logo-print

Άρθρο 19 - Νόμος 5005/2022 - Επιτόπιος έλεγχος των εγγεγραμμένων στα Μητρώα επιχειρήσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/12/2022

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

1. Ο επιτόπιος έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις της εγγεγραμμένης στο αντίστοιχο Μητρώο επιχείρησης, καθώς και σε καταστήματα και σημεία πώλησης στις περιοχές κυκλοφορίας, από κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο (2) έως τέσσερις (4) ελεγκτές της Γ.Γ.Ε.Ε. Το κλιμάκιο ελέγχου συγκροτείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο τόπος διενέργειας του ελέγχου. Στο κλιμάκιο ελέγχου δεν συμμετέχουν άτομα που η σχέση τους με την ελεγχόμενη επιχείρηση δύναται να επηρεάσει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα του ελέγχου. Στα κλιμάκια ελέγχου και ανάλογα με τις ανάγκες, δύναται να συμμετέχουν, επιπλέον, εμπειρογνώμονες και εκπαιδευόμενοι ελεγκτές.

2. Oι ελεγκτές εφοδιάζονται με ειδικά έγγραφα ταυτοπροσωπίας, τα οποία υποχρεούνται να επιδεικνύουν στους ελεγχόμενους κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε. καταρτίζει το πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο περιλαμβάνει τις προς έλεγχο επιχειρήσεις, το αντικείμενο και το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου. Της διενέργειας του ελέγχου προηγούνται μελέτη και αξιοποίηση των δεδομένων και στοιχείων του φακέλου των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

3. Κατά τη διενέργεια του ελέγχου, το κλιμάκιο ελέγχου ενημερώνει τους ελεγχόμενους για τους σκοπούς του ελέγχου και επιδεικνύει τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας και τις σχετικές αποφάσεις διενέργειας του ελέγχου. Στο πλαίσιο του ελέγχου, οι ελεγκτές ενδεικτικά δύνανται να διαπιστώνουν την πραγματική κυκλοφορία των εντύπων, να ελέγχουν ότι τα έντυπα πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και ότι το έντυπο που κυκλοφορεί ταυτίζεται με το αναρτώμενο στην πλατφόρμα του αντίστοιχου Μητρώου.

4. Μετά το πέρας του ελέγχου συμπληρώνεται εις διπλούν πρακτικό ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται τα ευρήματα του ελέγχου. Τα δύο (2) αντίτυπα του πρακτικού συνυπογράφονται από τους ελεγκτές και τον υπεύθυνο της επιχείρησης ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, ο οποίος έχει δικαίωμα να εκθέσει τις επιφυλάξεις του, οι οποίες καταγράφονται στο πρακτικό ελέγχου. Άρνηση υπογραφής του τελευταίου, δεν καθιστά άκυρη τη διαδικασία ελέγχου και η επιχείρηση που ελέγχεται θεωρείται ότι έλαβε γνώση, η οποία καταγράφεται με ειδική μνεία περί αρνήσεως υπογραφής στο πρακτικό ελέγχου. Το ένα (1) αντίτυπο του πρακτικού παραδίδεται στην επιχείρηση και το δεύτερο κατατίθεται στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε.

5. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένταξη στα αντίστοιχα Μητρώα, η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης τάσσει προθεσμία δέκα (10) ημερών στην ελεγχόμενη επιχείρηση για παροχή εξηγήσεων. Εφόσον οι εξηγήσεις κριθούν ανεπαρκείς, η επιχείρηση διαγράφεται από το αντίστοιχο Μητρώο, με απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε., χάνει την πιστοποίηση των άρθρων 5 και 11 και δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής για τα δύο (2) έτη που έπονται της διαγραφής της. Η απόφαση κοινοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει η επιχείρηση.

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ