logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 4978/2022 - Μεσεγγύηση κατασχεθέντων κινητών - Φύλαξη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/10/2022

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Όλα τα κατασχεμένα κινητά, με την εξαίρεση των αναφερόμενων στο άρθρο 14, παραδίδονται από τον κατασχόντα σε μεσεγγυούχο ή σε φύλακα για φύλαξη.

2. Μεσεγγυούχος ορίζεται, κατά την κρίση εκείνου που ενεργεί την κατάσχεση, με την έκθεση κατάσχεσης, ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ή ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας του τόπου της κατάσχεσης ή ο αρμόδιος για τον πλειστηριασμό υπάλληλος ή και ο οφειλέτης.

3. Εάν προκριθεί ο ορισμός μεσεγγυούχου και αυτός αρνηθεί αδικαιολόγητα να παραλάβει τα κατασχεμένα, διορίζεται από τον κατασχόντα φύλακας με ευθύνη του αρνηθέντος, στον οποίο αυτά παραδίδονται.

4. Για τη βεβαίωση της άρνησης και τον εξαιτίας αυτής διορισμό φύλακα, συντάσσεται από τον κατασχόντα πρωτόκολλο που προσυπογράφεται και από τυχόν μάρτυρα, το οποίο υποβάλλεται μαζί με την έκθεση κατάσχεσης στον επισπεύδοντα.

5. Ο επισπεύδων την εκτέλεση μπορεί, κατά την κρίση του, να αντικαθιστά τον μεσεγγυούχο ή τον φύλακα.

6. Κατασχεμένα κινητά, των οποίων η μεταφορά λόγω του όγκου ή της ιδιότητάς τους είναι δυσχερής ή δεν μπορεί να γίνει χωρίς βλάβη τους, επιτρέπεται να αφεθούν στον τόπο όπου γίνεται η κατάσχεση, αφού σφραγιστούν οι αποθήκες ή τα δοχεία και διοριστεί από τον κατασχόντα, με εντολή του επισπεύδοντος, ο οφειλέτης ως μεσεγγυούχος ή, σε περίπτωση ανάγκης, τρίτος ως φύλακας.

7. Εάν λόγω προηγούμενης κατάσχεσης τα κατασχεμένα έχουν ήδη παραδοθεί σε μεσεγγυούχο, αυτά δεν αφαιρούνται, αλλά κοινοποιείται στον μεσεγγυούχο η έκθεση κατάσχεσης. Από την κοινοποίηση ο μεσεγγυούχος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή τους για όλες τις κατασχέσεις και μέχρι την περάτωση της εκτέλεσης καθεμίας από αυτές.

8. Ο φύλακας ευθύνεται ως θεματοφύλακας για κάθε αμέλεια κατά τη φύλαξη και έχει την υποχρέωση να παραδώσει, όποτε του ζητηθεί, τα κατασχεμένα στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ενώ εάν αυτά παρήγαγαν καρπούς, λογοδοτεί για αυτούς.

9. Με την επιφύλαξη των άρθρων 216 επ. και 229 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.), κάθε αμφισβήτηση που αφορά είτε στον ορισμό του μεσεγγυούχου ή του φύλακα είτε στη μεσεγγύηση ή τη φύλαξη, καθώς και κάθε αίτηση τρίτου για την αντικατάστασή τους, εισάγεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 17 ενώπιον του Ειρηνοδικείου της περιφέρειας του τόπου της κατάσχεσης.

10. Με την επιφύλαξη των άρθρων 216 επ. και 229 του Κ.Δ.Δ., αν ο μεσεγγυούχος αποβλήθηκε ή απώλεσε την κατοχή του πράγματος εφαρμόζεται ανάλογα η παρ. 6 του άρθρου 956 του Κ.Πολ.Δ.

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία
send