logo-print

Άρθρο 82 - Νόμος 4978/2022 - Είσπραξη για λογαριασμό τρίτων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/10/2022

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

1. Σε όσες περιπτώσεις ανατίθεται στην ΑΑΔΕ η είσπραξη των εσόδων ΟΤΑ, άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή φυσικών προσώπων εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα. Για χρέη υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων που εισπράττονται από την ΑΑΔΕ για λογαριασμό τους, εφόσον από τις οικείες διατάξεις για τους δικαιούχους προβλέπεται επιβάρυνσή τους με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμα, τόκους υπερημερίας, Φ.Π.Α. και γενικά κάθε είδους λοιπές επιβαρύνσεις, οι οποίες εκκινούν πριν από τη βεβαίωσηκαταχώρισή τους στα βιβλία εισπρακτέων απαιτήσεων της ΑΑΔΕ, αυτές αναγράφονται στον οικείο χρηματικό κατάλογο. Με την εξαίρεση των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ., για τα οποία εφαρμόζονται μόνο οι διατάξεις του ως άνω Κώδικα, από την ημερομηνία κατά την οποία τα χρέη καθίστανται ληξιπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ επιβάλλονται οι τόκοι του παρόντος Κώδικα.

2. Εάν νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τρίτοι αποστέλλουν για είσπραξη έσοδά τους στην ΑΑΔΕ, οφείλουν να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ως προς τη δαπάνη των εξόδων για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που λαμβάνονται από την ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση.

3. Τα όργανα του Δημοσίου που έχουν αρμοδιότητα για την παροχή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών ή την αναστολή της εκτέλεσης που επισπεύδεται κατά οφειλετών του Δημοσίου, έχουν την ίδια αρμοδιότητα και για τα έσοδα και τους οφειλέτες του άρθρου αυτού.

4. Για τα συμβεβαιούμενα με τα δημόσια έσοδα της παρ. 1 εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα, καθώς και οι διατάξεις περί παραγραφής των απαιτήσεων του Δημοσίου.

5. Στις δίκες περί την εκτέλεση που αφορούν σε έσοδα και χρέη του παρόντος άρθρου, δεν νομιμοποιείται να παρίσταται ως διάδικο το Δημόσιο αλλά ο τρίτος.

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send