logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.δ. 400/1970, όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, που έχουν ως εξής:

«Ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν προς εκπλήρωση του σκοπού τους να ιδρύουν και ανώνυμες εταιρίες, που δεν έχουν ως αντικείμενο ασφαλιστικές εργασίες. Ειδικότερα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής μπορούν να διαθέτουν από τα ίδια κεφάλαια τους ποσοστό μέχρι του ενός τρίτου για την ίδρυση ανωνύμων εταιριών με σκοπό χρηματοπιστωτικές εργασίες και μέχρι του ενός πέμπτου αντίστοιχα για την ίδρυση ανωνύμων εταιριών με άλλο σκοπό.

Οι ως άνω δυνατότητες, σε περίπτωση ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζημιών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ασκούν συγχρόνως εργασίες ζημιών και ζωής, περιορίζονται συνολικά στο ένα πέμπτο των ιδίων κεφαλαίων τους.»

2. α. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν.δ.400/1970, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι ημεδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και οι νόμιμοι αντιπρόσωποι των αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των μεσιτών του Λλόΰδς Λονδίνου μπορούν να εδρεύουν μόνο στην περιφέρεια της πρώην Διοίκησης της Πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Καβάλα και στο Ηράκλειο.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, μπορούν να ορισθούν και άλλες πόλεις ως έδρα ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα για την έδρα αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών που πληρούν τους όρους του άρθρου 35 παρ. 3 ισχύουν οι διατάξεις της περί αστικών συνεταιρισμών νομοθεσίας.»

β. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 ταυ ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της, εκτός από αυτές των ασφαλίσεων ζωής, εφόσον μέσα στην mo πάνω προθεσμία δεν έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Εμπορίου τυχόν αίτηση άλλης ασφαλιστικής επιχείρησης περί αναδοχής του ασφαλιστικού της χαρτοφυλακίου. Τα καταβληθέντα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα επιστρέφονται. Τυχόν καταβληθείσες νόμιμες προμήθειες επιστρέφονται ή αναζητούνται από τον εκκαθαριστή.»

γ. Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου 3 του ν.δ. 400/1970 προστίθενται παράγραφοι 7 και 8, που έχουν ως εξής:

8. Ασφαλιστική ανώνυμη εταιρία μπορεί να μετατραπεί σε άλλου είδους εμπορική ανώνυμη εταιρία μετά από απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αν έχουν λήξει όλα τα ασφαλιστήρια της και δεν υπάρχουν εκκρεμείς δίκες και απαιτήσεις κατ' αυτής με αντικείμενο ασφαλιστικές παροχές (ασφάλισμα) ή έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 59 του παρόντος η μεταφορά όλων των ασφαλιστηρίων της μετά των συναφών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή άλλη ασφαλιστική επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα αναλάβει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της. Στην περίπτωση αυτήν δεν εφαρμόζεται η παρ. 7 του παρόντος άρθρου.»

3. Μετά το άρθρο 4 του ν.δ. 400/1970 προστίθεται, άρθρο 4α, που έχει ως εξής:

«Άρθρο 4α

1. Στο Υπουργείο Εμπορίου συνιστάται Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης η οποία αποτελείται από:

α) Έναν καθηγητή Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο το Εμπορικό Δίκαιο, ως πρόεδρο.

β) Έναν επιστήμονα εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλίσεων.

γ) Έναν επιστήμονα εξειδικευμένο or θέματα αναλογιστικής.

δ) Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και

ε) Έναν εκπρόσωπο των οργανώσεων των διαμεσολαβούντων στις ασφαλιστικές εργασίες προσώπων.

2. Ο Πρόεδρος, τα μέλη και ο Γραμματέας της Επιτροπής, υπάλληλος του Υπουργείου Εμπορίου, ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου με τριετή θητεία. Τα υπό στοιχεία α', β' και γ' της προηγούμενης παραγράφου πρόσωπα επιλέγονται από τον Υπουργό Εμπορίου, τα υπό στοιχείο δ' υποδεικνύονται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και τα υπό στοιχείο ε' επιλέγονται, μετά από ψηφοφορία μεταξύ τους, από τους προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των "Συνδέσμου Συντονιστών Παραγωγών Ασφαλίσεων Ελλάδος",.'Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων", "Πανελληνίου Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ασφαλιστών", "Συνδέσμου Παραγωγών Ασφαλίσεων Ελλάδος" και "Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος".

3. Σε περίπτωση καθυστέρησης της υπόδειξης των υπό στοιχεία δ' και ε' της παρ. 1 του παρόντος άρθρου προσώπων πέραν των 30 ημερών από την αποστολή σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Εμπορίου, η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης συγκροτείται και συνεδριάζει και χωρίς τα μέλη της αυτά. Μετά την τυχόν καθυστερημένη υπόδειξη συμπληρώνεται η απόφαση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

4. Χρέη εισηγητή της Επιτροπής εκτελεί ένα μέλος της οριζόμενο κατά περίπτωση από τον πρόεδρό της.

5. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

6. Έργο της Επιτροπής είναι:

α) Η γνωμοδότηση για ειδικά θέματα που αφορούν τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Εμπορίου.

β) Η γνωμοδότηση για τη χορήγηση και την ανάκληση άδειας λειτουργίας σε ασφαλιστική επιχείρηση.

γ) Η υποβολή προτάσεων, μετά από αντίστοιχο ερώτημα του Υπουργού Εμπορίου, για ειδικά μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, τη δημιουργία συστημάτων εκπαίδευσης των απασχολούμενων στην ασφαλιστική αγορά, τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας των Ασφαλιστικών Εταιριών και Επαγγελμάτων, την ενημέρωση του καταναλωτή για θέματα ιδιωτικών ασφαλίσεων και κάθε ζήτημα σχετιζόμενο με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφαλίσεως».

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send