logo-print

Άρθρο 39 - Νόμος 4978/2022 - Διαδικασία επιβολής κατάσχεσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/10/2022

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

1. Η κατάσχεση ακινήτων ενεργείται μετά από έγγραφη παραγγελία του Διοικητή της ΑΑΔΕ από δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο της ΑΑΔΕ, με την παρουσία ενός ενήλικα μάρτυρα. Σε περίπτωση άρνησης του προσκληθέντος μάρτυρα, ο εντεταλμένος για την κατάσχεση ενεργεί μόνος, και αυτός που αρνείται διώκεται κατά το άρθρο 169 του Π.Κ.

2. Ο ενεργών την κατάσχεση μεταβαίνει στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, συντάσσει έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τον χρόνο της κατάσχεσης, τον αριθμό, τη χρονολογία της παραγγελίας κατάσχεσης και το ονοματεπώνυμο του παραγγέλλοντος, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του οφειλέτη και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία του, καθώς και τον Α.Φ.Μ. του, εφόσον υπάρχει, το ονοματεπώνυμο του συμπράττοντα μάρτυρα και το συνολικό ποσό του χρέους, όπως αυτό αναγράφεται στην παραγγελία κατάσχεσης. Στην έκθεση κατάσχεσης είναι δυνατό να περιληφθούν και βεβαιωμένα ή καταχωρισμένα στα βιβλία της ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη του οφειλέτη που δεν έχουν περιληφθεί στην παραγγελία της κατάσχεσης, με πράξη του παραγγέλοντος την κατάσχεση. Στην έκθεση προσδιορίζονται η θέση και η περιφέρεια του Δήμου όπου βρίσκεται το ακίνητο, το είδος του ακινήτου, και, προκειμένου για οικοδομή, ο αριθμός των ορόφων της, τα όρια, η κατά προσέγγιση έκτασή του, συνοπτικά τα συστατικά, καθώς και τα παραρτήματα που κατασχέθηκαν και η συνολική αξία των κατασχομένων με βάση την εκτίμηση του κατασχόντος.

3. Εάν η εκτίμηση της αξίας των κατασχομένων απαιτεί ειδικές γνώσεις, ο επισπεύδων την κατάσχεση μπορεί να διορίσει πραγματογνώμονα που χρησιμεύει και ως μάρτυρας.

4. Η έκθεση υπογράφεται από τον ενεργούντα την κατάσχεση, το συμπράττον με αυτόν πρόσωπο, και τον οφειλέτη ή τον τρίτο κύριο ή νομέα, εάν είναι παρόντες, με αναφορά στην έκθεση περί της αδυναμίας ή της άρνησής τους να υπογράψουν. Η παρουσία του οφειλέτη έστω και κατά την έναρξη της κατάσχεσης επέχει θέση κοινοποίησης προς αυτόν της έκθεσης, ως προς τις συνέπειες της παρ. 1 του άρθρου 41.

5. Για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 993 του Κ.Πολ.Δ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

6. Για την τιμή της πρώτης προσφοράς εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 995 του Κ.Πολ.Δ.

Ανώνυμες Εταιρίες
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send