logo-print

Άρθρο 133 - Νόμος 5003/2022 - Σύσταση Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» - Τροποποίηση άρθρων 13, 14 και 17 και προσθήκη άρθρου 14Α στον ν. 4512/2018

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

1. Στο άρθρο 13 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) προστίθεται

περ. 11 και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13

Κεντρική Υπηρεσία του Φορέα

Η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Φορέα διαρθρώνεται σε οργανικές μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης, ως εξής:

1. Διεύθυνση Προγραμματισμού,

2. Διεύθυνση Κτηματολογίου,

3. Διεύθυνση Έργων,

4. Διεύθυνση Δασικών Χαρτών και Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος,

5. Διεύθυνση Γεωχωρικών Πληροφοριών,

6. Διεύθυνση Προϊόντων και Υπηρεσιών,

7. Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών,

8. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρωπίνου Δυναμικού,

9. Διεύθυνση Πληροφορικής,

10. Νομική Διεύθυνση,

11. Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου».

2. Στην παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 4512/2018 επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) καταργείται η περ. ii) της παρ. 10, β) στο πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 10.1 αφαιρείται η αρμοδιότητα της νομικής υποστήριξης της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου και, ειδικότερα, της λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, γ) στο δεύτερο εδάφιο της υποπαρ. 10.1, μετά από τις λέξεις «συμφερόντων του Φορέα» προστίθενται οι λέξεις «για τα ως άνω ζητήματα» και πριν από τη λέξη «λειτουργία» προστίθεται η λέξη «εσωτερική», δ) καταργείται η υποπαρ. 10.2.2 και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Η Νομική Διεύθυνση συγκροτείται από τα Τμήματα: i) Νομικής Υποστήριξης Εσωτερικής Λειτουργίας, ii) (καταργείται) και iii) Νομικής Υποστήριξης Έργων.

10.1. Η Νομική Διεύθυνση είναι αρμόδια ιδίως για την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της εσωτερικής λειτουργίας του Φορέα, για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις του Φορέα με τρίτους, για τη νομική υποστήριξη των έργων που υλοποιεί ο Φορέας, καθώς και για κάθε άλλη δραστηριότητα που προσιδιάζει στις αρμοδιότητές της. Στην αρμοδιότητα της Νομικής Διεύθυνσης ανήκουν επίσης η δικαστική εκπροσώπηση και η νομική υποστήριξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Φορέα για τα ως άνω ζητήματα, καθώς και η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει την εν γένει εσωτερική λειτουργία του Φορέα, η προετοιμασία σχεδίων κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της ίδιας νομοθεσίας και η σύνταξη ερμηνευτικών οδηγιών και εγκυκλίων για την εφαρμογή τους. Στους υπηρετούντες στη Διεύθυνση δικηγόρους με έμμισθη εντολή ανατίθενται αρμοδιότητες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Φορέα, με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης.

10.2. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Νομικής Διεύθυνσης ορίζονται ως ακολούθως:

10.2.1. Το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Εσωτερικής Λειτουργίας είναι αρμόδιο, ιδίως, για την παροχή νομικής συνδρομής και υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών του Φορέα για όλα τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας, διενέργειας διαγωνισμών, σύναψης και παρακολούθησης των συμβάσεων του Φορέα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των συμβάσεων κτηματογράφησης, και για την εν γένει νομική υποστήριξή του σε ζητήματα, ιδίως, εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας και έργων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται των σχέσεων του Φορέα με τρίτους.

10.2.2. (Καταργείται)

10.2.3. Το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Έργων είναι αρμόδιο, ιδίως, για την εν γένει νομική υποστήριξη του Φορέα σε ζητήματα έργων κτηματογράφησης, ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το στάδιο της κτηματογράφησης.».

3. Στο άρθρο 14 του ν. 4512/2018, περί διάρθρωσης και αρμοδιοτήτων των Διευθύνσεων της Κ.Υ. του Φορέα, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

«11. Η Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου συγκροτείται από τα ακόλουθα τμήματα: i) Τμήμα Ελέγχου και Καταχώρισης Πράξεων και ii) Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων. Η Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου είναι αρμόδια, ιδίως, για τη νομική υποστήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, καθώς και για κάθε άλλη δραστηριότητα που προσιδιάζει στην ανωτέρω αρμοδιότητα, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής εκπροσώπησης και της νομικής υποστήριξης των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Φορέα, της επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Κτηματολογίου, της προετοιμασίας σχεδίων κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της ίδιας νομοθεσίας και της σύνταξης ερμηνευτικών οδηγιών και εγκυκλίων για την εφαρμογή τους, καθώς και για την εφαρμογή της λειτουργίας του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου ορίζονται ως ακολούθως:

11.1. Το Τμήμα Ελέγχου και Καταχώρισης Πράξεων έχει για το σύνολο της επικράτειας την αποφασιστική αρμοδιότητα του ελέγχου των εγγραπτέων πράξεων της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 15, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 14Α.

11.2. Το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων είναι αρμόδιο, ιδίως, για την εν γένει νομική υποστήριξη του Φορέα, των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, σε ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου και του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών.

11.3. Στους υπηρετούντες στη Διεύθυνση δικηγόρους με έμμισθη εντολή ανατίθενται αρμοδιότητες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Φορέα, με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης.».

4. Μετά από το άρθρο 14 του ν. 4512/2018 προστίθεται άρθρο 14Α ως εξής:

«Άρθρο 14Α

Ειδικές ρυθμίσεις για τη Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου

1. Οι αποφάσεις που εκδίδονται από το Τμήμα Ελέγχου και Καταχώρισης Πράξεων της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου προσβάλλονται ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου κτηματολογικού δικαστή της περιφέρειας του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματος, σύμφωνα με τον ν. 2664/1998 (Α΄ 275) που αφορά η προς έλεγχο και καταχώριση εγγραπτέα πράξη.

2. Με απόφασή του, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, αναθέτει το νομικό έργο στο προσωπικό της παρ. 1Α του άρθρου 17 και κατανέμει το προσωπικό ανά κτηματολογικό γραφείο ή υποκατάστημα κατά περίπτωση, ιδίως για τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων.

3. Για την άσκηση των καθηκόντων τους, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης της παρ. 1Α του άρθρου 17, μπορούν να μεταβαίνουν και επιτόπια στα Κτηματολογικά Γραφεία ή υποκαταστήματα, καθώς και σε υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, που λειτουργούν μεταβατικά ως Κτηματολογικά Γραφεία, όταν συντρέχει ανάγκη για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων νομικού ελέγχου και για την παροχή νομικής συνδρομής, προς υποβοήθηση του υπηρετούντος υποθηκοφύλακα, ή του αναπληρωτή του, μετά την παραλαβή της έγγραφης ειδοποίησης της παρ. 1 του άρθρου 38 για την κατάργηση του ίδιου υποθηκοφυλακείου.

4. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ορίζεται ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, ο οποίος πρέπει να έχει ήδη υπηρετήσει ως Προϊστάμενος επιπέδου Τμήματος της Νομικής Διεύθυνσης του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τουλάχιστον τρία (3) έτη.

5. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύνανται να ανατίθενται ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση πράξεων στη διεύθυνση, κατά παρέκκλιση της κατά τόπον αρμοδιότητας των Κτηματολογικών Γραφείων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου του κατά τόπον αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή, όπου δεν έχει αυτό συσταθεί, του προϊσταμένου του αντίστοιχου υποκαταστήματος.

6. Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογίου της Νομικής Διεύθυνσης του Φορέα της υποπαρ. 10.2.2 του άρθρου 10, όπως ισχύει έως τη δημοσίευση του παρόντος, μεταφέρονται στη Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου και εντάσσονται στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων.»

5. Στο άρθρο 17 του ν. 4512/2018, περί σύστασης οργανικών θέσεων προσωπικού στην Κεντρική και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Φορέα προστίθεται παρ. 1Α ως εξής:

«1Α. i. Στην Κεντρική Υπηρεσία συστήνονται είκοσι πέντε οργανικές (25) θέσεις υπαλλήλων δημοσίου δικαίου, κλάδου ΠΕ Νομικών, με θητεία πέντε (5) ετών. Οι υπηρετούντες στις θέσεις αυτές υπάγονται στη Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου της παρ. 11 του άρθρου 13. Η κατοχή της ανωτέρω θέσης συνεπάγεται την αναστολή της άσκησης του οικείου ελεύθερου επαγγέλματος ή λειτουργήματος. Οι θέσεις καλύπτονται σύμφωνα με τα άρθρα 31 έως 35 του ν. 4765/2022 (Α΄ 6) και το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133).

ii. Για την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, οι θέσεις της περ. i καλύπτονται με διορισμό με επιλαχόντες υποψηφίους της υπό στοιχεία 12250 ΕΞ 2022/31.3.2022 προκήρυξης πλήρωσης θέσεων κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μετά τη σύνταξη ενιαίου πίνακα, κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, οι οποίοι αποδέχονται τον διορισμό τους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για θητεία πέντε (5) ετών. Για την πρόσληψη των ανωτέρω εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ., ύστερα από έγκριση της επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280).».

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ