logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 5026/2023 - Τεχνικές ρυθμίσεις υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/02/2023

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το απόρρητο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας του υπόχρεου με τα συστήματα της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. διασφαλίζεται με τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού από την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 21. Τα απόρρητα στοιχεία των Δ.Π.Κ. τηρούνται κρυπτογραφημένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της εφαρμογής. Η ηλεκτρονική εφαρμογή συνοδεύεται από πολιτικές ασφάλειας, που καλύπτουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

2. Υπεύθυνος επεξεργασίας της αυτοτελούς ειδικής βάσης των δεδομένων περιουσιακής κατάστασης είναι η Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 25. Από κοινού υπεύθυνα είναι και τα όργανα του άρθρου 27, στα οποία κατανέμεται το έργο της Επιτροπής Ελέγχου. Εκτελούσα την επεξεργασία της παραπάνω βάσης δεδομένων, κατ’ εντολή του υπευθύνου επεξεργασίας, είναι η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής Ελέγχου και της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως Φορέα Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων και προβλέπεται κατ’ ελάχιστον ότι η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. αναλαμβάνει την εξασφάλιση:

α. Της σχεδίασης, της ανάπτυξης, της υποστήριξης και της λειτουργίας των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων που εξυπηρετούν την κατάρτιση των καταστάσεων υπόχρεων και την ηλεκτρονική υποβολή και τον έλεγχο των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και την αυτοματοποίηση της συμπλήρωσής τους, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Επιτροπής Ελέγχου, με ενημέρωση του Διοικητή της Ε.Α.Δ. και ακολούθως της Επιτροπής Ελέγχου από αυτόν και

β. της υποστήριξης της Επιτροπής Ελέγχου για την ενημέρωση και τη διευκόλυνση των υπόχρεων για τη διαδικασία υποβολής των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και των φορέων για την κατάρτιση καταστάσεων υπόχρεων.

4. Η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. σχεδιάζει και βελτιώνει την πολιτική ασφαλείας των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων, σύμφωνα με την πολιτική ασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκδίδει δεσμευτικές οδηγίες ορθής και ασφαλούς χρήσης των εφαρμογών, για όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων, με ενημέρωση του Διοικητή της Ε.Α.Δ. και της Επιτροπής Ελέγχου.

5. Εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του συντονιστή, εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου, των οργάνων του άρθρου 27 και του φορέα λειτουργίας της παρ. 3. Στο πρωτόκολλο καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, οι ρόλοι των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις συνεργασίας τους.

6. Η Ε.Α.Δ. αναλαμβάνει, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου, την κατάρτιση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των απαραίτητων συμβάσεων ανάπτυξης, βελτίωσης και συντήρησης των ηλεκτρονικών εφαρμογών των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων και παρακολουθεί την πορεία παραλαβής και υλοποίησης του έργου.

7. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να τίθενται εκτός λειτουργίας τα ανωτέρω πληροφοριακά συστήματα, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου ή του φορέα λειτουργίας κατόπιν ενημέρωσης και έγκρισης της Επιτροπής Ελέγχου, για λόγους συντήρησης, αναβάθμισης και προσαρμογής στις αλλαγές της νομοθεσίας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των εξήντα (60) ημερών ανά έτος. Κατά το διάστημα αυτό αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων του παρόντος.

8. Η Δ.Ο.Σ. υποβάλλεται από τον υπόχρεο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 3, ταυτόχρονα με την υποβολή της Δ.Π.Κ., αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η υποβολή της Δ.Ο.Σ. αποδεικνύεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 21.

9. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης διατηρούνται μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής του κακουργήματος της παρ. 2 του άρθρου 39.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση