logo-print

Άρθρο 114 - Νόμος 5003/2022 - Διόρθωση σφαλμάτων στον ν. 4940/2022

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 (Α΄ 112) περί πεδίου εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 52 του ιδίου νόμου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Τα ειδικά συστήματα αξιολόγησης, τα οποία δεν καταργούνται με το άρθρο 64, διατηρούνται σε ισχύ.».

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4940/2022 περί συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων συνδεομένου με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 50 του ιδίου νόμου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των υπηρεσιών της παρ. 2, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των στόχων και την πλήρωση των κριτηρίων, που τίθενται με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της παρ. 2 και την απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 62, και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, ορίζει τους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των ανωτέρω στόχων και είναι επιλέξιμοι για την καταβολή της επιπλέον ανταμοιβής. Η ως άνω επιλογή τελεί υπό την έγκριση του οικείου αμέσως ανώτερου ιεραρχικά αρμόδιου οργάνου, το οποίο αποφαίνεται σχετικώς εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη γνωστοποίησή της σε αυτό. Με την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η επιλογή θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.».

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του

ν. 4940/2022, περί συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 50 του ιδίου νόμου, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των υπηρεσιών, που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 62, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των κριτηρίων της ως άνω απόφασης, και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, ορίζει τους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δύνανται να λάβουν την επιπλέον ανταμοιβή. Η ως άνω επιλογή τελεί υπό την έγκριση του οικείου αμέσως ανώτερου ιεραρχικά αρμόδιου οργάνου, το οποίο αποφαίνεται σχετικώς εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη γνωστοποίησή της σε αυτό. Με την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η επιλογή τεκμαίρεται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Από το εν λόγω σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών εξαιρούνται οι υπάλληλοι που λαμβάνουν κάποια από τις ανταμοιβές των άρθρων 23 ή 25 ή 26 ή 27.».

4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 4940/2022 περί κινήτρου επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 50 του ιδίου νόμου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των υπηρεσιών της παρ. 1, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των ποσοτικών στόχων, που τίθενται με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου 62, και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, ορίζει τους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην επίτευξη των στόχων και είναι επιλέξιμοι για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ.. Η ως άνω επιλογή τελεί υπό την έγκριση του οικείου αμέσως ανώτερου ιεραρχικά αρμοδίου οργάνου, το οποίο αποφαίνεται σχετικώς εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη γνωστοποίησή της σε αυτό. Με την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η επιλογή θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.».

5. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4940/2022, περί συστήματος ανταμοιβής δικαστικών υπαλλήλων, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 50 του ιδίου νόμου, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η ανταμοιβή καταβάλλεται κατόπιν της έκδοσης της απόφασης της παρ. 11 του άρθρου 62 και υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Από το εν λόγω σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών εξαιρούνται οι υπάλληλοι που λαμβάνουν κάποια από τις ανταμοιβές των άρθρων 23 ή 24 ή 25 ή 27. Η ανταμοιβή αυτή μπορεί να καταβάλλεται από την 1η.1.2023 μέχρι την 31.12.2025 και η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έντεκα εκατομμύρια (11.000.000) ευρώ.».

6. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 27 του ν. 4940/2022 περί συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του εν λόγω άρθρου, τροποποιείται, ώστε να διορθωθεί η παραπομπή στο αναφερόμενο άρθρο 50 του ιδίου νόμου, και το άρθρο 27 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 27

Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που στελεχώνουν τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑκαι του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την Κεντρική Υπηρεσία της ΜονάδαςΟργάνωσης της Διαχείρισης ΑΕ και την ΕιδικήΥπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Στο προσωπικό που στελεχώνει τις Ειδικές Υπηρεσίες του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης και του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 5 και 6 και στην παρ. 9 του άρθρου 66 του ν. 4914/2022 (Α΄ 61), την Ειδική Υπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου(ΕΥΧΜ ΕΟΧ), καθώς και την Κεντρική Υπηρεσία της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης ΑΕ, καταβάλλεται επιπλέον ανταμοιβή σε περίπτωση επίτευξης στόχων, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της θέσης και τον βαθμό ευθύνης εκάστου, σύμφωνα όσα ορίζονται στην παρ. 12 του άρθρου 62. Από το εν λόγω σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών εξαιρούνται οι υπάλληλοι που λαμβάνουν κάποια από τις ανταμοιβές των άρθρων 23 ή 24 ή 25 ή 26.».

7. Το άρθρο 34 του ν. 4940/2022 περί απονομής πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. και διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις, τροποποιείται ώστε να διορθωθούν οι παραπομπές στα αναφερόμενα άρθρα 31 και 32 του ιδίου νόμου, και το άρθρο 34 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 34

Απονομή πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. και διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις

Κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της αρμόδιας για θέματα ποιότητας οργανικής μονάδας της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, ο Υπουργός Εσωτερικών εκδίδει απόφαση για:

α) Την απονομή πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. σε μια δημόσια οργάνωση, σύμφωνα με το άρθρο 32.

β) Την απονομή διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις, σύμφωνα με το άρθρο 33.».

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send