logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 5003/2022 - Εισαγωγική εκπαίδευση και επιμόρφωση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η εισαγωγική εκπαίδευση του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας έξι (6) τουλάχιστον μηνών που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Ε.Κ.Δ.Δ.Α..

2. Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις, διορίζονται στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις. Το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού υποχρεούται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, να εκδώσει την πράξη διορισμού, η οποία ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων της παρ. 1. Στη συνέχεια το προσωπικό αυτό καλείται για ορκωμοσία. Ο χρόνος παρακολούθησης του προγράμματος εισαγωγικής εκπαίδευσης λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας και είναι χρόνος πραγματικής υπηρεσίας με όλες τις συνέπειες ως προς το υπηρεσιακό, μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του υπαλλήλου.

3. Όσοι από τους εκπαιδευόμενους δεν ολοκληρώνουν επιτυχώς το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης δεν διορίζονται σε θέσεις δημοτικών αστυνομικών. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος της εισαγωγικής εκπαίδευσής τους λόγω αποβολής με απόφαση των αρμόδιων οργάνων των φορέων που παρέχουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, εξαιτίας αδικαιολόγητων απουσιών ή πειθαρχικών παραπτωμάτων του Μέρους Ε΄ του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και του οικείου Κανονισμού Σπουδών, δεν δικαιούνται να συμμετέχουν σε νέο διαγωνισμό πλήρωσης θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας για μία πενταετία από την κοινοποίηση σε αυτούς της παραπάνω απόφασης. Κατά της απόφασης αποβολής του δεύτερου εδαφίου, οι εκπαιδευόμενοι δύνανται να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς της παραπάνω απόφασης. Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφαίνεται επί της ένστασης του τρίτου εδαφίου εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, από την άπρακτη πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη αυτής. Η άσκηση της ως άνω ένστασης αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος παροχής έννομης προστασίας από τα αρμόδια δικαστήρια.

4. Για το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας που διορίζεται με τη διαδικασία του παρόντος, εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), περί μη δυνατότητας συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων πριν από την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία διορισμού του, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων κατηγορίας ανώτερης αυτής του διορισμού του. Σε περίπτωση συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων δημοτικών αστυνομικών, μετά την παρέλευση της πενταετίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, δεν επαναλαμβάνεται η εισαγωγική εκπαίδευση, εφόσον αυτή έχει προηγηθεί.

5. Αν υπάλληλος δημοτικής αστυνομίας υποβάλλει παραίτηση πριν από την παρέλευση δεκαετίας από τον διορισμό του, υποχρεούται να καταβάλει υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού αποζημίωση ίση με το γινόμενο του βασικού μισθού του κατεχόμενου μισθολογικού κλιμακίου επί τους μήνες εισαγωγικής εκπαίδευσης που παρακολούθησε, καθώς και τη δαπάνη που καταβλήθηκε για την εκπαίδευσή του. Η διαδικασία αποδοχής της αίτησης παραίτησης που έχει υποβληθεί, συμπεριλαμβάνει την ενημέρωση της οικείας δημοτικής υπηρεσίας οικονομικών, τον υπολογισμό από αυτή του ύψους της αποζημίωσης και τον καταλογισμό της αποζημίωσης σε αυτόν που παραιτήθηκε, με απόφαση του οικείου προϊστάμενου οικονομικών υπηρεσιών. Το ποσό της αποζημίωσης που καταλογίζεται στον υπάλληλο που παραιτείται εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων [ν. 4978/2022 (Α΄ 190)].

6. Ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού υποχρεούται να μεριμνά για την επιμόρφωση και την τακτική επανεκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών του σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τον κλάδο και τον βαθμό τους. Η επιμόρφωση μπορεί να αφορά σε αντικείμενα της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης εν γένει ή να έχει τη μορφή εξειδίκευσης σε αντικείμενα της υπηρεσίας της δημοτικής αστυνομίας. Με απόφαση του ανώτερου ιεραρχικά προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας της δημοτικής αστυνομίας, η συμμετοχή του προσωπικού σε προγράμματα επιμόρφωσης μπορεί να ορίζεται ως υποχρεωτική.

7. Τα έξοδα της εισαγωγικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας καλύπτονται από πιστώσεις του προϋπολογισμού του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού.

8. Η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και οι λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου παρέχουν το αναγκαίο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση της εισαγωγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

9. Στο πλαίσιο επιμόρφωσής τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί δύναται να μετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες της αποστολής τους.

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση