logo-print

Google fonts και προσωπικά δεδομένα: Σύλληψη δύο ατόμων στο Βερολίνο για εκβίαση και απάτη με πρόσχημα παραβιάσεις του ΓΚΠΔ

Οι δύο συλληφθέντες (ένας εκ των οποίων δικηγόρος) ζητούσαν χρήματα ως διακανονισμό για να μην ασκήσουν αγωγές για τη χρήση Google Fonts

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με δελτίο τύπου στις 21-12-2022, η Εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο προσώπων με τις κατηγορίες της εκβίασης και απειλής σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων.

Μετά από έρευνες της αστυνομίας σε τέσσερις γερμανικές πόλεις διαπιστώθηκε η αποστολή επιστολών σε τουλάχιστον 2.418 παραλήπτες, καθώς και η είσπραξη ποσού που ανέρχεται σε 346.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες, ένας 53χρονος δικηγόρος Βερολίνου και ένας 41χρονος, ο οποίος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος «ένωσης για την προστασία των δεδομένων», απέστελλαν εξώδικες επιστολές σε φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν Google Fonts στις ιστοσελίδες τους.

Τα Google Fonts είναι υπηρεσία ενσωμάτωσης γραμματοσειρών από την Google, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέτουν γραμματοσειρές στις εφαρμογές και τους ιστότοπους τους.

Με τις επιστολές αυτές οι κατηγορούμενοι έθεταν ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ζητούσαν 170 ευρώ ως διακανονισμό, προκειμένου να μην προσφύγουν δικαστικά.

Αφορμή για τη μεθόδευση αυτή υπήρξε απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση 100 ευρώ λόγω παραβίασης του ΓΚΠΔ από τη χρήση Google Fonts.

Οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν ομολογήσει πως γνώριζαν ότι οι ισχυρισμοί τους περί ηθικής βλάβης οδύνης από την παραβίαση του δικαιώματός τους στον πληροφοριακό αυτοκαθορισμό δεν ήταν αληθείς, όπως και ότι δεν υπήρχε πραγματικός λόγος για την εξωδικαστική καταβολή των χρημάτων εν όψει της προβαλλόμενης από αυτούς βέβαιης δικαίωσής τους στα δικαστήρια. Κατά τούτο, η απειλή για την άσκηση αγωγών αποσκοπούσε αποκλειστικά στο να πείσει τους αποδέκτες των επιστολών να συμβιβαστούν και να πληρώσουν.

Περαιτέρω, από τη έρευνα αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν μεθοδικά και προμελετημένα: Με τη χρήση ειδικού λογισμικού αρχικά εντόπιζαν τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούσαν Google Fonts. Ακολούθως, με τη χρήση άλλου λογισμικού, το οποίο είχε δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούσαν αυτοματοποιημένες επισκέψεις στις ιστοσελίδες αυτές για λογαριασμό και στο όνομα του 41χρονου. Με βάση την καταγραφή των επισκέψεων αυτών, απέστελλαν τις επιστολές ζητώντας εξωδικαστικό διακανονισμό για την ηθική βλάβη που δήθεν είχαν υποστεί ως χρήστες από την επίσκεψή του αυτή.

Με την πρακτική αυτή, οι κατηγορούμενοι ουσιαστικά εξαπατούσαν τους διαχειριστές των ιστοτόπων, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη, ενώ στην πραγματικότητα η επίσκεψη είχε γίνει μέσω λογισμικού.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι οι επισκέψεις αυτές γίνονταν με σκοπό τη διαβίβαση των δεδομένων στις ΗΠΑ, η συμπεριφορά αυτή αποτελούσε συγκατάθεση για τη διαβίβαση αυτή, ως εκ τούτου δεν υπήρχε παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επισημαίνεται ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, τα δεδομένα δεν διαβιβάζονταν στις ΗΠΑ, ωστόσο οι επιστολές τους επικαλούνταν ανεξαιρέτως την παραβίαση αυτή.

Η εισαγγελία του Βερολίνου δέχθηκε 420 αναφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα που έλαβαν σχετικές επιστολές και αρνήθηκαν να πληρώσουν. Από την έρευνα στους λογαριασμούς των κατηγορουμένων, ωστόσο, προέκυψε ότι τουλάχιστον 2.000 παραλήπτες δέχθηκαν να καταβάλουν το ποσό του διακανονισμού, φοβούμενοι για την τυχόν έγερση δικαστικών αξιώσεων και δεχόμενοι τον προβαλλόμενο ισχυρισμό πως είχαν πράγματι παραβιάσει τον νόμο.

Από τη μελέτη των εγγράφων που έχουν τεθεί στη διάθεση της Εισαγγελίας θα αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση της παράνομης δραστηριότητας των κατηγορουμένων.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ