logo-print

Άρθρο 90 - Νόμος 5039/2023 - Ζητήματα λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων - Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 1 ν.δ. 511/1970, παρ. 3 άρθρου 51 ν. 4178/2013

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν.δ. 511/1970 (Α’ 91), α) στο πρώτο εδάφιο αα) παρατείνεται η προθεσμία για δύο (2) επιπλέον έτη, αβ) η υποχρέωση πιστοποιητικού πυρασφάλειας αντικαθίσταται από την υποχρέωση τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, β) στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται στα εξουσιοδοτούμενα όργανα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι εγκαταστάσεις διάθεσης υγρών και αερίων καυσίμων, συνεργείων οχημάτων, πλυντηρίων - λιπαντηρίων και χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των εταιρειών Ο.Σ.Υ. Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των επιχειρήσεών τους, καθώς και οι υφιστάμενες μονάδες τεμαχισμού και συμπίεσης ογκωδών αντικειμένων και βιομάζας, που χωροθετούνται εντός των αμαξοστασίων τους, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων παραμένουν και λειτουργούν ως έχουν, έως και τις 30 Ιουνίου 2024, εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα και μέσα πυροπροστασίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των εγκαταστάσεων υγρών και αερίων καυσίμων, των συνεργείων οχημάτων, των πλυντηρίων - λιπαντηρίων και των χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των παραπάνω εταιρειών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των επιχειρήσεών τους που ιδρύονται εφεξής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσαρμογή των ανωτέρω εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων που ήδη λειτουργούν.»

2. Η προθεσμία της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3897/2010 (Α’ 208), περί αίτησης νέας άδειας λειτουργίας των πρατηρίων ή σταθμών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακαλείται προσωρινά, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

3. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), περί λοιπών πολεοδομικών διατάξεων, στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου προστίθεται και η απαγόρευση μεταβιβάσεως αδείας ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας, στο όγδοο εδάφιο διευκρινίζεται ότι η προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης μετεγκατάστασης ισχύει ανεξάρτητα μεταβίβασης της άδειας της επιχείρησης ή αλλαγής επωνυμίας ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη και κανονιστική πράξη, αναστέλλεται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τρία (3) έτη, η υποχρέωση μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης κτιρίου ή εγκατάστασης με νόμιμη χρήση, κατόπιν αδείας που εκδόθηκε στο παρελθόν, που επιβλήθηκε για λόγους αλλαγής των προβλεπόμενων χρήσεων γης της περιοχής, καθώς και η απαγόρευση μεταβίβασης αδείας ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας. Ειδικά στις περιπτώσεις έγκρισης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που εκδόθηκαν μεταγενεστέρως των ειδικών διατάξεων Ζ.Ο.Ε., και προβλέπουν τη διατήρηση των συγκεκριμένων χρήσεων, η ως άνω αναστολή ισχύει για πέντε (5) χρόνια. Σε κάθε περίπτωση εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι προβλεπόμενες χρήσεις των Ζ.Ο.Ε., ώστε να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις του Γ.Π.Σ.. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας των τριών (3) ετών ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας ή χορήγησης της έγκρισης παράκλησης, μετά από έγκριση του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα φορέα, καθώς και εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτηρίων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Η επέκταση των εγκαταστάσεων πραγματοποιείται μέσα στο γήπεδο όπου λειτουργεί η εγκατάσταση ή σε όμορό του, ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του όμορου γηπέδου. Η προθεσμία του εδαφίου α’ παρατείνεται μέχρι τις 8.8.2019 για την υποχρέωση μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης κτιρίου ή εγκατάστασης. Στην περίοδο αυτή μπορούν να εκτελούνται οι δραστηριότητες του εδαφίου γ’, πλην της κτιριακής επέκτασης. Η αναστολή της υποχρέωσης μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης πρατηρίων καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου και των συνοδών χρήσεων αυτών με νόμιμη χρήση, κατόπιν άδειας που εκδόθηκε στο παρελθόν για την συγκεκριμένη θέση και ανεξαρτήτως μεταβίβασης ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας, που επιβλήθηκε για λόγους αλλαγής των προβλεπόμενων χρήσεων γης της περιοχής του εδαφίου α’ παρατείνεται μέχρι την έγκριση τοπικού ή ειδικού χωρικού σχεδίου του ν. 4447/2016 (Α’ 241) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024. Στην περίοδο αυτή μπορούν να εκτελούνται οι δραστηριότητες του εδαφίου γ’, πλην της κτιριακής επέκτασης.»

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send