logo-print

Πολιτογραφηθέντες Έλληνες: Oι ιδιαιτερότητες της υποχρέωσης στράτευσης τους

25/01/2023

07/02/2023

Η διαχρονική παρουσία του μεταναστευτικού φαινομένου από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό κάθε οργανωμένης κοινωνίας, και ειδικότερα της Ελλάδας, η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης έχει δεχτεί τις τελευταίες δεκαετίες ισχυρά κύματα μετανάστευσης.

Με την πάροδο του χρόνου η πλειονότητα αφομοιώνεται στην ελληνική κοινωνία, αποκτώντας πολλοί εξ΄ αυτών ακόμα και την Ελληνική ιθαγένεια. Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη αρθρογραφία μας για την διαδικασία κτήσης της ελληνική ιθαγένειας μέσω της διαδικασίας πολιτογράφησης.

Η κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί για τους περισσότερος μια δικαίωση και είναι το επιστέγασμα μιας επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας. Μαζί όμως με τα δικαιώματα υφίστανται και υποχρεώσεις, η κυριότερη εκ των οποίων είναι για τους άντρες η υποχρέωση στράτευσης όπως ορίζεται στον Ν. 3421/20051 και στο Σύνταγμα.

Ποιες όμως οι ιδιαιτερότητες για τους πολιτογραφηθέντες Έλληνες ως προς την υποχρέωση στράτευσης τους;

1. Αναβολή στράτευσης

Προβλέπεται η αναβολή κατάταξης2 στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, σύμφωνα με το ν. 3284/2004 (Α`217) ή βάσει άλλης διάταξης, η οποία προβλέπει τη βούληση του ενδιαφερομένου για την απόκτησή της.

Η συγκεκριμένη αναβολή διαρκεί ένα (1) έτος από την ημερομηνία εγγραφής των ενδιαφερομένων σε μητρώα αρρένων και διακόπτεται με αίτησή τους3​. Η διάρκεια της αναβολής δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος της ηλικίας τους.

Χορηγείται από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, με βάση την απόφαση εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων, από την οποία προκύπτει η νομική βάση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

2. Μειωμένη θητεία

Έπειτα από τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου (35) έτους όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας υπάρχει η δυνατότητα να υπηρετήσουν εξάμηνη μειωμένη θητεία.

3. Δυνατότητα εξαγοράς

Οι πολιτογραφηθέντες Έλληνες, οι οποίοι αποκτούν την ιθαγένεια έπειτα από το τριακοστό τρίτο (33) έτος της ηλικίας τους έχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν την στρατιωτική τους θητεία υπηρετώντας μονάχα ορισμένες ημέρες. Το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας ρυθμίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα σχετική ΚΥΑ.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η στρατολογική κατάσταση των πολιτογραφηθέντων Ελλήνων, δεν πρέπει να συγχέεται με εκείνη των ομογενών, οι οποίοι εγγράφονται στα μητρώα Αρρένων ως αδήλωτοι, όπως και με όσους έχουν αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια λόγω φοίτησης στα Ελληνικά σχολεία.

  • 1. Σύμφωνα με το Άρθρο 27 ν.3421/05 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 302 Α), όπως ισχύει. 2. Φ.429.1/5/150045/Σ.11/4-1-2006/4-1-2006 αποφ. ΥΦΕΘΑ «Ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων» (ΦΕΚ 34Β), όπως ισχύει οι πολιτογραφηθέντες Έλληνες έχουν υποχρέωση στράτευσης από την στιγμή εγγραφής του στα μητρώα Αρρένων
  • 2. ΥΑ Φ.4//2006 (ΥΑ Φ.429.1/5/150045 ΦΕΚ Β 34 2006): Ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων (380027) άρθρο 14
  • 3. Αν υποβληθούν αργότερα η αναβολή χορηγείται και διαρκεί ένα έτος από την ημερομηνία εγγραφής τους σε μητρώα αρρένων έτους.

Αντώνιος Κεπεσίδης

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send