logo-print

Άρθρο 111 - Νόμος 5039/2023 - Καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας σε παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η συμμετοχή των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών, τραγουδιστών, τεχνικών και λοιπών εργαζομένων με ειδικότητες απαραίτητες για τη διεξαγωγή των δοκιμών (προβών), που απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικού θεάτρου, λυρικού θεάτρου, χοροθεάτρου, μουσικής και χορού, σε δοκιμές (πρόβες) πριν από την έναρξη των παραστάσεων, λογίζεται ως χρόνος εξαρτημένης εργασίας και αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης, με ατομική συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των θεσπισμένων ελάχιστων αμοιβών. Στην ατομική συμφωνία του πρώτου εδαφίου προβλέπεται ελάχιστος αριθμός δοκιμών.

2. Επί της αμοιβής της παρ. 1 διενεργούνται οι νόμιμες κρατήσεις και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

3. Όροι συλλογικών συμβάσεων εργασίας ευνοϊκότεροι για τους ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζόμενους με ειδικότητες απαραίτητες για τη διεξαγωγή των δοκιμών (προβών), οι οποίοι απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικού θεάτρου, λυρικού θεάτρου, χοροθεάτρου, μουσικής και χορού και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, κατισχύουν.

4. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας της παρ. 1 συνάπτονται πριν από την έναρξη των δοκιμών (προβών) και αναφέρουν υποχρεωτικά τον τόπο όπου θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές (πρόβες). Οι προσλήψεις αναρτώνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση και έως την υπαγωγή του κλάδου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 79 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι εργοδότες οφείλουν να προδηλώνουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ τη διάρκεια των δοκιμών (προβών) και τη συμμετοχή των εργαζομένων της παρ. 1 σε αυτές, το αργότερο μέχρι την έναρξη κάθε δοκιμής (πρόβας), σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4808/2021, περί της ψηφιακής κάρτας εργασίας, και την υπ’ αρ. 49758/26.5.2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περί της εφαρμογής συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας και της υποχρέωσης καταχώρισης ψηφιακών στοιχείων που σχετίζονται με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (Β’ 2668).

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send