logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Μετά το άρθρο 15 του ν. 1569/1985, όπως ισχύει προστίθενται άρθρα 15α, 15β, 15γ, 15δ και 15ε, που έχουν ως εξής:

«Άρθρο 15α

Μεσίτης ασφαλίσεων

1. Μεσίτης ασφαλίσεων είναι το πρόσωπο, το οποίο έχει ως αποκλειστικό έργο, κατ' εντολή του ασφαλιζόμενου, χωρίς να δεσμεύεται ως προς την επιλογή της ασφαλιστικής επιχείρησης, έναντι προμήθειας που καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, να φέρει σε επαφή ασφαλιζόμενους και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων, να λαμβάνει την αποδοχή από την ασφαλιστική επιχείρηση και την έγκριση του ασφαλιζόμενου και να βοηθά κατά περίπτωση τη διαχείριση και την εκτέλεση τους, ιδίως σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

2. Για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη ασφαλίσεων απαιτείται εγγραφή του ενδιαφερόμενου, με την ιδιότητά του αυτή, στο αμιγές Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή στο Επαγγελματικό Τμήμα του ενιαίου Επιμελητηρίου της έδρας του.

3. Προκειμένου να εγγραφεί ως μεσίτης ασφαλίσεων στο κατά την προηγούμενη παράγραφο Επιμελητήριο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει στο Επιμελητήριο αυτό τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Απολυτήριο Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμου ή ισοδύναμου σχολείου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

β) Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικασθεί για κλοπή, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, αισχροκέρδεια, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία.

γ) Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση ή αντίληψη.

δ) Πιστοποιητικό μη πτωχεύσεως.

ε) Έγγραφα που να πιστοποιούν ότι έχει εργασθεί:

Α) 1) είτε για τέσσερα χρόνια ως πράκτορας ή ως συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων ή ως διευθυντής γραφείου πωλήσεων ασφαλίσεων ή ως διευθυντικό στέλεχος στις επιχειρήσεις αυτές ή ως διευθυντικό στέλεχος ελληνικής ή αλλοδαπής ασφαλιστικής ή αντασφαλιστικής επιχείρησης ή επιχείρησης μεσιτείας ασφαλίσεων,

2) είτε για τρία χρόνια με τις πιο πάνω ιδιότητες, εφόσον έχει ειδική εκπαίδευση τουλάχιστον ενός χρόνου σε ασφαλιστικά θέματα,

3) είτε για δύο χρόνια με τις πιο πάνω ιδιότητες, εφόσον είναι κάτοχος πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας ή αναγνωρισμένης ισότιμης ή ισοδύναμης σχολής του εξωτερικού,

4) είτε για ένα χρόνο με τις mo πάνω ιδιότητες, αν έχει και μεταπτυχιακή εκπαίδευση,

5) είτε για δύο χρόνια ως νόμιμος αντιπρόσωπος ή ως εκπρόσωπος ή διαχειριστής εταιρίας που είναι νόμιμος αντιπρόσωπος ασφαλιστικής επιχείρησης στην Ελλάδα ή αντιπρόσωπος μεσίτη Λλόϋδς Λονδίνου ή γενικός διευθυντής ασφαλιστικής επιχείρησης. Οι διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων του στοιχείου Α της περίπτωσης ε' του άρθρου 7 εφαρμόζονται και για το μεσίτη ασφαλίσεων.

Β) Δεν οφείλει σε ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση ή σε ασφαλισμένο χρέη από ασφαλιστικές εργασίες τα οποία έχουν καταψηφιστεί σε βάρος του με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

4. Προκειμένου για υπήκοο άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η συνδρομή των προϋποθέσεων που προβλέπονται από την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, αποδεικνύεται από πιστοποιητικό που εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή ή οργανισμό του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης του ενδιαφερομένου και υποβάλλεται στο Υπουργείο Εμπορίου.

5. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι υπήκοος άλλου κράτους-μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ως πιστοποιητικό ποινικού μητρώου θεωρείται το πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους καταγωγής ή προέλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 530/1991 (ΦΕΚ 205 Α').

6. Η εγγραφή γίνεται εφόσον το αρμόδιο Επιμελητήριο διαπιστώσει την πληρότητα των δικαιολογητικών των παρ. 3. 4 και 5 του παρόντος άρθρου.

7. Βεβαιώσεις που προορίζονται για τις αρμόδιες Αρχές κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αφορούν τις δραστηριότητες στην Ελλάδα των μεσιτών ασφαλίσεων, χορηγούνται από το Υπουργείο Εμπορίου, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

8. Οι διατάξεις του άρθρου 8 εφαρμόζονται και για τους μεσίτες ασφαλίσεων.

9. Ο μεσίτης ασφαλίσεων πρέπει να έχει δεσμεύσει περιουσία ύψους ίσου με το σε δραχμές ισόποσο των 84.000 ECU χάριν της καλής εκτέλεσης των εργασιών του. Η δέσμευση μπορεί να περιορισθεί στο σε δραχμές ισόποσο των 42.000 ECU, αν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής επαγγελματικής ευθύνης που προέρχεται από λάθη και παραλείψεις από την άσκηση του επαγγέλματός του με όριο κάλυψης τουλάχιστον το σε δραχμές ισόποσο των 50.000 ECU. Στη δεσμευμένη περιουσία οι ασφαλισμένοι αντισυμβαλλόμενοι έχουν προνόμιο που προηγείται κάθε άλλου γενικού ή ειδικού προνομίου. Με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορίου, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζονται ο τρόπος εφαρμογής της ως άνω δέσμευσης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία της ασφάλισης αστικής επαγγελματικής ευθύνης του μεσίτη ασφαλίσεων.

10. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου nou δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπορεί να επιβάλλεται η υποχρέωση υποβολής στο Υπουργείο : Εμπορίου στοιχείων της δραστηριότητας των επιχειρήσεων μεσιτείας ασφαλίσεων.

11. Τα μητρώα μεσιτών ασφαλίσεων τηρούνται από τα Επιμελητήρια που είναι τοπικώς αρμόδια κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 15β

Εταιρίες μεσιτείας ασφαλίσεων

1. Στις προσωπικές εταιρίες μεσιτείας ασφαλίσεων όλα οι ομόρρυθμοι εταίροι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μεσιτών ασφαλίσεων. Στις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης μεσιτείας ασφαλίσεων πρέπει, σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων διαχειριστών, ο ένας να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο. Ο διαχειριστής αυτός δεν μπορεί να υποκαθίσταται από άλλον τυχόν συνδιαχειριστή που δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο.

2. Οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών μεσιτείας ασφαλίσεων είναι ονομαστικές και ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μεσιτών ασφαλίσεων. Αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου που αφορούν εργασίες μεσιτείας ασφαλίσεων λαμβάνονται έγκυρα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ως άνω μέλους.

3. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στις εταιρίες μεσιτείας ασφαλίσεων.

Άρθρο 15γ

Ανανέωση δικαιολογητικών

1. Ο μεσίτης ασφαλίσεων, μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε τρίτου έτους, με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του έτους μετά την εγγραφή του στο μητρώο μεσιτών ασφαλίσεων, υποβάλλει στο αρμόδιο Επιμελητήριο νέα πιστοποιητικά των περιπτώσεων, β', γ', δ' και ε' στοιχείο Β της παρ.2 του άρθρου 15α του παρόντος νόμου.

2. Αν τα πιστοποιητικά της προηγούμενης παραγράφου είναι πλήρη και ο μεσίτης ασφαλίσεων έχει πραγματοποιήσει μέση ετήσια παραγωγή ύψους ίσου με το σε δραχμές ισόποσο των 105.000 ECU κατά τη διαδραμούσα τριετία, γίνεται σχετική μνεία στο μητρώο μεσιτών ασφαλίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μεσίτης ασφαλίσεων διαγράφεται από το Επιμελητήριο και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 14 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 15δ

Συμφωνητικά ασφαλιστικής κάλυψης

1. Ο μεσίτης ασφαλίσεων έχει υποχρέωση να υποβάλει στους ασφαλιστές "συμφωνητικό ασφαλιστικής κάλυψης" στο οποίο αναγράφονται όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι αποδοχής της ασφάλισης από τους ενδιαφερόμενους ασφαλιστές, οι οποίοι βεβαιώνουν την αποδοχή της κάλυψης του κινδύνου.

2. Ο μεσίτης ασφαλίσεων εκδίδει "πιστοποιητικό ασφάλισης" με βάση τα στοιχεία που συμφώνησε με την ασφαλιστική εταιρία, το οποίο παραδίδει στον ασφαλισμένο. Ο μεσίτης αντικαθιστά το πιστοποιητικό ασφαλιστικής κάλυψης χωρίς υπαίτια βραδύτητα με το ασφαλιστήριο.

3. Οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν.δ. 400/1970 εφαρμόζονται και για ασφαλίσεις που συνάπτονται μέσω αναγνωρισμένων μεσιτών ασφάλισης, οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 15ε

Ευθύνη έναντι ασφαλιζόμενου

Η ευθύνη του μεσίτη έναντι του ασφαλιζόμενου περιορίζεται στη σωστή τήρηση και εφαρμογή των έγγραφων εντολών του δεύτερου.»

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ