logo-print

Άρθρο 27 - Νόμος 5039/2023 - Δικαίωμα επί εμπορίας ποσίμων ιαματικών ή μη υδάτων - Χρονική ισχύς της άδειας - Ύψος δικαιώματος - Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 12 του από 24.9.1958/20.10.1958 β.δ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 12 του από 24.9.1958/20.10.1958 β.δ. (Α’ 171), περί δικαιώματος επί εμπορίας ποσίμων και ιαματικών ή μη υδάτων, αντικαθίστανται, πλην του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, επί του οποίου προστίθενται τα ιαματικά νερά και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, καθώς και των δύο πρώτων εδαφίων της περ. β και της περ. γ) της παρ. 3, και οι παρ. 1, 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Η εμπορία των ποσίμων ιαματικών η μη ιαματικών νερών που διατίθενται είτε σε φυσική κατάσταση, είτε με ανάμειξη με χημικές ή άλλες ουσίες ή χυμούς και με οποιαδήποτε ονομασία, κατάσταση και συσκευασία, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια, που χορηγείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα νερά, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ή της δραστηριότητας του ενδιαφερόμενου, εφόσον απαιτείται, καθώς και από σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για την καταλληλότητα του νερού. Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια της άδειας, σύμφωνα με τη διάρκεια ισχύος της υποβληθείσας απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ή της δραστηριότητας. Αν δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, η διάρκεια της άδειας εμπορίας καθορίζεται με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εκδίδεται εντός προθεσμίας πενήντα (50) ημερών από την υποβολή της αίτησης και πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ως άνω προθεσμίας, η άδεια εμπορίας τεκμαίρεται ως εκδοθείσα με διάρκεια ισχύος ισόχρονη με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ή της δραστηριότητας και αν τέτοια δεν απαιτείται, με διετή διάρκεια ισχύος. Η απόδειξη ύπαρξης του σχετικού τεκμηρίου προκύπτει από την επίδειξη της αίτησης και των συνημμένων δικαιολογητικών, μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας. Η παρούσα εφαρμόζεται και σε αιτήσεις για άδεια εμπορίας, οι οποίες εκκρεμούν μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, ενώπιον δημοτικών συμβουλίων.

2. Όταν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των υδάτων που διατίθενται ανήκει σε δήμους, στην ίδια απόφαση με την οποία χορηγούν άδεια, προσδιορίζονται η ελάχιστη ποσότητα νερού, για την οποία καταβάλλεται το ανάλογο δικαίωμα ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη της ποσότητας αυτής, ο χρόνος καταβολής του δικαιώματος και κάθε όρος που διασφαλίζει τα συμφέρονται του δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση, αρμόδιος να χορηγήσει την άδεια, να ορίσει τη διάρκειά της, κατά την παρ. 1 και να προσδιορίσει μόνο το δικαίωμα, κατά την περ. β) της παρ. 3, είναι ο δήμος, στην περιφέρεια του οποίου γίνεται η υδροληψία.

3. Ο λήπτης της αδείας, κατά τις παρ. 1 και 2:

α. τηρεί τους κατά τις κείμενες διατάξεις όρους που διασφαλίζουν τη γνησιότητα και την υγιεινή κατάσταση των υδάτων,

β. καταβάλλει υπέρ του Δήμου για τις ποσότητες νερού που εμφιαλώνονται δικαίωμα επί της συνολικής αξίας των αντίστοιχων πωλήσεων, όπως προκύπτουν από τα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) της οντότητας και τα αποτελέσματα του ελέγχου από τη φορολογική αρχή. Η αξία των προϊόντων που διατίθενται δωρεάν υπολογίζεται με τιμή αναφοράς τη μέση τιμή πώλησης αυτών. Το ύψος του δικαιώματος καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ποσοστό από τρία τοις χιλίοις (3‰) έως πέντε τοις χιλίοις (5 ‰) και από τρία τοις χιλίοις (3 ‰) έως τρισήμιση τοις χιλίοις (3,5 ‰), όταν γίνεται πρόσμιξη του νερού με χυμούς. Σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδώσει την ως άνω απόφαση καθορισμού του ποσοστού του δικαιώματος εντός προθεσμίας πενήντα (50) ημερών από την έκδοση άδειας εμπορίας, το ύψος του δικαιώματος εμπορίας τεκμαίρεται σε ποσοστό πέντε τοις χιλίοις (5‰) και τρισήμιση τοις χιλίοις (3,5 ‰), όταν γίνεται πρόσμιξη του νερού με χυμούς.

γ. Το ποσό του δικαιώματος που προκύπτει βάσει της περ. β’, καταβάλλεται από τον υπόχρεο στο οικείο δημοτικό ταμείο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων. Σε περίπτωση μη καταβολής ή ελλιπούς ή εκπρόθεσμης καταβολής του δικαιώματος, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το αναλογούν δικαίωμα, προσαυξημένο με ισόποσο πρόστιμο. Η δημοτική αρχή υποχρεούται να διεξάγει ελέγχους περί της κανονικής έκδοσης του σχετικού παραστατικού και της καταβολής του δικαιώματος.»

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ