logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 5003/2022 - Διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

1. Η επιλογή προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων διενεργείται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 4 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143).

2. Η επιλογή προϊσταμένων διευθύνσεων διενεργείται από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων Δημοτικής Αστυνομίας (Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α.). Το Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. συστήνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, είναι πενταμελές και αποτελείται από:

α) ένα (1) μέλος του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.,

β) ένα (1) μέλος του Επιστημονικού - Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ή Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Μονάδας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύονται από τον Πρόεδρό του,

γ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του Προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης του ίδιου Υπουργείου,

δ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ίδιου Υπουργείου και

ε) έναν (1) ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., που υποδεικνύεται από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Ως Γραμματέας του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. και ως ο νόμιμος αναπληρωτής του ορίζονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ με Α΄ βαθμό, της Διεύθυνσης Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ορίζονται τα μέλη και οι γραμματείς του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α.. Η θητεία των μελών του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. είναι τριετής.

3. Η επιλογή προϊσταμένων τμήματος ή αυτοτελούς τμήματος διενεργείται από τα υπηρεσιακά συμβούλια του άρθρου 5 του ν. 3584/2007, χωρίς τη συμμετοχή των δύο (2) αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων.

4. α) Για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων εκδίδεται προκήρυξη από τον οικείο δήμαρχο, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22.

β) Η προκήρυξη εκδίδεται πέντε (5) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και του Α.Σ.Ε.Π..

γ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

δ) Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται σε δεκαπέντε (15) ημέρες και αρχίζει πέντε (5) ημέρες μετά την ανάρτηση της οικείας προκήρυξης. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας όσων υπεύθυνα δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτηση υποψηφιότητας και στο βιογραφικό του σημείωμα, με όσα τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του και στο αρχείο της υπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη όσα βεβαιώνει η οικεία διεύθυνση προσωπικού, αφού προηγουμένως έχει καλέσει τον υποψήφιο να προσκομίσει τα επιπλέον στοιχεία που υπεύθυνα δηλώνει ότι διαθέτει. Η διαδικασία βεβαίωσης των στοιχείων της αίτησης υποψηφιότητας και του βιογραφικού σημειώματος του υποψηφίου από τις οικείες διευθύνσεις προσωπικού γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η βεβαίωση στοιχείων κοινοποιείται στον υποψήφιο, προκειμένου να μπορεί να υποβάλει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών ενώπιον της οικείας διεύθυνσης προσωπικού. Η ένσταση εξετάζεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών. Τα ανωτέρω στοιχεία, τα αντίγραφα των επικαλούμενων στη βεβαίωση στοιχείων και το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου που τηρούνται στο προσωπικό του μητρώο αποστέλλονται αμελλητί στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 4 του ν. 3584/2007. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

ε) Οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τους όρους του παρόντος και της προκήρυξης αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία με απόφαση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και συντάσσεται σχετικός πίνακας αποκλειομένων. Οι λοιποί υποψήφιοι μοριοδοτούνται με βάση τις ομάδες κριτηρίων που προβλέπονται στις περ. α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 22. Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με βάση την ανωτέρω μοριοδότηση και το προβάδισμα του άρθρου 15, καταρτίζει πίνακα κατάταξης για κάθε θέση που προκηρύσσεται. Ο πίνακας αυτός και ο πίνακας αποκλειομένων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.. Κατά των πινάκων αυτών μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις ενώπιον του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Α.Σ.Ε.Π., εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.. Ενστάσεις που υποβάλλονται μετά από το πέρας της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου απορρίπτονται ως απαράδεκτες.

στ) Στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης καλούνται οι επτά (7) πρώτοι υποψήφιοι κάθε πίνακα κατάταξης. Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά. Αφού πραγματοποιηθεί και η μοριοδότηση με βάση το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης, εξάγεται η τελική βαθμολογία, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και καταρτίζεται ο τελικός πίνακας κατάταξης για κάθε θέση που προκηρύσσεται, αφού ληφθεί υπόψη το προβάδισμα του άρθρου 15. Το όνομα του επικρατέστερου, ανά θέση, υποψήφιου αναρτάται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του επικρατέστερου υποψήφιου στην οικεία θέση με απόφαση του αρμόδιου για την τοποθέτηση οργάνου.

5. α) Για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων ή αυτοτελών τμημάτων εκδίδεται προκήρυξη από τον οικείο Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22.

β) Η προκήρυξη εκδίδεται τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων προϊσταμένων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και του Α.Σ.Ε.Π.. Ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού κοινοποιεί την προκήρυξη στους δημοτικούς αστυνομικούς που ανήκουν οργανικά σε αυτόν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

γ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί που ανήκουν οργανικά στον Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που προκηρύσσει τις θέσεις, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου και της προκήρυξης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πέντε (5) θέσεις κατ’ ανώτατο όριο.

δ) Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται σε δεκαπέντε (15) ημέρες και αρχίζει πέντε (5) ημέρες μετά από τη ανάρτηση της οικείας προκήρυξης. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας όσων υπεύθυνα δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτηση υποψηφιότητας και στο βιογραφικό του σημείωμα με όσα τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του και στο αρχείο της υπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη όσα βεβαιώνει η οικεία διεύθυνση προσωπικού, αφού προηγουμένως έχει καλέσει τον υποψήφιο να προσκομίσει τα επιπλέον στοιχεία που υπεύθυνα δηλώνει ότι κατέχει. Η διαδικασία βεβαίωσης των στοιχείων της αίτησης υποψηφιότητας και του βιογραφικού σημειώματος του υποψηφίου από τις οικείες διευθύνσεις προσωπικού γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών μετά από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η βεβαίωση στοιχείων κοινοποιείται στον υποψήφιο, προκειμένου να μπορεί να υποβάλει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών ενώπιον της οικείας διεύθυνσης προσωπικού. Η ένσταση εξετάζεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών. Τα ανωτέρω στοιχεία, τα αντίγραφα των επικαλούμενων στη βεβαίωση στοιχείων και το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου, που τηρούνται στο προσωπικό του μητρώο, αποστέλλονται αμελλητί κατά περίπτωση στο Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο της παρ. 3.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

ε) Οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τους όρους του παρόντος και της προκήρυξης αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία με απόφαση του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 3, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και συντάσσεται σχετικός πίνακας αποκλειομένων. Οι λοιποί υποψήφιοι μοριοδοτούνται με βάση τις ομάδες κριτηρίων που προβλέπονται στις περ. α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ίδιο άρθρο. Στη συνέχεια, το Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή το υπηρεσιακό συμβούλιο της παρ. 3, με βάση την ανωτέρω μοριοδότηση και το προβάδισμα του άρθρου 15, καταρτίζει πίνακα κατάταξης για κάθε θέση που προκηρύσσεται. Ο πίνακας αυτός και ο πίνακας αποκλειομένων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις. Κατά των πινάκων αυτών υποβάλλονται ενστάσεις ενώπιον του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 3 εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων στην ιστοσελίδα του φορέα. Ενστάσεις που υποβάλλονται μετά από το πέρας της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Αν μετά από την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν επέλθουν μεταβολές στον πίνακα κατάταξης, ο αναμορφωμένος πίνακας για κάθε θέση που προκηρύσσεται αναρτάται στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα και βάσει του πίνακα αυτού καλούνται οι υποψήφιοι προς συνέντευξη.

στ) Ακολουθεί η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 22 από το Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή το υπηρεσιακό συμβούλιο της παρ. 3. Στη συνέντευξη καλούνται οι επτά (7) πρώτοι υποψήφιοι κάθε πίνακα κατάταξης. Αφού πραγματοποιηθεί η μοριοδότηση με βάση και το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης, εξάγεται η τελική βαθμολογία, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και καταρτίζονται οι πίνακες κατάταξης, αφού ληφθεί υπόψη το προβάδισμα του άρθρου 15.

6. Όσοι επιλέγονται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. και τα υπηρεσιακά συμβούλια της παρ. 3 τοποθετούνται προϊστάμενοι σε αντίστοιχου επιπέδου οργανικές μονάδες για θητεία τριών (3) ετών με απόφαση του οικείου οργάνου, η οποία εκδίδεται το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους.

Αν δημοτικός αστυνομικός άλλου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού επιλεγεί ως προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης, με την τοποθέτησή του αποσπάται αυτοδικαίως στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί.

Οι προϊστάμενοι, των οποίων η θητεία έχει λήξει, εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους ως την επανατοποθέτησή τους ως προϊσταμένων ή την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου.

7. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ο προϊστάμενος παύεται υποχρεωτικά πριν από τη λήξη της θητείας του, αν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) αν καταδικασθεί τελεσιδίκως για τα αδικήματα που αναφέρονται στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 11,

β) αν είχε στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,

γ) αν υποβληθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρη ή μερική, ή σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρη ή μερική, ή σε συνδυασμό των δύο,

δ) αν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αργία, ή του επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).

Με απόφαση του κατά περίπτωση οικείου οργάνου, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 3, ο προϊστάμενος οργανικής μονάδας παύεται από τα καθήκοντά του πριν από τη λήξη της θητείας του για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο που αφορά σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Ο προϊστάμενος μπορεί, επίσης, να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του με αίτησή του, ύστερα από απόφαση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, του Σ.Ε.Π.Δ.Δ.Α. ή του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 3, το οποίο συνεκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες.

8. Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου, η θέση προκηρύσσεται το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών και η διαδικασία τοποθέτησης ολοκληρώνεται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την προκήρυξη της θέσης. Ο νέος προϊστάμενος επιλέγεται για πλήρη θητεία και έως την τοποθέτησή του εφαρμόζεται το άρθρο 24 περί αναπλήρωσης προϊσταμένων.

Αν κενωθεί θέση προϊσταμένου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, στην θέση που κενώνεται τοποθετείται για το υπόλοιπο της θητείας ο επόμενος στον οικείο πίνακα κατάταξης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5, εφόσον δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου.

9. Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις, το αρμόδιο όργανο τοποθετεί δημοτικό αστυνομικό που πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και υπηρετεί στον τόπο όπου πρόκειται να ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου.

10. Όσοι προϊστάμενοι τμημάτων δεν έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν καθήκοντα προϊσταμένου παρακολουθούν υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. μετά από την τοποθέτησή τους.

11. Δημοτικός αστυνομικός που επιλέγεται και τοποθετείται ως προϊστάμενος, σύμφωνα με τον παρόντα, δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας και περαιτέρω συμμετοχής σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής για άλλη θέση που προκηρύσσεται ίδιου ή κατώτερου επιπέδου της ίδιας ή άλλης προκήρυξης, εφόσον από την τοποθέτησή του δεν έχει διανύσει τα δύο τρίτα (2/3) της προβλεπόμενης θητείας του.

12. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για επιλογή σε θέση ευθύνης οποιουδήποτε επιπέδου δεν έχει ο προϊστάμενος που απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την παρ. 7, πριν από την πάροδο δύο (2) ετών από την απόφαση απαλλαγής του ως προϊσταμένου.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send