logo-print

Άρθρο 13 - Νόμος 5028/2023 - Καθορισμός της έδρας και της περιφέρειας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των μεταβατικών εδρών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

09/03/2023

Πολιτειολογία
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η έδρα και η περιφέρεια κάθε Διοικητικού Δικαστηρίου ορίζονται ως εξής:

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ

1. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αγρινίου, Άκτιου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

2. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν: α) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, πλην του Δήμου Βάρης - Βούλας β) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, γ) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, πλην του Δήμου Χαϊδαρίου και δ) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

3. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Ορεστιάδα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων Διδυμότειχου και Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

4. Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

5. Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου με έδρα τον Βόλο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

6. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

7. Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Κατερίνη, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

8. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου. Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Άρτα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, η Πρέβεζα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου και η Ηγουμενίτσα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

9. Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Θάσου και Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

10. Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

11. Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

12. Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Καστοριά, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η Φλώρινα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

13. Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Ξάνθη, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

14. Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

15. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας και Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

16. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

17. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Φωκίδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

18. Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Λευκάδα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

19. Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου, Λήμνου και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Χίος, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

20. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

21. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πάτρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιθάκης και Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται το Αργοστόλι, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιθάκης και Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

22. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά εμπίπτουν: α) ο Δήμος ΒάρηςΒούλας εκ των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, β) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, γ) ο Δήμος Χαϊδαρίου εκ των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, δ) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ε) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και στ) οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής.

23. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Ζάκυνθος, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

24. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, ΚαρπάθουΗρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Κάλυμνος, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η Κως, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Κω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

25. Διοικητικό Πρωτοδικείο Σερρών με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

26. Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας και Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Άνδρου, Θήρας, ΚέαςΚύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου και Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Σάμος, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας και Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

27. Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

28. Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως μεταβατική έδρα ορίζεται η Σπάρτη, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

29. Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

30. Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΦΕΤΕΙΑ

1. Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

2. Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών.

3. Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας. Ορίζεται μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων στην έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας για την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας, καθώς και για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που εισάγουν διοικητικές διαφορές με διαδίκους τις αρχές που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

4. Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Κομοτηνής.

5. Διοικητικό Εφετείο Λάρισας με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων.

6. Διοικητικό Εφετείο Πάτρας με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Πάτρας και Πύργου.

7. Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Λαμίας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης, Πειραιά, Ρόδου, Σύρου και Χαλκίδας. Ορίζεται μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στην έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου για την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, καθώς και για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που εισάγουν διοικητικές διαφορές με διαδίκους τις αρχές που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Ικαρίας και Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Θήρας, ΚέαςΚύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου και Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, ορίζονται μεταβατικές έδρες του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στις έδρες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ρόδου και Μυτιλήνης, για την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων καθενός από τα Πρωτοδικεία αυτά αντίστοιχα, καθώς και για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που εισάγουν διοικητικές διαφορές με διαδίκους τις αρχές που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Κω, Καρπάθου Νήσου Κάσου, Καλύμνου και Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Λήμνου και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αντίστοιχα.

8. Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Καλαμάτας, Κορίνθου, Ναυπλίου και Τρίπολης.

9. Διοικητικό Εφετείο Χανίων με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Χανίων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Χανίων.

2. Οι ρυθμίσεις της παρ. 1, σχετικά με την έδρα και την περιφέρεια των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να τροποποιούνται με τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109).

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ