logo-print

Άρθρο 141 - Νόμος 5003/2022 - Επίταξη ακινήτων - Τροποποίηση του άρθρου πρώτου της από 10.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Στο άρθρο πρώτο της από 10.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 28), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4681/2020 (Α΄ 74), επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «σε νήσους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στην ελληνική επικράτεια», β) στην παρ. 2 τροποποιείται το χρονικό διάστημα της επίταξης και διαγράφονται οι λέξεις «βρίσκονται στις ανωτέρω νήσους», γ) καταργείται η παρ. 3, δ) αντικαθίσταται η παρ. 4 και το άρθρο πρώτο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο πρώτο

Επίταξη ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης ή υγείας

1. Ως έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων πραγμάτων, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 18 του Συντάγματος, ορίζεται για την εφαρμογή του παρόντος, κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη για την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης ή υγείας που προκαλείται από τη μεταναστευτική - προσφυγική κρίση στην ελληνική επικράτεια.

2. Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτάσσονται, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών, ακίνητα, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα προς επίταξη ακίνητα και η χρήση τους, καθώς και η χρονική διάρκεια της επίταξης.

3. [Καταργείται.]

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου που εκδίδεται μετά τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2, καθορίζονται κατά περίπτωση: α) η εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για την επίταξη, β) οι δαπάνες χρήσης των ακινήτων, καθώς και γ) κάθε άλλη σχετική δαπάνη, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά τη λήξη της επίταξης. Κατά της κοινής απόφασης της παρούσας χωρεί προσφυγή ουσίας ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.».

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ