logo-print

Άρθρο 57 - Νόμος 5026/2023 - Ειδικοί επιστήμονες - Προσθήκη άρθρου 17Β στον ν. 4786/2021

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/02/2023

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μετά από το άρθρο 17A του ν. 4786/2021 (Α’ 43) προστίθεται άρθρο 17Β, ως εξής:

«Άρθρο 17Β

Ειδικοί επιστήμονες

1. Το Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (ΕΕΕ) υποστηρίζεται στο αντικείμενο αρμοδιότητάς του από επιστημονικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση υποθέσεων εγκληματικότητας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. ή αντίστοιχης οικονομικής εγκληματικότητας, ή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το Γραφείο του πρώτου εδαφίου στελεχώνεται από τουλάχιστον δέκα (10) μονίμους δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

2. Οι ειδικοί επιστήμονες της παρ. 1, πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Νομικής ή Οικονομικών Επιστημών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο όμοιο τίτλο σπουδών στην αλλοδαπή, πιστοποιημένα πολύ καλή γνώση της αγγλικής τουλάχιστον γλώσσας και γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον εμπειρία στον οικονομικό έλεγχο ή σε μονάδες οικονομικής επιθεώρησης.

3. Η απόσπαση διενεργείται μετά από πρόταση του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα ή του ορισμένου από αυτόν Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου προέλευσης ή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για διάρκεια τριών (3) ετών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, χωρίς να απαιτείται γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης, και μπορεί να ανανεώνεται με όμοια απόφαση για ίσο χρονικό διάστημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα ή του ορισμένου από αυτόν Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα, για λόγους που αφορούν αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου, επιτρέπεται η παράταση της απόσπασης από τη λήξη της για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι (6) μήνες. Το επιστημονικό προσωπικό κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του έχει δικαιώματα και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου και δύναται, κατόπιν παραγγελίας του Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα, να έχει πρόσβαση σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής, οργανισμού ή φορέα, που τηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα, εφόσον η έρευνα σε αυτά είναι αναγκαία για την εκτέλεση της παραγγελίας. Όπου λειτουργούν ηλεκτρονικά συστήματα δημόσιας αρχής ή οργανισμού, η πρόσβαση γίνεται μέσω της απευθείας σύνδεσης με αυτά.

4. Ο χρόνος της απόσπασης του προσωπικού του τμήματος της παρ. 2, λογίζεται ως χρόνος συνεχούς και πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας στην οργανική τους θέση για θέματα μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης. Καθήκοντα προϊσταμένου του τμήματος, ασκεί υπάλληλος ΠΕ με βαθμό Α’ που ορίζεται με απόφαση του αρχαιότερου κατά την παρ. 4 του άρθρου 10 Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η θέση του προϊσταμένου του τμήματος αντιστοιχεί σε θέση προϊσταμένου τμήματος για κάθε έννομη συνέπεια.

5. Στο επιστημονικό προσωπικό του παρόντος καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή, το ύψος, ο τρόπος καταβολής της οποίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

6. Σε κάθε περίπτωση, η παρ. 5 του άρθρου 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί υποστήριξης των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος από ειδικούς επιστήμονες, ισχύει ανάλογα και στην περίπτωση των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, όταν ασκούν τις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος. Οι ειδικοί επιστήμονες ορίζονται με πράξη του αρμόδιου Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα που χειρίζεται τη σχετική δικογραφία.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ