logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 4978/2022 - Διενέργεια του πλειστηριασμού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/10/2022

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

1. Τα κατασχεμένα πράγματα πλειστηριάζονται με ηλεκτρονικά μέσα ενώπιον συμβολαιογράφου της εφετειακής περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ή της έδρας του μεσεγγυούχου που ορίστηκε. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), τα κατασχεμένα πράγματα πλειστηριάζονται ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους. Ο πλειστηριασμός των κατασχεμένων διενεργείται αδαπάνως για το Δημόσιο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού από τον πιστοποιημένο, για τον σκοπό αυτό, υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 959 του Κ.Πολ.Δ., εφόσον δεν αντίκεινται στον παρόντα Κώδικα.

2. Εάν τα κατασχεμένα πράγματα υπόκεινται σε φθορά κατά την κρίση του επισπεύδοντος, πλειστηριάζονται αμέσως ή εντός σύντομης προθεσμίας, ανάλογα με τον κίνδυνο. Στην περίπτωση αυτή τηρείται υποχρεωτικά η δημοσιότητα σε δικτυακό τόπο της παρ. 9 του άρθρου 43 μία (1) ημέρα τουλάχιστον πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης.

3. Το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού αποστέλλονται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τα έγγραφα του πλειστηριασμού, εκτός εάν συντρέχει η περίπτωση της παρ. 2, οπότε δεν απαιτείται η τήρηση της προθεσμίας αυτής.

4. Εάν η αξία των κατασχεμένων, με βάση την εκτίμηση της έκθεσης κατάσχεσης, δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, τον πλειστηριασμό μπορεί να ενεργήσει και υπάλληλος της ΑΑΔΕ παρουσία δημοτικού συμβούλου ή συμβούλου δημοτικής κοινότητας ή δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου ΟΤΑ ή αστυνομικού οργάνου. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ μπορεί να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Αγωγή περί κλήρου
send