logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 16 του κ.ν. 489/1976 καταργείται.

2. Το άρθρο 20 του κ.ν. 489/1976, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. α) Για την εκπλήρωση του σκοπού του Επικουρικού Κεφαλαίου επιβάλλεται εισφορά υπέρ αυτού, η οποία καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου και δεν δύναται να υπερβαίνει το 2% επί των καθαρών ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης απά χερσαία αυτοκίνητα οχήματα. Η εισφορά αυτή βαρύνει κατά 70% τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και κατά 30% τους ασφαλισμένους. Η εισφορά των ασφαλισμένων εμφανίζεται στο ασφαλιστήριο και απαλλάσσεται παντός φόρου ή άλλης φορολογικής επιβάρυνσης εκτός των τελών χαρτοσήμου. Η απόδοση του τέλους χαρτοσήμου γίνεται από τις ασφαλισπκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάζεις του π.δ. 160/1978 (ΦΕΚ 34 Α').

β) Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη κάθε ημερολογιακού διμήνου οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποδίδουν στο Επικουρικό Κεφάλαιο τις εισφορές οι οποίες αναλογούν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνήψαν ή ανανέωσαν κατά το δίμηνο που έληξε, ανεξάρτητα απά το αν οι εισφορές αυτές έχουν εισπραχθεί ή όχι.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής η εισφορά προσαυξάνεται κατά το επιτόκιο υπερημερίας που ισχύει.

Οι εν λόγω εισφορές εξαιρουμένων των απαιτουμένων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου χρηματικών ποσών, επενδύονται, με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής αυτού ή κατατίθενται σε έντοκο λογαριασμό τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

γ) Ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί να μεταβάλει το ποσοστό εισφοράς υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, χωρίς όμως σε περίπτωση αύξησης, αυτή να υπερβαίνει το όριο που ορίζεται στο στοιχείο α' της παρούσας παραγράφου.

2. Από την εισφορά της παραγράφου 1 ποσοστό είκοσι εκατοστά (20%) διατίθεται υποχρεωτικά για τις αποζημιώσεις της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, το οποίο τηρείται σε ειδικό λογαριασμό υπό τον τίτλο "Λογαριασμός Αρωγής Ασφαλισμένων" και τα οποίο τηρεί και διαχειρίζεται ξεχωριστά η Διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού Κεφαλαίου. Το μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου συγκεντρωθέν ποσό υπέρ του "Λογαριασμού Αρωγής" προσαυξημένο κατά τις προσόδους αυτού, διατίθεται υποχρεωτικά για τις αποζημιώσεις της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου. Το χρηματικά ποσά από την κατά την παρούσα παράγραφο διαχείριση του Λογαριασμού Αρωγής επενδύονται με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής ή κατατίθενται σε έντοκο λογαριασμό τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

3. Για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να συνάπτει δάνεια και να εκχωρεί ή ενεχυριάζει σε ασφάλεια του δανείου, απαιτήσεις του ληξιπρόθεσμες ή και μελλοντικές εισφορές υπέρ αυτού, μέχρι του 1/3 του συνόλου τους.

4. Το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει δικαίωμα αγωγής κατά των μελών του για την είσπραξη των εισφορών τους.»

3. Η περίπτωση α του όρθρου 23 του κ.ν. 489/1976 καταργείται και οι περιπτώσεις β. γ', δ. ε λαμβάνουν τα στοιχεία α', β', γ', δ' αντίστοιχα.

4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 33 του κ.ν. 489/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά τα λοιπά για το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 21, 22, 23, 24 και 25.»

5. Το άρθρο 34 του κν. 489/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 34

Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, που εκδίδεται μετά γνώμη της συνέλευσης των μελών του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται

α) Οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλει κάθε μέλος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και ο τρόπος υπολογισμού αυτών για την κάλυψη των υποχρεώσεων και εγγυήσεων που καταβάλλονται από αυτό, καθώς και των εξόδων λειτουργίας του.

β) Η σύνθεση, σύγκληση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες της, κατά το άρθρο 33, Διαχειριστικής Επιτροπής.

γ) Ο χρόνος και ο τρόπος σύγκλησης, η απαρτία, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της συνέλευσης των μελών αυτού.

δ) Η τυχόν επιστροφή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτού χρηματικών ποσών προς τα μέλη.

ε) Κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για τη λειτουργία του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης.»

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send