logo-print

Άρθρο 10 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του ν.δ. 400/1970 καταργείται.

2. Το άρθρο 54 του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 54

Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ως προς τη συνεργασία ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που διαμεσολαβούν στην ιδιωτική ασφάλιση με νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές εργασίες κυρίως ως προς τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων, χωρίς να παραβιάζονται οι κείμενες διατάξεις περί ανταγωνισμού.»

3. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 55 του ν.δ 400/1970 προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής:

«3. Στον τακτικό έλεγχο των κατά τα άρθρα 36 του κ.ν 2190/1920 και 3 του π.δ 226/1992 "Περί συστάσεως οργανώσεως και λειτουργίας του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, καθώς και περί των όρων εγγραφής σε ειδικό Μητρώο και ασκήσεως του επαγγέλματος του Ορκωτού Ελεγκτή ελληνικών και αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα και ασκούν ασφαλίσεις ζωής, συμμετέχει υποχρεωτικά αναλογιστής που έχει τα εκ του νόμου απαιτούμενα προσόντα και ασκεί το επάγγελμά του χωριστά από τους ανωτέρω Ορκωτούς Ελεγκτές κατά τις διατάξεις που ισχύουν στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος βεβαιώνει την ορθότητα του υπολογισμού των μαθηματικών αποθεμάτων ισολογισμού.»

4. Το άρθρο 56 του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 56

Ο Υπουργός Εμπορίου ύστερα από πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος μπορεί να εγκρίνει τύπους γενικών όρων ασφαλιστηρίων για έναν ή περισσότερους κλάδους ασφαλίσεων, με απόφαση του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

5. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 59 του ν.δ. 400/1970 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν, ύστερα από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζουν ή να εισφέρουν ολόκληρο ή μέρος του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων τους με τα συναφή δικαιώματα και υποχρεώσεις ή κι ολόκληρο κλάδο ή κλάδους ασφαλίσεων με. τα αντίστοιχα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού σε άλλη ή άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

2. Η μεταβίβαση ή εισφορά εγκρίνεται κατά την, προηγούμενη παράγραφο, εφ' όσον δεν θίγει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των πιστωτών της επιχείρησης και η επιχείρηση προς την οποία γίνεται η μεταβίβαση κατέχει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, αφού ληφθεί υπόψη και η μεταβίβαση».

6. Στο τέλος του άρθρου 59 του ν.δ. 400/1970 προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:

«5. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία και οι κανόνες εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, που μεταβιβάζονται ή εισφέρονται, σύμφωνα με το άρθρο αυτό.»

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ