Άρθρο 2
Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
1. α) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Κ.Π.Λ.Σ.), ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α'), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Οι ανωτέρω αναλαμβάνουν υποχρέωση εξαετούς παραμονής στο Λ.Σ. από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής τους και εξελίσσονται μέχρι του βαθμού του Υποναυάρχου (ειδικότητας Τεχνικού).»
β) Στην περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Π.Λ.Σ., οι λέξεις «κατάταξής τους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης εκπαίδευσής τους».
γ) Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κ.Π.Λ.Σ., οι λέξεις «κατάταξής τους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης εκπαίδευσής τους».
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των κατά τις προηγούμενες παραγράφους υποψηφίων, που γίνεται με γραπτές εξετάσεις, οι ειδικότητες, τα ειδικότερα προσόντα, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίων, ο τρόπος συμπλήρωσης των ποσοστών, όταν αυτά δεν καλύπτονται από τους λοιπούς υποψηφίους, τα λοιπά προσόντα των μόνιμων εν ενεργεία Λιμενοφυλάκων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αναφέρεται στην επιλογή και στην κατάταξη αυτών. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις γραπτές εξετάσεις απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.»
3. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με γραπτές εξετάσεις, οι ειδικότητες, τα ειδικότερα προσόντα, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις γραπτές εξετάσεις απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.»
4. Στο τέλος της περίπτωσης γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Κ.Π.Λ.Σ. προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:
«Στην ίδια ρύθμιση και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οι σύζυγοι, άντρες και γυναίκες, ή ένα τέκνο στρατιωτικών Λ.Σ. που καθίστανται ανάπηροι συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του 67% κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Η συνδρομή των προϋποθέσεων και των αιτίων της αναπηρίας στρατιωτικού Λ.Σ. προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αναπηρία διαπιστώνεται από την Ανώτατη Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή.»
5. Στο άρθρο 6 του Κ.Π.Λ.Σ. προστίθενται νέοι παράγραφοι 6, 7 και 8 ως ακολούθως:
«6. Όσοι εξέρχονται από τις τάξεις του Λ.Σ. λόγω παραίτησης ή απόταξης υποχρεούνται να καταβάλουν υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση ίση με το γινόμενο του βασικού μισθού του κατεχόμενου βαθμού επί τους υπολειπόμενους μήνες υποχρέωσης παραμονής στο Λ.Σ.. Όσοι αποχωρήσουν με αίτησή τους πριν από την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό υποχρεούνται να κα-ταβάλουν εκτός από την ανωτέρω αποζημίωση και τη δαπάνη της εκπαίδευσής τους. Η αποζημίωση ή η δαπάνη εκπαίδευσης, κατά περίπτωση καταλογίζεται και βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 του π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α') σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Κ.Ε.Δ.Ε. - ΦΕΚ 90 Α').
7. Η προηγούμενη παράγραφος δεν εφαρμόζεται για όσους εξέρχονται για λόγους υγείας.
8. Ποσοστό δέκα τοις εκατό του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταλαμβάνεται από ιδιώτες, οι οποίοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις μετά από αίτησή τους στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εφόσον έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις, που συντονίζονται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή και τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην Υπαλλήλων Λιμένος, για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ., εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις προσόντα, πλην του αναστήματος και του βαθμού απολυτηρίου. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται με Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε ή πρόκειται να διενεργηθεί μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και περατώνεται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος του παραπάνω ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή, κατά σειρά προτεραιότητας, ο βαθμός του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπτωση δε ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.»
6. Η παράγραφος 4 του άρθρου 7 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«4. Τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν Οργανισμούς Σχολών βασικής εκπαίδευσης προσωπικού Λ.Σ., οι οποίες λειτουργούν με μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας / Γ.Ε.Ν., προτείνονται, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Γ.Ε.Ν., από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας.»
7. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Κ.Π.Λ.Σ., προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως ακολούθως:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται η αποζημίωση του προσωπικού του Λ.Σ. που μετακινείται για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση στο εσωτερικό της χώρας και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.»
8. Η παράγραφος 9 του άρθρου 17 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«9. Οι Αξιωματικοί του Λ.Σ., ανεξάρτητα από την αρχαιότητα που αποκτούν, εντασσόμενοι σύμφωνα με αυτή στην οικεία επετηρίδα τους, έχουν και μεταξύ τους μία γενική σειρά αρχαιότητας, η οποία ειδικά για τους ομοιόβαθμους ορίζεται ως εξής:
α) Οι Αξιωματικοί των εδαφίων α' και β' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 είναι αρχαιότεροι των ομοιο-βάθμων τους Αξιωματικών των εδαφίων γ', δ', ε', και στ' της ίδιας παραγράφου από το βαθμό του Πλωτάρχη και άνω. Οι αξιωματικοί του εδαφίου α' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών του εδαφίου β' που προήχθησαν το ίδιο ημερολογιακό έτος.
β) Οι Αξιωματικοί των εδαφίων γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθ-μων τους Αξιωματικών των εδαφίων ε' και στ' της ίδιας παραγράφου, που προήχθησαν το ίδιο ημερολογιακό έτος η δε αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων Αξιωματικών των εδαφίων γ' και δ' της ίδιας παραγράφου προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 6 και 7 του παρόντος άρθρου.
γ) Οι Αξιωματικοί του εδαφίου ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών του εδαφίου στ' της ίδιας παραγράφου που προήχθησαν το ίδιο έτος με αυτούς.
δ) Οι μόνιμοι εν ενεργεία Αξιωματικοί του Λ.Σ. από το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και άνω είναι αρχαιότεροι των εφέδρων Αξιωματικών που δεν μονιμοποιήθηκαν κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 52.»
9. α) Η περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«β) Του ακόλουθου κατά βαθμό χρόνου συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ.:
αα) Ανθυποπλοίαρχοι: Δέκα έτη.
ββ) Υποπλοίαρχοι: Δεκαέξι έτη.
γγ) Πλωτάρχες: Δεκαεννέα έτη.
δδ) Αντιπλοίαρχοι: Είκοσι οκτώ έτη.»
β) Η περίπτωση α' της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3.α) Για την εφαρμογή της παραγράφου 1(β) του παρόντος άρθρου στους Αξιωματικούς της παραγράφου 1ε του άρθρου 14 και υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 3(α) του προηγούμενου άρθρου, ως μέγιστος χρόνος συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού των αναφερόμενων
σε αυτή αντίστοιχων βαθμών, θεωρείται και υπολογίζεται ο πέραν των δώδεκα ετών χρόνος συνολικής υπηρεσίας τους στο Λ.Σ. από της κατατάξεώς τους ως δοκίμων Κελευστών, εφόσον από την προσμέτρηση του πλασματικού αυτού χρόνου δεν προκαλείται διατάραξη της ισχύουσας κάθε φορά σειράς αρχαιότητας μεταξύ των εγγεγραμμένων στην ίδια επετηρίδα Αξιωματικών. Η διάταξη του παρόντος εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους Αξιωματικούς της παραγράφου 1ε (αα) του άρθρου 14, που δεν εκπλήρωσαν τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις των άρθρων 22 και 59 υποχρεώσεις τους.»
10. Η περίπτωση β' της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«β) Για τους μετά τη 19η Ιουλίου 2001 ονομαζόμενους Σημαιοφόρους της παραγράφου 1α (αα) του άρθρου 14 απαιτείται, οι μεν διπλωματούχοι πλοίαρχοι ή μηχανικοί προέλευσης Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν. να έχουν διανύσει συνολική υπηρεσία τουλάχιστον πέντε (5) ετών σε πλωτά ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ. ή σε άλλες συναφείς Υπηρεσίες που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία (όπως V.T.M.I.S., Μ.Υ.Α., Κ.Ε.Α.) ή τέσσερα (4) έτη στα προαναφερόμενα μέσα που εδρεύουν ή έχουν διατεθεί σε Υπηρεσίες παραμεθόριων περιοχών, όπως αυτές καθορίζονται παραπάνω, οι δε πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης να έχουν υπηρετήσει το αυτό χρονικό διάστημα και με τις ίδιες διακρίσεις σε Λιμενικές Αρχές ή Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν. ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ., ή σε άλλες συναφείς Υπηρεσίες που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία (όπως V.T.M.I.S., Μ.Υ.Α., Κ.Ε.Α.).»
11. Η περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Κ.Π.Λ.Σ. αναριθμείται σε περίπτωση δ' και προστίθεται νέα περίπτωση γ' ως ακολούθως:
«γ) Από τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων α' και β' της παρούσας παραγράφου για προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη Λ.Σ., εξαιρούνται:
αα) Οι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης με εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής ή πτυχιούχοι Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Γ.Ε.Σ. και κάτοχοι ειδικότητας πληροφορικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, οι οποίοι είναι δυνατόν για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών να υπηρετήσουν σε συναφείς με τις γνώσεις τους Υπηρεσίες.
ββ) Οι Αξιωματικοί Λ.Σ., οι οποίοι μετεκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης σε αντικείμενο συναφές με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου εν συνεχεία να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες συναφείς με τις γνώσεις τους.»
12. α) Το άρθρο 54 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 54 Καταληκτικός βαθμός εξέλιξης
Οι Υπαξιωματικοί από Λιμενοφύλακες που κατέχουν πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν., καθώς και αυτοί της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ., είναι δυνατόν να προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή και να εξελιχθούν σε Αξιωματικούς, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα
αυτού, οι δε λοιποί μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή.»
β) Η παράγραφος 2 του άρθρου 57 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Οι προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων δεν προάγονται αν δεν συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής τους σε κάθε βαθμό
ως εξής:
α) Λιμενοφύλακας: Οκτώ (8) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στην προαναφερόμενη Σχολή.
β) Κελευστής: Τέσσερα (4) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή δώδεκα (12) έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ..
γ) Επικελευστής: Τέσσερα (4) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή δεκαέξι (16) έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ..
δ) Αρχικελευστής: Τέσσερα (4) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή είκοσι (20) έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ. εφόσον κατέχει πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού τομέα ή Τεχνολογικού τομέα ή Κ.Α.ΤΕ.Ε. ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν. και πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή είκοσι ένα (21) έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ. για τους υπόλοιπους απόφοιτους Λυκείου προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
ε) Ανθυπασπιστής: Πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας, εφόσον κατέχει πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού τομέα ή Τεχνολογικού τομέα ή Κ.Α.ΤΕ.Ε. ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ν. ή πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν.. »
13. Το άρθρο 83 του Κ.Π.Λ.Σ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 83 Διαθεσιμότητα
1. Σε διαθεσιμότητα δύναται να τίθεται το προσωπικό Λιμενικού Σώματος όταν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα για το οποίο απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών ή διατάσσεται σε βάρος του ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται απόταξη ή αργία με προσωρινή απόλυση.
Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) έτος. Αν πρόκειται όμως για ποινικό αδίκημα προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 49 του ν. 2935/2001, για το οποίο απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών, η ανωτέρω κατάσταση δεν δύναται να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες. Σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητα δύναται να παύσει και πριν τη συμπλήρωση των παραπάνω χρονικών ορίων με πράξη του οργάνου που την αποφάσισε.
2. Σε διαθεσιμότητα τίθεται υποχρεωτικώς το προσωπικό Λιμενικού Σώματος για όλο το χρονικό διάστημα που εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελεί σε προσωρινή κράτηση, και για ένα (1) το πολύ έτος εκείνοι των οποίων αντικαθίσταται η προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους.
Οι διατελούντες στην κατάσταση της διαθεσιμότητας παραδίδουν τον ατομικό τους οπλισμό.
3. Η θέση του λιμενικού σε διαθεσιμότητα δεν κωλύει την εκ νέου θέση αυτού στην ίδια κατάσταση για άλλο πειθαρχικό παράπτωμα ή ποινικό αδίκημα, στην περίπτωση όμως αυτή η νέα διαθεσιμότητα αρχίζει μετά τη λήξη της πρώτης.
4. Σε περίπτωση επιβολής ποινής αργίας με προσωρινή απόλυση για άλλο πειθαρχικό παράπτωμα, κατά το χρόνο που το στέλεχος Λ.Σ. τελεί σε διαθεσιμότητα, διακόπτεται η κατάσταση της διαθεσιμότητας από την έναρξη εκτίσεως της ποινής και συνεχίζεται μετά την έκτιση αυτής, εφόσον συντρέχει περίπτωση.
Σε περίπτωση επιβολής ποινής αργίας με προσωρινή απόλυση για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα ο χρόνος της διαθεσιμότητας που αντιστοιχεί στο χρόνο διάρκειας της ποινής της αργίας, λογίζεται ως χρόνος έκτισης της ποινής αυτής.»
14. Στο άρθρο 136 του Κ.Π.Λ.Σ. προστίθεται παράγραφος 4 ως ακολούθως:
«4. Για τα έξοδα συντήρησης - διατροφής των αστυνομικών σκύλων Λ.Σ. χορηγείται επίδομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.»
15. Οι διατάξεις των παραγράφων 3α του άρθρου 19, 7β του άρθρου 48, 1ε και 1στ του άρθρου 57, καθώς και της παραγράφου 1α του άρθρου 59 του Κ.Π.Λ.Σ., όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του ν. 3450/2006 (ΦΕΚ 64 Α'), εφαρμόζονται και για τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς Λ.Σ. τους προερχόμενους εκ της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.), οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.ΤΕ.Ε.) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.).