logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 5039/2023 - Προθεσμία υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975 για την έκδοση πιστοποιητικών περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, χωρίς δυνατότητα παράτασης - Δυνατότητα επιστροφής τραπεζικ...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

1. Στην παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 4712/2020 (Α’ 146), περί ρύθμισης θεμάτων εγγυητικών επιστολών που υποβάλλονται από ναυτιλιακές επιχειρήσεις: α) το πρώτο εδάφιο βελτιώνεται νομοτεχνικά, επικαιροποιείται ως προς την αρμόδια υπηρεσία, ορίζεται σε αυτό προθεσμία για την υποβολή των αναφερόμενων αιτήσεων και τροποποιείται ως προς την προθεσμία προσκόμισής τους στην αρμόδια υπηρεσία, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Η μη υποβολή των αιτήσεων για έκδοση των πιστοποιητικών περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, εκ μέρους των επιχειρήσεων, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης, καθώς και η μη προσκόμιση των αιτήσεων αυτών στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της ως άνω απόφασης, συνιστούν λόγο ολικής κατάπτωσης της τραπεζικής εγγύησης. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου οφείλουν να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα εκδοθέντα από τις αρμόδιες αρχές πιστοποιητικά ή βεβαίωση: α) περί μη δυνατότητας έκδοσής τους λόγω της κείμενης νομοθεσίας και β) περί μη ύπαρξης οφειλών από τα τηρούμενα αρχεία των αρμοδίων αρχών σε βάρος της επιχείρησης, που αφορούν στην περίοδο ισχύος της απόφασης υπαγωγής στο άρθρο 25 του ν. 27/1975.»

2. Η παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4712/2020, περί μεταβατικών και καταργούμενων διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. α) Για τις επιχειρήσεις των οποίων η δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης της υπαγωγής στο άρθρο 25 του ν. 27/1975 είναι προγενέστερη της έναρξης ισχύος του παρόντος, δεν ισχύουν οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 44. Οι επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου, οι οποίες δεν έχουν ήδη προσκομίσει στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα πιστοποιητικά περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο ή αντίγραφο σχετικής αίτησης που έχουν υποβάλει στις αρμόδιες αρχές για έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών, οφείλουν να τα προσκομίσουν μέχρι τις 31.12.2023. Η μη προσκόμιση των πιστοποιητικών ή του αντιγράφου του αιτήματος, εντός της προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου, συνιστά λόγο ολικής κατάπτωσης της τραπεζικής εγγύησης.

β) Στις επιχειρήσεις, των οποίων η απόφαση ανάκλησης της υπαγωγής στο άρθρο 25 του ν. 27/1975 έχει δημοσιευθεί μετά το πέρας του χρόνου παραγραφής των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και οι οποίες έχουν υποβάλει αίτημα στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) για έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, η τραπεζική εγγύηση, αν κρατείται λόγω μη προσκόμισης του πιστοποιητικού αυτού, δύναται να επιστραφεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι κατάπτωσης, καθώς και με την προσκόμιση βεβαίωσης της ίδιας Υπηρεσίας, από την οποία διαπιστώνεται ότι: βα) το αιτηθέν πιστοποιητικό δεν δύναται να εκδοθεί διότι έχει παρέλθει ο χρόνος που βάσει της κείμενης νομοθεσίας δύναται να εκδοθούν οριστικές πράξεις προσδιορισμού του φόρου για διαχειριστικές περιόδους μέχρι την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 25 του ν. 27/1975, και ββ) από τα τηρούμενα αρχεία δεν προκύπτουν σε βάρος της επιχείρησης ανεξόφλητες οφειλές που να αφορούν την περίοδο ισχύος της απόφασης υπαγωγής στο άρθρο 25 του ν. 27/1975.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ