logo-print

Άρθρο 53 - Νόμος 5003/2022 - Ορισμός ληξιάρχου και δημοσίευση των αποφάσεων ορισμού του - Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 344/1976

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Το άρθρο 2 του ν. 344/1976 (Α΄ 143), περί ορισμού ληξιάρχων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Ληξίαρχοι

Άρθρο 2

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 3, ληξίαρχοι είναι:

α) Σε κάθε δήμο ο δήμαρχος, ο οποίος αναπληρώνεται στα καθήκοντα αυτά από τους νόμιμους αναπληρωτές του.

β) Σε περίπτωση σύμπτυξης περισσότερων ληξιαρχικών περιφερειών σε μία, ληξίαρχος ορίζεται από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ένας από τους δημάρχους των δήμων της οικείας ληξιαρχικής περιφέρειας.

2. Όταν η άσκηση των ληξιαρχικών καθηκόντων από τα πρόσωπα της παρ. 1 δεν είναι δυνατή ή είναι εξαιρετικά δύσκολη, ληξίαρχος μπορεί να διοριστεί από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δημοτικός υπάλληλος ή δημοτικός σύμβουλος ή δημότης κάτοικος του δήμου ή δημόσιος υπάλληλος. Μέχρι να γίνει ο διορισμός, καθήκοντα ληξιάρχου ανατίθενται από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ληξίαρχο γειτονικού δήμου. Η εν λόγω απόφαση αναρτάται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος «Διαύγεια» και ισχύει μόνο από την ανάρτησή της. Αυτόν που διορίστηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω αναπληρώνει, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο δήμαρχος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

3. Αν μία ληξιαρχική περιφέρεια υποδιαιρείται σε περισσότερες, εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 1 και 2.

4. Ο κατά την παρ. 2 διορισμένος δημοτικός ή δημόσιος υπάλληλος, μόλις αποχωρήσει οριστικά για οποιονδήποτε λόγο από την κύρια θέση του, αποβάλλει αυτοδικαίως την ιδιότητα του ληξιάρχου. Ομοίως, ο κατά την παρ. 2 διορισμένος υπάλληλος αποβάλλει αυτοδικαίως την ιδιότητα του ληξιάρχου, αν, λόγω μεταβολής στο πρόσωπο του δημάρχου, ο νέος δήμαρχος δηλώσει εγγράφως προς τον ληξίαρχο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου πρόκειται να διεξάγει ο ίδιος τη ληξιαρχική υπηρεσία και από την ημέρα που την αναλαμβάνει. Για τη μεταβολή αυτή του προσώπου του ληξιάρχου ειδοποιείται αμέσως και η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

5. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η απαλλαγή από τα ληξιαρχικά καθήκοντα του ληξιάρχου που διορίζεται κατά την παρ. 2 γίνεται με τον τρόπο που ενεργείται και ο διορισμός του και μόνο για τους λόγους που δικαιολογούν αυτή.

6. Οι διοριζόμενοι ως ληξίαρχοι μη δημοτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ληξίαρχοι του πρώτου εδαφίου δίνουν τον όρκο του δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

7. Το λειτούργημα του ληξιάρχου είναι άμισθο, εφόσον ασκείται από τον δήμαρχο ή τους νόμιμους αναπληρωτές αυτού.

8. Στους ληξιάρχους που διορίζονται κατά την παρ. 2 καταβάλλεται αποζημίωση που βαρύνει την ειδική πίστωση που αναγράφεται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του οικείου δήμου. Οι ληξίαρχοι, αν είναι δημοτικοί υπάλληλοι, αποζημιώνονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143) και, αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν αποζημίωση η οποία καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Οι λοιποί λαμβάνουν αποζημίωση, η οποία καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.».

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send