logo-print

Άρθρο 8 - Προεδρικό Διάταγμα 10/2003 - (άρθρο 4 οδηγία 2000/26/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/01/2003

Υπό κωδικοποίηση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Μετά το άρθρο 37 του Ν.489/76 όπως ισχύει προστίθεται άρθρο 37α ως εξής:

«Άρθρο 37α

1. Ο αντιπρόσωπος για τον διακανονισμό ζημιών, τον οποίον έχουν υποχρέωση να διορίσουν στην Ελλάδα κατ' εφαρμογή του άρθρου 4 της οδηγίας 2000/26/ΕΚ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και του ΕΟΧ που ασκούν στον τόπο εγκατάστασης τους τον κλάδο ασφάλισης 10 «αστική ευθύνη από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα», εκτός της ευθύνης του μεταφορέα, έχει τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:

Πρέπει να είναι γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, να έχει διαμονή ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, να διαθέτει επαρκείς εξουσίες για να εκπροσωπεί την ασφαλιστική επιχείρηση που τον διορίζει και να ικανοποιεί ολοσχερώς τις αξιώσεις ζημιωθέντων με μόνιμη κατοικία την Ελλάδα, προερχόμενες από ατυχήματα προκαλούμενα από οχήματα ασφαλισμένα σε αυτήν.

2. Οι υποχρεώσεις του ανωτέρω αντιπροσώπου είναι να συγκεντρώνει, όσον αφορά τις σχετικές αξιώσεις, όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τον διακανονισμό των ζημιών και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την διαπραγμάτευση του διακανονισμού των ζημιών. Να διαθέτει επαρκείς εξουσίες για να αντιπροσωπεύει την επιχείρηση έναντι των προσώπων που υπέστησαν ζημιές και θα μπορούσαν να προβάλλουν αξίωση αποζημίωσης συμπεριλαμβανομένης και της ικανοποίησης αυτών των αξιώσεων και για να την αντιπροσωπεύει ή εφ' όσον απαιτείται, να φροντίζει για την αντιπροσώπευση της ενώπιον των διοικητικών αρχών σχετικά με τις αξιώσεις αυτές. Επίσης να προβαίνει στις ενέργειες όπως καθορίζονται στο άρθρο 9α του παρόντος.

3. Ο υποχρεωτικός διορισμός αντιπροσώπου για τον διακανονισμό ζημιών σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζει τον ζημιωθέντα ή την ασφαλιστική του επιχείρηση να στρέφονται απ' ευθείας κατά του υπαιτίου του ατυχήματος ή της ασφαλιστικής του επιχείρησης.

4. Σε περίπτωση που ο αντιπρόσωπος ζημιών δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της οδηγίας 2000/26 προκειμένου να εξυπηρετήσει τον ζημιωθέντα, η Εποπτική αρχή οφείλει να ενημερώνει την αντίστοιχη Εποπτική Αρχή ασφαλειών όπου είναι εγκατεστημένη η ασφαλιστική επιχείρηση, προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.»

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 4 οδηγία 2000/26/ΕΚ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

send