logo-print

Άρθρο 72 - Νόμος 5039/2023 - Ρύθμιση θεμάτων Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) - Τροποποίηση περ. δ’ παρ. 1 άρθρου 37 ν. 4757/2020

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Τα υπόλοιπα των ποσών: α) του ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Κάθε είδους έσοδα Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.)», β) του λογαριασμού Πάγιας Προκαταβολής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) και γ) του λογαριασμού που η Α.Π.Α. τηρεί σε εμπορική τράπεζα, όπως προβλέπονται στην περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020 (Α’ 240), μεταφέρονται, με εντολή του Διοικητή της Α.Π.Α., σε τραπεζικό λογαριασμό της Α.Π.Α., εκτός των δεσμευμένων υποχρεώσεων και έως την πληρωμή αυτών, και τα ποσά χρησιμοποιούνται για κάθε είδους ανάγκες της Α.Π.Α..

2. Δαπάνες ή υποχρεώσεις κατά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων μη εκκαθαρισμένων δαπανών σε βάρος του Αρχικού Προϋπολογισμού και της Πάγιας Προκαταβολής της περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, εκκαθαρίζονται και διενεργούνται από τις αρμόδιες μονάδες της Α.Π.Α. κατά παρέκκλιση του ν. 4412/2016 (Α’ 147), του ν. 4270/2014 (Α’ 143), του π.δ. 80/2016 (Α’ 145), των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Οι ανωτέρω δαπάνες και υποχρεώσεις εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες μονάδες της Α.Π.Α. με απόφαση που επέχει θέση απαλλαγής υπολόγων και εφόσον δεν έχουν διενεργηθεί, αυτές διενεργούνται από τις αρμόδιες μονάδες της Α.Π.Α. με μόνη την εντολή πληρωμής αυτών, σε βάρος των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού Α.Π.Α. 2023, με την προϋπόθεση ότι κυμαίνονται εντός του ύψους των πιστώσεων αυτών.

3. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Π.Α. καθορίζονται οι οργανικές μονάδες της Α.Π.Α. που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση για την εξυπηρέτηση της ειδικής αποστολής και του έργου της.

4. Κενές οργανικές θέσεις της Α.Π.Α., σε συνέχεια της υπ’ αρ. 23/2.6.2021 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, δύναται να καλυφθούν με μετατάξεις των επόμενων κατά σειρά υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες αποτελεσμάτων της τριμελούς επιτροπής. Το ανώτατο όριο των κενών οργανικών θέσεων που επιτρέπεται να στελεχωθούν από το προσωπικό που υπηρετεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, της υποπερ. αβ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, αυξάνεται κατά εικοσιπέντε (25) επιπλέον κενές οργανικές θέσεις. Οι μετατάξεις της παρούσας διενεργούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Π.Α..

5. Συμβάσεις μίσθωσης ή πάσης φύσεως παραχώρησης ή διάθεσης χώρων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Δ.Α.Α.) με το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο του Δ.Α.Α. προς εξυπηρέτηση των αναγκών εγκατάστασης βοηθητικών υπηρεσιών της Α.Π.Α. εντός των εγκαταστάσεων του Δ.Α.Α., δύναται να συνάπτονται από τον Διοικητή της Α.Π.Α. κατόπιν απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Α.Π.Α., που εκδίδεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

6. Ποσά τα οποία: α) έχουν κατατεθεί υπέρ του Δημοσίου ως έσοδα από παράβολα, από την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 έως την έκδοση της κοινής απόφασης της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 49 του ιδίου νόμου, η οποία προβλέπει τον καθορισμό θεμάτων διαχείρισης παραβόλων, και β) δεν έχουν διατεθεί στην Α.Π.Α., μεταφέρονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε λογαριασμό της Α.Π.Α., για τη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 5 και την παρ. 5 του άρθρου 36 του ν. 4757/2020. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, η απόδοση των ποσών σε λογαριασμό της Α.Π.Α. είναι δυνατή μέσω επιχορήγησης της Α.Π.Α. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ενισχύεται για τον σκοπό αυτό από το αποθεματικό, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4270/2014, των Γενικών Κρατικών Δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών.

7. Η περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 4757/2020 τροποποιείται: α) ως προς την εξειδίκευση των προβλεπόμενων θέσεων νομικής υποστήριξης και β) με την προσθήκη δευτέρου εδαφίου ως προς τη διαδικασία κάλυψης της κενής θέσης νομικού συμβούλου και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στην Α.Π.Α. συστήνονται εκατόν εβδομήντα δύο (172) θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α. Εκατόν δέκα πέντε (115) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),

β. σαράντα δύο (42) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),

γ. δεκατρείς (13) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ),

δ. μία (1) θέση δικηγόρου και μία (1) θέση νομικού συμβούλου με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίες δεν είναι ασυμβίβαστες με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, με την επιφύλαξη του άρθρου 24. Εφόσον η θέση νομικού συμβούλου είναι κενή, καλύπτεται με εισήγηση του Διοικητή Α.Π.Α. και με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.»

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας