logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα άρθρα 7 και 8 του ν.δ. 400/1970 αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 7

1. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να σχηματίζουν αποθέματα για τις ασφαλίσεις που συνάπτουν (τεχνικά αποθέματα).

2. Τα τεχνικά αποθέματα είναι τα εξής:

Α) Τεχνικά αποθέματα ασφαλίσεων κατά ζημιών:

α) Οι υποχρεώσεις του ασφαλιστή για ζημίες που δεν εξοφλήθηκαν είτε έχουν αναγγελθεί είτε όχι (απόθεμα εκκρεμών ζημιών).

β) Οι προβλέψεις για κάλυψη των κινδύνων και εξόδων που αναλογούν σε κάθε ασφαλιστήριο για την περίοδο από το κλείσιμο του ισολογισμού μέχρι τη λήξη της περιόδου για την οποία υπολογίστηκε το ασφάλιστρο (απόθεμα κινδύνων σε ισχύ).

Β) Τεχνικά αποθέματα ασφαλίσεων ζωής:

α) Η διαφορά της παρούσας αξίας των υποχρεώσεων που έχουν αμοιβαία αναληφθεί από την ασφαλιστική επιχείρηση και τον ασφαλισμένο και το απόθεμα των ποσών που διανέμονται ή επιστρέφονται στους ασφαλισμένους αντίστοιχα κατά τις διατάξεις του άρθρου 12α του παρόντος (μαθηματικό απόθεμα).

β) Το απόθεμα των εκκρεμών και λοιπών πληρωτέων παροχών.

γ) Το απόθεμα κινδύνων που ισχύουν για ασφαλίσεις του στοιχείου 1.3 της περίπτωσης 2 "ασφαλίσεις ζωής" του άρθρου 13 του παρόντος (σωματικών βλαβών) που συνάπτονται συμπληρωματικά με ασφαλίσεις ζωής.

3. Τα τεχνικά αποθέματα για το σύνολο των ασφαλιστικών κινδύνων σχηματίζονται από τους πρωτασφαλιστές.

4. Τα τεχνικά αποθέματα αντικρύζονται από ισοδύναμα ή εκφρασμένα στο ίδιο νόμισμα περιουσιακά στοιχεία.

5. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις τηρούν ειδικό μητρώο των περιουσιακών στοιχείων των τεχνικών αποθεμάτων ασφαλίσεων ζωής, ειδικά μητρώο των περιουσιακών στοιχείων των αποθεμάτων ασφαλίσεων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων και ειδικό μητρώο των περιουσιακών στοιχείων των αποθεμάτων λοιπών ασφαλίσεων κατά ζημιών.

6. Με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορίου που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπορεί να εισάγεται υποχρέωση σχηματισμού τεχνικών αποθεμάτων καταστροφικών κινδύνων, τεχνικών αποθεμάτων εξισορρόπησης του τεχνικού αποτελέσματος και τεχνικών αποθεμάτων μη ληξάντων κινδύνων.

7. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται η μέθοδος και ο τρόπος υπολογισμού των τεχνικών αποθεμάτων, καθώς και ο τρόπος απόσβεσης των προμηθειών που καταβάλλονται.

Άρθρο 8

1. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται σε ασφαλιστική τοποθέτηση που συνίσταται στη διάθεση στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των δικαιούχων οποιασδήποτε παροχής από ασφαλιστική σύμβαση (ασφάλισμα).

Σε ασφαλιστική τοποθέτηση διατίθενται τα περιουσιακά στοιχεία που απαρτίζουν τα τεχνικά αποθέματα, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία της περίπτωσης δ' του εδαφίου Α της παραγράφου 3 του άρθρου 20.

2. Η ασφαλιστική τοποθέτηση διακρίνεται σε:

α) ασφαλιστική τοποθέτηση ασφαλίσεων ζωής,

β) ασφαλιστική τοποθέτηση ασφαλίσεων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, και

γ) ασφαλιστική τοποθέτηση λοιπών ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Τα περιουσιακά στοιχεία που απαρτίζουν την ασφαλιστική τοποθέτηση διατίθενται σύμφωνα με την ως άνω διάκριση.

3. Την ασφαλιστική τοποθέτηση αποτελούν μόνο τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

Α) Κατάθεση στο άνομα της ασφαλιστικής επιχείρησης σε τράπεζα της επιλογής της, μεταξύ αυτών που λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων περιουσιακών στοιχείων ως εξής:

α) Μετρητά σε δραχμές ή συνάλλαγμα.

β) Τραπεζικά πιστοποιητικά καταθέσεων οποιασδήποτε τράπεζας που λειτουργεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

γ) Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ή του Δημοσίου άλλων κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

δ) Ομολογίες Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων ή δημοτικών επιχειρήσεων ή ανωνύμων εταιριών, εφόσον αυτές έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και είναι εισηγμένες σε ελληνικό χρηματιστήριο ή σε χρηματιστήριο οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ε) Ομόλογα τραπεζικά οποιασδήποτε τράπεζας που λειτουργεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή εισηγμένα σε ελληνικό χρηματιστήριο ή σε χρηματιστήριο οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

στ) Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων οποιασδήποτε εταιρίας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που λειτουργεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μετοχές ανωνύμων εταιριών επενδύσεων εισηγμένες σε ελληνικό χρηματιστήριο ή σε χρηματιστήριο οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ζ) Μετοχές ανωνύμων εταιριών εισηγμένες σε ελληνικό χρηματιστήριο ή σε χρηματιστήριο οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

η) Μετοχές ανωνύμων εταιριών εισηγμένες στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή σε παρόμοια αγορά σε χρηματιστήριο οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

θ) Μη εισηγμένες σε ελληνικό χρηματιστήριο ή σε χρηματιστήριο άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μετοχές ανωνύμων εταιριών, οι οποίες μπορούν να γίνουν δεκτές προς ασφαλιστική τοποθέτηση, μετά από αίτηση ασφαλιστικής επιχείρησης, με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου που εκδίδεται και μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην ως άνω απόφαση θα καθορίζονται « όρο, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος αποτίμησης αυτών, καθώς και κάθε συναφής λεπτομέρεια, επιφυλασσομένων κατά περίπτωση των διατάξεων της επόμενης παραγράφου.

Β) Ακίνητα, εφόσον είναι ελεύθερα από κάθε βάρος.

Γ) Απαιτήσεις από ενυπόθηκα δάνεια που χορηγούνται με πρώτη υποθήκη ή με συνδυασμό προσημείωσης με πρώτη υποθήκη' σε ακίνητα.

Δ) Δάνεια επί ασφαλιστηρίων που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους με ασφαλιστήρια ζωής.

Ε) Απαιτήσεις κατά ασφαλισμένων από ασφάλιστρα που καταχωρήθηκαν και δεν έχουν εισπραχθεί στη διάρκεια της χρήσης που έληξε, μετά από αφαίρεση των απαιτητών ασφαλίστρων κατά την προηγούμενη χρήση από τα ασφάλιστρα της χρήσης που έληξε.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, μπορεί να ορίζεται ότι τα τεχνικά αποθέματα των ασφαλίσεων κατά ζημιών και των ασφαλίσεων ζωής μπορεί να επενδύονται και σε απαιτήσεις κατά αντασφαλιοτών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, που θα καθορίζονται σ' αυτό.

4. α) Η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Υπουργείο Εμπορίου τα περιουσιακά στοιχεία, που διαθέτει σε ασφαλιστική τοποθέτηση έναντι των οποίων δεν ισχύει το απόρρητο των καταθέσεων. Η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Υπουργείο Εμπορίου κάθε μεταβολή των στοιχείων της ασφαλιστικής τοποθέτησης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Για τα ακίνητα και ενυπόθηκα δάνειο η γνωστοποίηση πρέπει να γίνεται τρεις ημέρες πριν από τη μεταβολή.

β) Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η διάκριση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

5. Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων, που διατίθενται σε ασφαλιστική τοποθέτηση, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Τα ακίνητα γίνονται δεκτά στο ογδόντα πέντε εκατοστά (85%) της αξίας της αποτίμησης τους.

β) Απαιτήσεις από ενυπόθηκα δάνεια γίνονται δεκτά στο σύνολό τους, εφόσον η αξία των ακινήτων προς διασφάλισή τους είναι τουλάχιστον διπλάσια του δανείου.

γ) Για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, κατά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων γ' έως και η' του εδαφίου Α της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, που διατίθενται σε ασφαλιστική τοποθέτηση, λαμβάνεται η μέση τιμή του τελευταίου μήνα της χρήσης. Η αξία των ως άνω ακινήτων εκτιμάται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του κ.ν. 219071920 και καταχωρίζεται στο μητρώο των ασφαλιστικών ανωνύμων εταιριών.

6. Η αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στα κατά περίπτωση κράτη-μέλη. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος καταχώρισης των στοιχείων αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη-μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο μητρώο των ασφαλιστικών ανωνύμων εταιριών για τη διασφάλιση της δημοσιότητας.

7. Τα περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται σε ασφαλιστική τοποθέτηση γίνονται δεκτά με τους ακόλουθους περιορισμούς για κάθε κατηγορία της παραγράφου 2:

Α) Για τις ασφαλίσεις ζωής, εκτός από τον κλάδο 5 (διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών ταμείων):

α) Μετρητά σε δραχμές, ή συνάλλαγμα και σε τραπεζικά πιστοποιητικά καταθέσεων μέχρι τα πενήντα εκατοστά (50%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

β) Ακίνητα μέχρι τα πενήντα εκατοστά (50%) των αντίστοιχων αποθεμάτων,

γ) Ενυπόθηκα δάνεια μέχρι τα δέκα εκατοστά 00%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

δ) Μετοχές ανωνύμων εταιριών μέχρι τα δέκα εκατοστά(10%)των αντίστοιχων αποθεμάτων για μετοχές κάθε εταιρίας και μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά (30%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

ε) Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχές ανωνύμων εταιριών επενδύσεων μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά (30%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

στ) Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά (10%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

ζ) Απαιτήσεις από ασφάλιστρα μέχρι δέκα εκατοστά (10%) των αντίστοιχων αποθεμάτων και όχι περισσότερο από δεκαπέντε εκατοστά (15%) των ασφαλίστρων της χρήσης.

Β) Για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών:

α) Μετρητά σε δραχμές ή συνάλλαγμα και πιστοποιητικά καταθέσεων μέχρι τα πενήντα εκατοστά (50%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

β) Ακίνητα μέχρι τα σαράντα εκατοστά (40%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

γ) Ενυπόθηκα δάνεια μέχρι τα δέκα εκατοστά (10%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

δ) Μετοχές ανωνύμων εταιριών μέχρι τα δέκα εκατοστά (10%) των αντίστοιχων αποθεμάτων για μετοχές κάθε εταιρίας και μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά (30%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

ε) Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχές ανωνύμων εταιριών επενδύσεων μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά (30%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

στ) Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι ποσοστού που συνολικά δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά (10%) των αντίστοιχων αποθεμάτων.

ζ) Απαιτήσεις από ασφάλιστρα μέχρι δεκαπέντε εκατοστά (75%) των αντίστοιχων αποθεμάτων και όχι περισσότερο από δεκαπέντε εκατοστά (15%) των ασφαλίστρων της χρήσης.

8. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιέχονται στα μητρώα της παραγράφου 5 του άρθρου 7, στο μέτρο που έχουν διατεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση, πρέπει να είναι ίση τουλάχιστον προς το ύψος των τεχνικών αποθεμάτων που υποχρεούται να σχηματίζει η ασφαλιστική επιχείρηση. Η ασφαλιστική επιχείρηση συμπληρώνει μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες την ασφαλιστική τοποθέτηση κατά το ποσό που μειώνεται είτε εξαιτίας αναγκαστικής εκτέλεσης είτε εξαιτίας υποτίμησης περισσότερο από είκοσι πέντε εκατοστά (25%) της τρέχουσας τιμής των περιουσιακών στοιχείων των περιπτώσεων γ' έως και η' του εδαφίου Α της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, σε σύγκριση με την τιμή κατάθεσής τους ή εφόσον η ως άνω μείωση υπερβαίνει τα δεκαπέντε εκατοστά (15%) του συνόλου της ασφαλιστικής τοποθέτησης. Ως τιμή κατάθεσης των ως άνω περιουσιακών στοιχείων θεωρείται, για όσα αποκτήθηκαν μέσα στη χρήση κατάθεσής τους, η αξία κτήσης και, για όσα αποκτήθηκαν σε προγενέστερες χρήσεις, η μέση τιμή του τελευταίου μήνα της τελευταίας χρήσης. Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης ή σύστασης εμπραγμάτου βάρους σε ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής τοποθέτησης, η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται να τα συμπληρώσει εντός επτά ημερών.

9. Η διάθεση των τεχνικών αποθεμάτων σε ασφαλιστική τοποθέτηση γίνεται υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου της επόμενης χρήσης.

10. Για την εφαρμογή του άρθρου 10 δεν είναι απόρρητες οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, διατίθενται σε ασφαλιστική τοποθέτηση.

11. Όλες οι περιπτώσεις τοποθετήσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κατά περίπτωση επενδύσεις στην Κύπρο».

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send