονομικής αδυναμίας ή άλλοι λόγοι που κατά την κρίση τους επιβάλλουν την απαλλαγή. Τα έξοδα κηδείας των υπηρεσιών που παρέχουν οι ανωτέρω φορείς, καθώς και τα λοιπά έξοδα για τις συναφείς υπηρεσίες που παρέχουν τρίτα πρόσωπα τα οποία συνεργάζονται με τους φορείς αυτούς, αναγνωρίζονται και χορηγούνται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις για τον ασφαλιστικό φορέα. Για την απόδοση των εξόδων κηδείας αρκεί σχετική βεβαίωση του φορέα που προσέφερε τις υπηρεσίες, όπου αναφέρονται το πρόσωπο που κατέβαλε τη δαπάνη, το συνολικό ύψος της δαπάνης, καθώς και αναλυτικά τα επιμέρους ποσά για την αγορά των αναγκαίων αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών. Η βεβαιωθείσα δαπάνη απαλλάσσεται από τα ανάλογα τέλη χαρτοσήμου.».

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send