logo-print

Υποχρέωση προσάρτησης Πιστοποιητικού Πληρότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις κατάργησης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών και στην περίπτωση κατάτμησης ακινήτων

Εγκύκλιος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

13/07/2022

15/07/2022

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

​​ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υποχρέωση προσάρτησης Πιστοποιητικού Πληρότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις κατάργησης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών και στην περίπτωση κατάτμησης ακινήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

[1] Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 55 Ν.4495/2017, για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται μέσα σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ισχύος των παρόντων διατάξεων, ως ορίζεται στο άρθρο 62.

[2] Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας, μετά την ημερομηνία ισχύος, ως ορίζεται στο άρθρο 62.

[3] Επίσης, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της Αριθμ. ΥΠΕΝ /ΔΕΣΕΔΠ/7577/105/26.01.2021 (Β΄334) «Διαδικασία συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την έκδοση Πιστοποιητικών Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου και Ελέγχου Κατασκευής και σχετικά έντυπα», το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει στοιχεία του Αποσπάσματος Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και τη βεβαίωση μηχανικού της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017. […] Προσαρτάται στις δικαιοπραξίες της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, σε αντικατάσταση της βεβαίωσης μηχανικού […].

[4] Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 83 Ν.4495/2017, σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που συντάσσεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι συμβολαιογραφικές πράξεις με περιεχόμενο την κατάργηση σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών δεν εμπίπτουν στις πράξεις της παρ.1 του άρθρου 83 Ν.4495/2017 και συνεπώς δεν απαιτείται η προσάρτηση σε αυτές του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

[5] Κατάτμηση γεωτεμαχίου που ανήκει σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες νοείται η διαίρεση διά της ιδιωτικής βουλήσεως ορισμένου ενιαίου ακινήτου σε δύο ή περισσότερα αυτοτελή γεωτεμάχια, με την χάραξη ορίων στο έδαφος, ώστε να μπορούν τα γεωτεμάχια που προκύπτουν από να αποκτούν κατά τις αντιλήψεις των συναλλαγών χωριστή και αυτοτελή οικονομολογική ατομικότητα ως πράγματα και με την μεταβίβαση της κυριότητας διαιρετώς συγκεκριμένων τμημάτων σε διαφορετικά πρόσωπα. Συνεπώς, η κατάτμηση είναι συνυφασμένη με την μεταβίβαση και χωρίς μεταβίβαση δεν υπάρχει κατάτμηση, οποιαδήποτε δε περιγραφή διαιρετών τμημάτων από τον ιδιοκτήτη σε ένα συμβόλαιο ή προσάρτηση τοπογραφικού, που να απεικονίζει την επιθυμητή κατάτμηση σε μερικότερα τμήματα, χωρίς μεταβίβαση του καθενός ξεχωριστά ή ποσοστού αυτού, δεν αποτελεί κατάτμηση, διότι τα πράγματα αυτά, δεν μεταβιβάστηκαν, δεν απέκτησαν νομική αυθυπαρξία.

Συνεπώς, η κατάτμηση του γεωτεμαχίου επέρχεται υποχρεωτικώς διά της μεταβιβάσεως και επομένως στην συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης διά της οποίας επέρχεται η κατάτμηση του ενιαίου γεωτεμαχίου σε μερικότερα τμήματα, απαιτείται η προσάρτηση του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας που αφορά στο ενιαίο γεωτεμάχιο.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο enotariat.gr

 

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.